Beste Melkopschuimer Test 2020

In de wereld van het koffiedrinken zijn er twee manieren om het zwarte vocht naar binnen te gieten.

De eerste is die van de gemiddelde bouwvakker/kantoorslaaf. Die loopt iedere morgen, na zijn vermoeiende verblijf in de ochtendfile, naar het net niet goed afgestelde koffieapparaat op zijn werk om daar een bak met zwart vocht te tappen waarin blijkbaar ook cafeïne zit. Uiteraard is dat laatste ook het enige waar het om gaat.

Dan is er optie twee om koffie te drinken. Dat is die van de echte koffieliefhebber. Die kenmerkt zich door een meer uitgeslapen toestand en bevindt zich meestal in een meer gezellige omgeving. Bijvoorbeeld buiten in de tuin, of op een zonnig terrasje bij een gezellig café.

Geen zin om dit geweldige melkopschuimer artikel te lezen?
Check dan direct de laagste prijzen voor de modellen uit de test:

melkopschuimer

Behalve dit is er overigens nog een groot verschil. De echte koffieliefhebber wil ook graag iets bijzonders.

Hij, of zij, wil dat het kopje koffie de perfectie benaderd.

Gewoon om dit heerlijke ontspannen moment nog bijzonderder te maken. Dit is waar de beste melkopschuimer in beeld komt.

Iedereen kan koffie met melk zetten. Maar koffie met echt goed melkschuim... dat benadert het ultieme genot!

Melkopschuimer test

Maar goed, waar kan je een melkopschuimer kopen die jouw dagelijkse bakje koffie verandert in een hemels genietmoment? We helpen je graag bij deze zoektocht en hebben vier beste melkopschuimers voor je getest. 

Duur betekent niet perse beter, we hebben ook duurdere modellen getest die alleen maar lauwe cappuccino konden maken.

Hieronder vind je een tabel met onze aanbevelingen. Onder de tabel vind je een korte samenvatting van de modellen.

De beste melkopschuimers volgens de test:

Melkopschuimernaam

Best voor

1. Krups XL2000

De beste melkopschuimer

2. Illy Melkopschuimer

Beste stijlvolle melkopschuimer

3. Philips Senseo CA6500/60

De overwogen keuze

4. Inventum MK350

De beste goedkope melkopschuimer

1. De beste melkopschuimer: de Krups XL2000

De eerste is de Krups XL2000. Krups is een Duitse fabrikant van elektronica die al sinds 1848 apparaten van de lopende band laat rollen.

De XL2000 is hun paradepaardje als het gaat om melkopschuimers. En dat is niet voor niets. Deze glimmende machine van roestvrijstaal laat je stijl achterover slaan als het gaat om de smaak van het melkschuim.

Vele mensen die zo dom (of slim) zijn geweest om de Krups te kopen raken eeuwig verslaafd en willen eigenlijk nooit meer iets anders.

Hoe slagen de Duitsers er in om zulk perfect melkschuim te maken?

Krups XL2000

Geheime melkklopmethode

Het geheim zit hem volgens Krups in hun gepatenteerde "Milk Frothing Control". Hoe het precies werkt is uiteraard geheim, maar wel is zeker dat het in drie stappen gaat. Uiteraard vul je eerst de kan met melk. Je kunt kiezen uit drie opties: Cappuccino, Latte Macchiato en los melkschuim.

Voor ieder van de opties staat een streepje in de kan die aangeeft tot waar je moet schenken. Daarna wordt de melk eerst opgewarmd en daarna opgeschuimd. Dat laatste gebeurt met een bijzonder wit molentje dat onderin de kan zit. Misschien zit het grote geheim wel in stap drie.

Als laatste wordt het melkschuim namelijk "gestabiliseerd". Het resultaat is een perfecte lading melkschuim. 


Een luxe melkopschuimer kost geld

Ondanks het supergoede resultaat is de Krups niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Met ruim 80 euro is de melkopschuimer nogal duur. Veel van de gebruikers kunnen hun Krups niet missen wanneer hij overlijd na een aantal jaar en kopen gewoon weer een nieuwe, dat zegt wat. Verslavend Duits melkschuim dus. Duur, maar wel erg lekker.

Deze melkopschuimer is volgens ons het best getest, ga je altijd voor de nummer 1? Dan is dit de beste melkopschuimer voor jou. Wil je liever een goede melkopschuimer voor minder geld? Scroll dan naar beneden! Meer informatie? Lees hier onze volledige Krups XL2000 melkopschuimer review


“Een fantastische melkopschuimer met overheerlijk lobbig melkschuim. De machine is makkelijk schoon te maken. Helaas ben ik inmiddels aan mijn tweede toe. Dat is vervelend, maar begrijpelijk omdat ik hem dagelijks voor jaren gebruik. Toch durf ik geen ander merk te kopen. Helemaal omdat deze als beste uit de test kwam!“  Anita - Den Haag

2. Illy 20709 – Beste stijlvolle melkopschuimer

Melk opschuimen in stijl. Het kan met de Illy 20709. Deze melkopschuimer heeft een uniek design waarbij de kan los in de voet wordt geplaatst, waarna hij wordt opgewarmd door middel van inductie.

De behuizing is gemaakt van roestvrij staal wat zorgt voor een stoere uitstraling en een prima bescherming.

Behalve een mooi uiterlijk brouwt de Illy ook een zeer behoorlijke kwaliteit melkschuim, waar een gemiddelde koffiedrinker zeker tevreden over zal zijn. 

Illy 20709

Makkelijk in gebruik

Daarnaast is de Illy ook een gebruiksvriendelijk apparaat. Je kunt kiezen uit drie knoppen waarmee je bijvoorbeeld de melk kunt verwarmen, een cappuccino kunt kloppen of de melk juist koud kan opkloppen. Vooral al je bijvoorbeeld een ijskoffie wilt maken.

Genoeg opties dus in dit veelzijdige apparaat. Het gemak zit hem echter vooral ook in de kan. Daar schenk je de melk in, die wordt vervolgens opgeklopt en verwarmd, waarna je de kan gewoon weer uit de voet haalt en direct in je kopje kunt schenken. De inhoud van 250 milliliter is voldoende voor twee koppen koffie.

Niet zonder problemen 

Illy 20709 melkopschuimer

Ook het schoonmaken van de Illy is een fluitje van een cent. Je kunt de kan namelijk gewoon in de vaatwasser zetten. In principe volstaat schoonspoelen onder de kraan ook. Er kan weinig mis bij gaan, aangezien alle elektronica in de voet zit en niet in de kan. Een nadeel is er helaas ook.

De Illy is volgens sommige gebruikers niet volledig betrouwbaar. Het gros van de mensen is tevreden tot zeer tevreden over de Illy, maar er zijn er ook genoeg die juist balen van hun aankoop. Dit kleine aantal mensen zeggen bijvoorbeeld het dat melkschuim niet goed is, maar ook omdat de elektronica er soms mee uitscheidt. Vrij gemixed, wij hebben zelf ook de melkopschuimer getest en hebben niks vernomen. 

Conclusie

Alles bij elkaar scoort de Illy hoog op design, goed op de kwaliteit van het melkschuim. Het enige nadeel wat wij hebben gevonden is dat de prijs is wellicht aan de hoge kant voor een melkopschuimer. Meer info over dit model? Lees hier onze volledige Illy melkopschuimer review. Kortom levert de Illy wel veel gebruiksgemak en oogt je aanrecht een stuk fraaier met deze melkopschuimer.

“Super melkopschuimer. Een echte aanrader voor wie graag licht melkschuim wilt. De kan zit los van het onderstel, dus de elektronica kan nooit nat worden of kortsluiting maken. Verder is de Illy heel makkelijk schoon te maken. Echt een topapparaat! “  Sjors - Leeuwarden

3. Philips Senseo CA6500/60 - De overwogen keuze

Bij Philips maakten ze al vele jaren koffiezetapparaten, maar met de komst van de Senseo zorgden ze voor een geheel nieuwe doorbraak in de Nederlandse keuken.

Uiteraard is er dan altijd wel een marketingguru te vinden die een dergelijk succes wil uitbaten met nog meer machines in de Senseo lijn. De Philips Senseo melkopschuimer is zo'n machine.

Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat deze melkklopper direct afgeserveerd kan worden. De Senseo ziet er, net zoals zijn koffiezettende broer, niet bepaald over de top uit, maar hij doet wat hij moet doen: melkschuim maken.

Philips Senseo CA6500:60

Behuizing van de melkopschuimer

Het nadeel van de plastic behuizing is uiteraard dat de degelijkheid er niet van af spat en dat je wat vraagtekens kunt zetten bij de levensduur. Maar goed, dat deden we ook bij de Senseo koffiezetapparaten en het gros daarvan pruttelt nu nog steeds. Een groter nadeel zijn de gebrekkige opties die je hebt.

Er is om precies te zijn één hele knop. Namelijk om melkschuim mee te maken. Dus geen speciale cappuccino of latte macchiato opties. Gewoon melkschuim. Aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant past het natuurlijk wel helemaal bij het simplistische model van de Senseo. Wil je liever meer opties? Ga dan voor de twee melkopschuimers hierboven.

Philips Senseo CA6500:60 melkopschuimer

Maar...

Voordelen zijn er gelukkig ook genoeg. De Senseo maakt namelijk prima melkschuim. Bovendien is de prijs van veertig tot vijftig euro ook niet bijzonder hoog.

Wel is het handig als je de melkopschuimer ook daadwerkelijk gebruikt voor Senseo koffie. De inhoud van 120 milliliter is namelijk genoeg voor twee kleine senseo kopjes, maar uiteraard niet voor de grotere maat koffiemokken. In dat geval zul je twee keer melkschuim moeten maken. 

Overwogen keuze

Ook op andere gebieden scoort de Senseo prima. Hij heeft een beveiliging die ervoor zorgt dat de machine automatisch afslaat als de melk dreigt te gaan koken, of als je de machine bent vergeten uit te zetten. Ook schoonmaken is een koud kunstje.

Je kunt de kan afspoelen onder de kraan en aan de binnenkant zit een speciale laag die voorkomt dat de melk gaat aankoeken. Alles bij elkaar is de Senseo een prima optie voor de "normale" koffieliefhebber. Alles weten over dit model? Lees hier onze Philips Senseo CA6500 melkopschuimer review

“Hij is snel, simpel en toch ook stijlvol. Bovendien maakt de Senseo vol, dik schuim. Precies zoals ik het graag wil hebben. Verder alleen even spoelen onder de kraan en hij is weer schoon. Ik heb hem nu een poosje en hij werkt onverminderd constant en goed.“  Arie - Doorn

4. Inventum MK350 - Beste goedkope melkopschuimer

Voor de koffieliefhebber met een kleine portemonnee is de Inventum MK350 zonder meer een ideale oplossing.

De Inventum laat zich het best beschrijven als lelijk van buiten, maar kwalitatief prima van binnen.

Op het eerste gezicht vraag je jezelf af hoe een apparaat van plastic en enkelwandig metaal ooit iets drinkbaars kan produceren, totdat je er eenmaal melk in stopt.

Dan blijken je afgezwakte verwachtingen ineens ruimschoot te worden behaald. Deze Inventum is de parel in het zwijnenhok van de melkopschuimers.

mk350 melkopschuimer

Vers melkschuim

Wat maakt de Inventum dan zo goed? Dat ligt voor een groot gedeelte aan het soort melk dat je voor deze machine kunt gebruiken. Zeker bij goedkopere apparaten ben je normaal gesproken veroordeeld tot het gebruik van lang houdbare volle melk. Daar is op zich weinig mis mee, wel heeft deze door de bewerking een wat andere smaak dan verse volle melk.

Het voordeel is echter dat de lang houdbare melk wat makkelijker is op te schuimen. Bij de Inventum veranderde de lang houdbare melk echter in een soort van slagroom. Maar bij verse volle melk kreeg je een haast perfecte melkschuim die de concurrentie aan kan met veel duurdere melkopschuimers.

mk350

Makkelijk te bedienen, met gevaar van overkoken

Behalve dat is de Inventum ook nog eens heel makkelijk te bedienen. Er zijn twee knoppen en je kunt de melk opschuimen of opwarmen. Een kind kan de was doen. Mits die wel goed kan rekenen.

Het opwarmen kan namelijk tot 240 milliliter, maar het opschuimen maar tot 115 milliliter. Doe er vooral niet teveel in, want dan kookt de melk zonder meer over.

Dit kleine ongemak buiten beschouwing latende is de Inventum best gebruiksvriendelijk te noemen

Schoonmaken

Tot slot gaat ook het schoonmaken vrij makkelijk. Ondanks de lage prijs van is de Inventum wel voorzien van een antikleeflaag. Je kunt de machine, na het verwijderen van het molentje, makkelijk schoonmaken, al moet je wel oppassen met harde voorwerpen. Alles weten over dit model? Lees hier onze Inventum MK350 melkopschuimer review

“Ik ben heel tevreden met deze melkopschuimer! Met verse volle melk maak ik hier thuis heerlijke cappuccino's mee! Ik heb de Inventum aangeraden aan een vriendin en ook zij is er blij mee.“  Lydia - Zevenaar

6 Melkopschuimer kopen tips

Ben je van plan om binnenkort een melkopschuimer te kopen? Dan is het natuurlijk wel zo handig dat je weet waar je op moet letten. Zoals bij veel apparaten geldt ook bij melkopschuimers dat je zowel naar de binnenkant als de buitenkant moet kijken.

Bij melkopschuimers is dit belangrijk. Net zoals bij een waterkoker worden de kannen erg warm en is het belangrijk dat het materiaal degelijk is, zodat je niet na een jaar een nieuwe hoeft te kopen. Aan de binnenkant is het technische gedeelte natuurlijk interessant, want dat zorgt er uiteindelijk voor dat een glas melk om wordt gezet in bruisend schuim. Om je te helpen bij je zoektocht naar de beste melkopschuimer hebben we een aantal van de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet. 

1. Size matters

Sommige dingen zijn zo vanzelfsprekend dat je ze haast over het hoofd ziet. De grootte van een melkopschuimer is zo'n ding. Toch is het zeker van belang bij het kopen van een melkopschuimer. Een klein apparaat maakt namelijk maar weinig schuim, waardoor je bij twee koppen cappuccino of latte macchiato al snel twee keer de melk op moet schuimen. Bovendien maakt het ook nog uit wat voor koffie je drinkt. Ben je een liefhebber van Senseo of Nespresso, dan kun je waarschijnlijk wel toe met een kleinere opschuimer. We hebben ook een speciaal artikel geschreven voor als je een Nespresso melkopschuimer gaat kopen. Ga je echter dagelijks voor een flinke latte macchiato, kijk dan even verder en koop een machine die minimaal 200 milliliter melkschuim maakt. 

2. Ga voor dubbelwandig

Van de buitenkant zie je niet of een melkopschuimer enkelwandig of dubbelwandig is. Toch maakt dit een flink verschil. Op het moment dat de opschuimer enkelwandig is, zal deze snel erg warm worden aan de buitenkant. Dit kan gevaarlijk zijn met kleine kinderen en is bovendien niet heel gebruiksvriendelijk. Vooral omdat je na het bereidingsproces zal moeten manoeuvreren om de hete kan niet aan te raken. 

3. Een standaard of een dichte machine 

Melkopschuimers kun je indelen in twee categorieën. Opschuimers die werken via een voet of sokkel, of melkopschuimers die je, net zoals een ouderwetse koffiefiltermachine, in een vaste kast plaatst. Het voordeel van de kan in de sokkel is dat er vaak een goed handvat aan zit, waardoor je de melk direct na het opschuimen over je koffie kunt schenken. Het voordeel van een vaste machine is dat deze degelijker oogt en dat meestal ook is. 

Cappuccino melk kunst

4. Techniek

Vrijwel alle melkopschuimers maken gebruik van dezelfde techniek om melk te transformeren in schuin. Meestal vind je aan de onderkant een klein wieltje of molentje dat heel hard gaat draaien op het moment dat de melk wordt opgewarmd. Op die manier wordt de melk voorzien van zuurstof en wordt hij als het goed is stijf geklopt. Ga je echter wat meer op de details letten, dan zijn er zeker wel verschillen te zien.

Een goede machine warmt de melk bijvoorbeeld op tussen de 60 en 70 graden. Dan blijft de melk het langst stevig. De andere kant op kan het ook interessant zijn om een melkopschuimer te kopen die de melk ook koud kan opschuimen. Daarnaast is er de Krups XL2000 die speciale technieken toepast om de melk ook naast het kloppen nog verder te stabiliseren en op te stijven. Let bij het kopen van een melkopschuimer altijd goed op de kwaliteit van het molentje. Ziet die er heel zwak uit, dan kun je jezelf afvragen hoe lang deze meegaat. 

5. Knoppen op het apparaat

Als je kijkt naar de gebruiksopties van melkopschuimers heb je zeker wat te kiezen. De wat duurdere en luxere apparaten hebben vaak speciale opties om direct bepaalde hoeveelheden schuim te maken die passen bij een ​Cappuccino of een latte macchiato. Het is een luxe, maar wel eentje waar je snel gewend aan raakt. 

6. Schoonmaken

Melk is soms lastig spul. Stop het maar eens in een glas en laat de restanten vervolgens een kwartiertje in de zon staan. Gegarandeerd dat je vervolgens een prachtige sculptuur vindt van aangekoekte melk. Bij melkopschuimers is dit niet anders. Het beste spoel je een kan direct na gebruik om met warm water. Op die manier verwijder je direct de melkresten. Veel melkopschuimers zijn voorzien van een speciale antikleeflaag die ervoor zorgt dat je eventuele aangekoekte resten gemakkelijk kunt verwijderen. Om het helemaal ‘makkelijk’ te maken kunnen sommige kannen ook in de vaatwasser, terwijl bij anderen alleen bepaalde onderdelen, zoals de deksel, daar in mogen. 

Conclusie melkopschuimer test


Bij het kopen van een goede melkopschuimer zijn veel zaken belangrijk. Maar de belangrijkste twee zijn toch wel de kwaliteit van het melkschuim en de prijs. Als je de beoordeling beperkt tot deze twee zaken, dan is de Inventum MK350 zonder meer de beste melkopschuimer die je kunt kopen.

Naar onze mening biedt hij de beste prijs/kwaliteit van alle geteste machines. Heb je echter net geërfd van je overgrootmoeder en wil je echt iets bijzonders kopen? Dan is de Krups XL2000 zonder meer de beste keuze. Hij is weliswaar duur, maar technisch zonder meer de meest interessante keuze. Bovendien is hij puur gekeken naar de kwaliteit van het melkschuim ook het beste. 

​ 

Het is leuk als je een reactie achterlaat:

2 Reacties
Maria says juni 25, 2018

Ik ben er mee eens dat er niks gaat boven het genot van een lekkere Cappuccino, bedankt voor dit duidelijke artikel!

Reply
    Thomas says juni 25, 2018

    Veel dank Maria, klopt niks gaat boven Cappuccino 😉

    Reply
Add Your Reply