Baratza Encore Review

  • juni 28, 2017

De Baratza Encore is een koffiemolen waar je een boontje mee kunt breken...

Dit koffiewonder beschikt over maar liefst veertig verschillende standen waarmee je de grofheid van het malen kunt bepalen. Dat wordt dus flink malen, koffie zetten en nogmaals malen, voordat je eindelijk de ideale instelling hebt gevonden. Maar natuurlijk wel iets waar de echte barista zijn vingers bij aflikt.

De Baratza Encore kenmerkt zich verder vooral door een basale simpelheid in het gebruik. Zelfs iemand die met moeite de basisschool heeft afgemaakt kan deze grinder bedienen. Daar tegenover staat dat er van enige extra's totaal geen sprake is. Jullie willen koffiebonen malen?

Dachten ze bij Baratza Encore. Nou, dan is dat ook gelijk het enige wat je met dit apparaat kunt doen. Een weegschaal of een handmatige optie om te malen? Nee, daarvoor moet je toch echt ergens anders zijn.

De Prijs...

Net zoals bij alle andere beste koffiemolen beoordelen we ook de Baratza Encore op vijf verschillende punten. De eerste, en voor de meeste Nederlanders de belangrijkste, is de prijs. Die ligt heel gemiddeld zo rond de 130 euro. Ter vergelijking, de echt goedkope koffiemolens vindt je voor zo`n 50 euro, terwijl de echt exclusieve apparaten voor 1000 euro of meer over de toonbank gaan. Toch zegt de prijs natuurlijk niet zo veel over de prestaties van de Baratza Encore.
Is deze maalfabriek zijn geld ook echt waard? Lees dan verder!

Goede prijs!
130~ Ongeveer

Kenmerken en instellingen

Normaal gesproken kun je hier een heel lijstje opnoemen van allerlei spannende en gave "features" die de fabrikant heeft ingebouwd om zijn koffiemolen nog aantrekkelijker te maken. De ontwerper van Baratza die de Encore heeft vormgegeven was duidelijk een totaal fantasieloos figuur met een grote voorliefde voor strakke lijnen en simpelheid. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen.

Hoe minder opties en mogelijkheden er zijn, des te makkelijker het is om de koffiemolen te bedienen. Uiteindelijk wil je gewoon gemalen koffie hebben toch? En geen ingewikkelde toestanden waardoor je er uiteindelijk niet uitkomt en al gefrustreerd bent nog voordat je überhaupt een kop koffie in je handen hebt.

Bazarta Encore kopen

Aan de andere kant zijn sommige opties wel erg handig. Met bijvoorbeeld een weegschaal kun je bijvoorbeeld precies bepalen hoeveel koffie je wilt laten malen. Dat zorgt ervoor dat je niet te veel of te weinig hebt. Te weinig zorgt voor chagrijn, omdat je dan nog een keer moet malen. Te veel is ook niet goed, want dan moet je het ergens gaan bewaren of weggooien.


Ook een timer is een veel gevonden hulpmiddel bij koffiemalers. Hiermee kun je instellen hoe lang de koffiemaler zijn de bonen tot pulp moet vermalen. Na verloop van tijd weet je vrij goed hoe lang je moet malen om de hoeveelheid koffie te krijgen die je nodig hebt. Bij de Baratza Encore heb je echter maar één enkele knop. Aan of uit. Op het moment dat je denkt genoeg te hebben zet je de koffiemaler uit en dat is het dan ook.

Maalopties

Waar de Baratza tekort schiet in features, wordt dit ruimschoots goedgemaakt door de hoeveelheid maalstanden waaruit je kunt kiezen. Dit zijn er veertig, wat een prima aantal is. Op deze manier kun je heel precies zelf bepalen hoe fijn je jouw koffie gemalen wilt hebben. De Baratza is in ieder geval in staat om een prima Espresso te malen, maar ook de wat stevigere koffie is geen enkel probleem.

Dit is ook waar de meeste gebruikers de Baratza voor gekocht hebben. Als je eenmaal de juiste stand te pakken heeft zorgt de machine voor een hele goede maling. Voor de echte koffiemalerfanaten: de maling loopt uiteen van 250 tot 1200 microns. De maalschijven werken conisch en verwerken 1,1 gram koffie per seconde. Voor een normaal bakje koffie heb je ongeveer twintig seconden nodig om genoeg koffie te malen. Vergeleken met andere koffiemalers uit dezelfde prijsklasse is dit vrij langzaam. Er zijn ook machines die het in minder dan tien seconden doen.

Toch is er wel nagedacht over het maaltempo van de Baratza Encore. Een veel gehoorde klacht over koffiemalers is dat ze erg luidruchtig zijn. Niet iets waar de meeste mensen met bijbehorend ochtendhumeur heel vrolijk van worden. De fantasieloze ontwerper van de Encore hoort duidelijk ook bij deze categorie mensen en heeft duidelijk gekozen voor `easy does it`.

Langzaam = Minder lawaai

De Baratza Encore maalt langzaam, maar met duidelijk veel minder lawaai. Een ideale koffiemaler voor pensionado`s, zzp`ers en mensen met een over ontwikkeld ochtendhumeur. Drukke zakenmensen, die iedere ochtend uit hun bed springen, kunnen toch beter voor een andere maler gaan.

Gebruiksvriendelijkheid van de koffiemolen

Bij het malen van koffie is het belangrijk om controle te hebben, zo vermelden de kenners. Daar zit natuurlijk een zekere logica achter. Zeker voor de echte koffieholics is het heel belangrijk om zowel fijn als secuur te malen. De koffie moet de ideale "grind" hebben en ook precies in de goede hoeveelheid.

Zoals vermeld voldoet de Encore prima aan de eerste vereiste en faalt hij hopeloos bij de tweede. Wat je wel kunt doen is zelf een timer bij de hand houden en er proberen achter te komen hoe lang de Encore nodig heeft om de juiste hoeveelheid te malen, bij de door jou uitgekozen stand. Niet bepaald gebruiksvriendelijk dus.

Wel zit er een goede opvangbak in de koffiemaler en is ook het schoonmaken van de bewegende onderdelen erg makkelijk. Je hoeft niet je complete gereedschapskist uit de schuur te trekken om bij de maalstenen te komen. Misschien juist vanwege de simpele vormgeving van de Baratza zijn onderdelen makkelijk te demonteren, schoon te maken en weer in elkaar te zetten.

Baratza encore review

BARATZA ENCORE CONCLUSIE

Alles bij elkaar is de Baratza Encore een prima koffiemaler voor iedereen die genoeg tijd heeft om de ideale maalstand op te zoeken en met een eigen timer bij te houden hoeveel seconden je nodig hebt voor de goede hoeveelheid gemalen koffie. De voor- en nadelen van de Encore wegen daarbij vrij goed tegen elkaar af.


4/5

Voordelen:
  • Redelijk goede prijs
  • Makkelijk te bedienen
  • Veel maalstanden/maalgraden
  • Makkelijk schoon te maken
  • Langzaam (weinig lawaai)
Nadelen:
  • Moeilijk te controleren
  • Geen features zoals weegschaal
  •  Langzame vermaling

Het is leuk als je een reactie achterlaat: