Espresso Machine Kopen? Lees dit eerst!

  • mei 2, 2019

Dus je bent van plan om een espresso machine te kopen. Er is echter één probleem, er zijn honderden verschillende modellen op de markt, én ook nog eens in verschillende soorten!

Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer in het espressomachine-oerwoud.

Het doel van dit artikel is je een duidelijk overzicht te geven zodat je een bewuste keus kunt doen. Espressomachines zijn overigens niet goedkoop!

We doen dit doormiddel van je te informeren over espresso koffiemachines en je de beste koop te laten zien. Laten we beginnen!

espresso

Soorten Espressomachines:

Volautomaat

Meer info

Halfautomaat

Meer info

Cupmachines

Meer info

Beste Koop Espresso Apparaten per soort

Naam

Soort

Melkopschuimer

Bonenmaler

Prijscategorie

Siemens EQ9

Volautomatisch

Volautomatisch

Ja

€€€€

Philips 3000 HD8821/01

Volautomatisch

Volautomatisch

Ja

€€

Lattissima Touch

Capsule (Nespresso)

Ja

Nee (capsule)

Solis Grind & Infuse Pro

Halfautomaat (piston)

Stoompijpje

Ja

€€€

1. Volautomaat: Siemens EQ9 - Beste getest

De Siemens EQ 9 is super de luxe espresso machine die met recht een volautomatische koffiemachine koning genoemd mag worden. Met deze machine is er weinig dat je niet kunt doen. Vooral de mogelijkheden om tot in detail de sterkte van de koffie te bepalen, plus eventuele toegevoegde hoeveelheid melk, maken deze machine uniek. Dit is allemaal super eenvoudig, zelfs mijn grootmoeder kan het later nog gebruiken, meer hierover. Er zijn vele redenen om het te kopen en slechts één om het niet te kopen. Voor veel mensen is dat een belangrijke reden. De prijs.

Mijn oma test de espresso machine:

oma Siemens s500

Hoe mooi en duur een espressomachine ook is, uiteindelijk draait het allemaal om het resultaat: de koffie. Een superluxe machine die vuile koffie van restaurant-kwaliteit produceert, is misschien nog wel meer een teleurstelling dan slechte koffie uit een lelijke machine.

Gelukkig hoef je je daar met de Siemens EQ 9 helemaal geen zorgen over te maken. Dit espressowonder maakt zeer goede koffie, wat je koffie-ervaring voor de rest van je leven kapot maakt. Volgens diverse experts wil je na een kopje koffie uit de EQ9 nooit meer iets anders. Als verklaring voor dit koffiegenot is het belangrijk om te zien hoe de machine dit bereikt. De Siemens heeft een zogenaamd AromaPressure systeem. Dit is belangrijk bij een espressomachine. Het zorgt ervoor dat er extra kracht wordt uitgeoefend op de koffiebonen, zodat ze maximaal worden gemalen. Hierdoor komt de smaak volledig vrij, wat resulteert in een heerlijk kopje koffie.

Nadat het eerste kopje koffie is geproefd, is het tijd om de Siemens EQ9 naar een nadere inspectie te brengen.

Op het eerste gezicht ziet de machine er niet al te luxueus uit. De behuizing is gemaakt van eenvoudig metaal en de container voor het water is gemaakt van eenvoudig plastic.

Aan de andere kant ziet deze machine er zeer goed en duurzaam uit. Dit geldt ook als je kijkt naar de garantieperiode van Siemens.

Interessant genoeg komt dit tot uiting in de hoeveelheid kopjes koffie van gegarandeerde goede kwaliteit die je tenminste moet kunnen maken. Vijftienduizend in totaal. Niet-commercieel gebruik geeft je sowieso twee jaar garantie.

siemens espresso machine

Veel koffiezetapparaat bonen zijn zeer eenvoudig. Je stopt er koffiebonen in, selecteert het juiste programma en drukt op de startknop. Dan krijg je espresso volgens een voorgeprogrammeerde maling. Dit is natuurlijk gemakkelijk voor de fabrikant, maar de echte espressoliefhebber zal er niet echt wild van worden. Ze zitten liever de hele dag voor de machine om de magische combinatie voor hun Latte Machiato te ontdekken.

Speciaal voor de echte koffiegoeroes heeft de Siemens EQ 9 het barista systeem. Met dit systeem kun je heel nauwkeurig zelf bepalen hoeveel koffie je wilt, hoe sterk je wilt zijn en hoeveel melk je wilt en natuurlijk in welke vorm. Zo kunt u eindeloos variëren met uw koffie, zonder ooit vervelend te worden.

Conclusie

Al met al is de Siemens EQ9 de één van de beste volautomatische espressomachines die je op de markt kunt vinden. Een gemiddeld café of restaurant zou het zeker niet slecht doen met deze machine. Het leuke is dat u deze machine ook gemakkelijk thuis kunt gebruiken, zonder eerst een barista-training te volgen. De koffie is van zeer goede kwaliteit, de mogelijkheden zijn eindeloos en de machine is van goede kwaliteit. Natuurlijk, de prijs is er nog steeds. Maar misschien is het extra leuk om te sparen voor een echt goede machine. 

2. Volautomaat: Philips 3000 HD8821/01 - Beste koop

De Philips 3000 serie HD8824/01 espressomachine van Philips is zeker de moeite waard als je op de goede weg bent naar een goede machine voor een betaalbare prijs. Als "Nederlander" kan je dat ook verwachten. Onze Nederlandse elektronicafabrikant heeft met dit product iets heel leuks gemaakt. Veel van de opties en mogelijkheden van de Philips 3000 HD8821/01 zijn te vergelijken met veel duurdere en professionele koffiemachines. 

philips espressomachine kopen

Als recensent is het altijd een beetje gedurfd om iets te vertellen over de smaak van koffie.

Smaken verschillen en koffie staat op dezelfde heilige lijst als wijn en bier. Sommigen zweren bij een Arabica uit Jemen terwijl anderen dol zijn op Colombiaanse koffie. Hoe dan ook, de Philips 3000 is een geweldige machine om van de meeste soorten koffiebonen een behoorlijk goed resultaat te krijgen. Het is echter niet te vergelijken met een echt goede machine. De smaak is redelijk tot goed, maar voor uitstekend moet je echt in een hogere prijsklasse kijken.

Het malen van de koffiebonen gebeurt met keramische schijven. Dit is misschien wel de grootste luxe die je krijgt met de Philips espressomachine. Dezelfde maalschijven worden gebruikt in veel duurdere machines. Wat ontbreekt, maar goed is dat je niet mag klagen, zijn systemen om de temperatuur op de pijl te houden of om de koffie dubbel te malen.

Wat je kunt doen, en dat is speciaal voor een machine van deze prijs, is handmatig instellen hoe sterk de koffie gemalen is. De meeste goedkopere machines hebben hooguit een aantal voorgeprogrammeerde instellingen. Als je eenmaal je ideale maling hebt gevonden, kun je deze ook in het geheugen opslaan. Altijd gemakkelijk als je haast hebt. Echter, voordat je denkt dat dit een wondermachine is, is het aantal opties beperkt tot vijf. En dat is niet genoeg voor een echte barista.

espresso apparaat

Een echte espressomachine heeft natuurlijk ook de mogelijkheid om melk op te schuimen en toe te voegen. Dit is misschien wel het grootste nadeel van de Philips. Uiteindelijk moest de ontwerper ergens op bezuinigen. Opmerkelijk genoeg is de keuze gevallen op een container voor de melk. Zo'n container is er niet. In plaats daarvan doe je een buisje in een kan of glas met melk. Deze wordt dan in de melkopschuimer gezogen, waarna het steeds weer uitschuimt. Op zich werkt deze techniek prima, maar het kost wel extra werk. En natuurlijk is de kans op knoeien ook groter.

Philips 3000

Zelfs als je naar het uiterlijk van de Philips kijkt, wordt het duidelijk dat dit geen high end apparaat is. Van buitenaf dan. De hele behuizing is van kunststof. Dat is op zich prima, maar na verloop van tijd is er bijna altijd schade aan het apparaat. Het scheurt, verslijt of breekt gewoon af. Dit zegt iets over de levensverwachting die bij de 3000 hoort.

Een groot pluspunt is de grootte van de machine. Die zijn 21,5 bij 43 bij 33 centimeter. Dat is niet veel voor een volautomatische koffiemachine. Dit maakt de Philips ideaal voor mensen met een kleinere keuken. Een grote machine neemt snel een heel stuk van je keukengootsteen op.

Het leuke aan de machine is dat je dan een paar "moeilijkere" opties hebt. Zo kan je bijvoorbeeld instellen hoe sterk de koffie moet zijn door met behulp van de grote knoppen door te selecteren wanneer je op de koffieknop drukt. Ook kunt u, zoals eerder vermeld, de maalgraad instellen door te kiezen uit vijf opties. Natuurlijk kan je die twee dan weer combineren, zodat je redelijk precies kunt instellen hoe je je kopje koffie wilt drinken.

 Het voordeel van deze manier van instellen is dat mensen die niet geïnteresseerd zijn in ingewikkelde situaties eenvoudigweg de voorgeprogrammeerde instellingen kunnen gebruiken en alleen op de koffieknop hoeven te drukken. De wannabee barista's kunnen zich dan uitleven door zich op de diepere lagen van het menu te werpen.

Philips 3000 serie

Conclusie

De Philips 3000 serie HD8824/01 biedt je waar voor je geld. Met een startprijs van 300 euro is deze machine een van de goedkoopste in de test, maar geeft geen seconde het gevoel dat je een slechte aankoop hebt gedaan. Het grootste nadeel is vooral voor mensen die gewend zijn aan een duurder apparaat. Als je de kwaliteit van de koffie daarmee vergelijkt, zal een echte liefhebber de koffie proeven. Voor de gewone burger is dit verschil niet zo groot, zoals blijkt uit het grote aantal positieve recensies over de Philips. Aangevuld met een gebruiksvriendelijk menu, waarmee je heel wat kan kiezen, is deze espressomachine zeker aan te bevelen voor mensen met een kleiner budget.

3. Capsule: De'Longhi Lattissima Touch - Met melkopschuimer

Als je de verschillende Nespresso machines met elkaar vergelijkt, zie je vaak dat de fabrikanten ondanks de patenteisen van Nestlé moeite hebben gehad om een opvallende, complete en innovatieve koffiemachine te maken.

Weinigen zijn daarin geslaagd, maar De'Longhi is er een van. De Lattissima Touch heeft een aantal geweldige opties en brengt het brouwen van uw Nespresso naar een hoger niveau. 

Het geheim van de Lattissima ligt niet zozeer in de machine zelf, maar in de melkopschuimer. En de bijbehorende opties. De Lattissima biedt je een ongekend aantal mogelijkheden om koffie te maken. 

Bovenop het apparaat bevinden zich zes knoppen voor alle soorten koffie die je kunt bedenken: espresso met of zonder melk, ristretto, lungo, latte macchiato. Het is allemaal niet mogelijk.

 En net als je denkt dat het niet gekker kan zijn, komt De'Longhi met een fantastische verrassing: de mogelijkheid om zelf de textuur van het melkschuim aan te passen. Na wat pogingen kwamen ze zelfs met een compleet nieuwe koffie op de markt: de Creamy Latte.

Nespresso Lattissima Touch
Lattissima Touch Nespresso

De Lattissima scoort ook optimaal op gebruiksvriendelijkheid. Alle onderdelen van de melkopschuimer kunnen in de vaatwasser. Als u nog melk over heeft, gooi deze dan niet weg.

Neem gewoon de melkcontainer uit de machine en bewaar deze in de koelkast. Bovendien hebben de ontwerpers geprobeerd om het sterke punt van Nespresso, het compacte ontwerp, zo goed mogelijk te houden. Met een breedte van 17,8 centimeter en een hoogte van 25,8 centimeter is de Lattissima zeker niet leuk.

Bent u op zoek naar een zeer goede Nespressomachine? Dan is de Lattissima zeker een zeer goede keuze. Ook qua prijs is hij met 200 tot 250 euro concurrerend met andere Nespresso- en melkmachines. Voor een actuele prijs klik hieronder.

Conclusie

De DeLonghi Nespresso Lattissima Touch is een zeer compact serveersysteem. De machine is ideaal voor kleinere keukens. Of op een kookeiland, dankzij het verlengde koord kan je het in alle richtingen gebruiken. De machine maakt gebruik van capsules van Nespresso. Deze zijn relatief duur, waardoor een kopje koffie relatief duurder is dan bijvoorbeeld met een volautomatische koffiemachine. De bediening laat iets te wensen over. De symbolen zijn moeilijk te onderscheiden en de knoppen zijn erg klein, zodat u soms op de verkeerde knop klikt. Je kunt in totaal zes koffiespecialiteiten maken met één knop.

4. Halfautomaat: Solis Grind & Infuse Pro 115 - Met Bonen

Solis is een Zwitsers merk dat al meer dan 100 jaar geweldige apparaten op de markt brengt. En deze Grind & Infuse pro 115 is daarop geen uitzondering. Je zou kunnen zeggen dat dit apparaat een schoonheid is in elke keuken.

Het grote voordeel van de Solis is dat de koffiemolen geïntegreerd is, zodat deze machine een koffiemachine bonen genoemd kan worden. De koffiemolen maakt ook gebruik van kegels die u het liefst in een koffiemolen ziet. De kegels zorgen ervoor dat de koffiebonen constant gemalen worden en dat er tijdens het maalproces weinig warmte vrijkomt.

Wanneer er te veel warmte is tijdens het malen van de bonen, kan de smaak van de koffie veranderen, vaak wordt het bitter. Je kunt ongeveer 250 gram koffiebonen in het Grind & Infuse Pro reservoir stoppen.

maalgraad
bonenmaler

Voordat je begint met het zetten van koffie moet je eerst een aantal dingen instellen voor deze machine. Je begint met de maalgraad, van daaruit heb je 18 verschillende instellingen, voor espresso geef je de voorkeur aan een fijne maalgraad.

Ten tweede moet je de maaltijd kiezen, hoe langer de maaltijd, hoe meer koffie er gemalen wordt en hoe sterker je kopje koffie wordt. Dan kunt u kiezen of je één of twee kopjes koffie wilt maken.

Wil je twee kopjes koffie maken? Houd er rekening mee dat u het filter met twee uitgangen gebruikt. 

Wanneer je klaar bent met het malen van de koffiebonen moet je het bonenmengsel knoeien met de meegeleverde stamper, deze is ook magnetisch en gemakkelijk aan de machine te bevestigen.

Gebruik na verdamping de schraper om de koffieresten langs de rand te verwijderen, deze wordt ook bij de machine geleverd. Als u dat gedaan heeft, zet je de houder in de machine en is het tijd om koffie te maken!

Terwijl je koffie maakt kun je naar de manometer kijken om de druk te zien. Is de druk te laag? Dan is het een goed idee om de bonen de volgende keer fijner te malen. Te hoog? De volgende keer iets grover. De ideale druk ligt rond de 9 bar. De Solis heeft ook een speciaal meganisme om ervoor te zorgen dat de temperatuur tijdens het brouwproces stabiel blijft.

Solis Grind & Infuse Pro

Dus..... Nu heb je eindelijk espresso voor je neus, maar wat dacht je van de cappuccino of latte macchiato? Eerst en vooral heb je natuurlijk melk nodig, daarna gebruik je de stoompijp. Het leuke aan Solis is dat ze een speciale melkkan leveren zodat je deze niet meer hoeft te kopen. Hiermee kun je gemakkelijk melk opschuimen! Ook hier komt warm water naar buiten als je een Americano wilt maken.

melkopschuimer

Bovendien is de watertank gemakkelijk afneembaar en heeft een totale inhoud van twee liter. Een ander leuk extraatje is de verwarmingsplaat bovenop het apparaat. Hier kunt u uw bekers op het apparaat plaatsen zodat ze van te voren opgewarmd worden.

Conclusie

Wil je graag thuis je eigen koffie maken als barista? Dan is deze machine misschien iets voor jou, aangezien je veel dingen zelf moet instellen. Het is heel eenvoudig dat de koffiemolen in de machine is ingebouwd, zodat je geen aparte machine hoeft te kopen, deze kan gemakkelijk 150+ euro zijn voor een fatsoenlijke machine. Als je van gemak houdt, dan is dit misschien geen goede optie. Als je nog geld over hebt voor espresso naar eigen smaak, is dit een goede aanvulling op de keuken!

Espresso Machine kopen, waar moet ik opletten?

Wat is espresso en wat niet?

De belangrijkste verschillen tussen espresso- en druppelkoffie zijn de fijnheid van de maling en de zettijd. De zettijd voor espressokoffie is veel korter, wat mogelijk wordt gemaakt door espressomachines die tot 15 bar aan druk genereren om het water door de koffie te persen.

Een shot espresso wordt gemaakt door bijna kokend water door dicht opeengepakte, fijngemalen espressokoffie te forceren, met hoge druk dus. Als alles goed gaat, komt er een donkerbruine, licht dikke vloeistof uit met een kleine hoeveelheid crema (een soort schuim, zoals de schuimkraag op een biertje) erop.

Er zijn veel variabelen in het proces van het maken van een shot espresso. De temperatuur van het water, de druk van het water, de fijnheid van de gemalen koffie en hoe strak de koffie verpakt is, zijn slechts enkele variabelen.

Espressokoffie is een mengsel van verschillende soorten koffiebonen uit verschillende landen. De bonen worden gebrand tot ze er donker en olieachtig uitzien.

De bonen worden zeer fijngemalen -- veel fijner dan bij druppelkoffie. De consistentie is bijna als poedersuiker. Hoe fijner de koffie wordt gemalen, hoe langzamer de espresso naar buiten komt. Over het algemeen, voor het beste schot van espresso, moet het ongeveer 25 seconden duren voordat het water door de koffie stroomt. Soms wordt de consistentie van de maling aangepast om de zettijd te controleren.

Druppelkoffie wordt gemaakt door kokend water over gemalen koffie te laten druppelen, die grover gemalen is dan espressokoffie. Het water filtert door de koffie en valt in een pot. Dit proces verloopt langzamer dan het espressoproces en heet water komt veel langer in contact met de gemalen koffie. Verrassend genoeg heeft een kopje druppelkoffie meer cafeïne dan een kopje espresso.

Conclusie

We hopen dat je wat hebt opgestoken! Wat voor Espresso machine ga jij kopen? Laat het weten in de reacties! 

Het is leuk als je een reactie achterlaat: