Pistonmachine Kopen in 2020 [Test]

  • juni 2, 2019

Als Espresso je hart sneller laat kloppen (en we hebben het hier niet over cafeïne!), dan ben je bij Koffieamigo in goed gezelschap.

Maar betalen voor een espresso in de café.... elke dag? Dat kan al snel een probleem worden voor de portomonee..

De pistonmachines die je ziet staan produceren de "echte" espresso door heet water met 9bar luchtdruk door koffie te persen. Het resultaat:

Een dikkere, romigere kop koffie met meer caffeine.

Dit wil je natuurlijk ook thuis en niet alleen maar in een café, daarom heb je besloten dat je een pistonmachine te kopen.

Dat is geweldig! Maar.... hoe kies je een piston koffiemachine?

Piston machine Spirit Triplette


Je zou kunnen proberen om naar Bol.com te gaan en "pistonmachine" in te typen... en dan letterlijk honderden resultaten door te ziften.

Maar zelfs als je er een vindt waarvan je denkt dat je het leuk vindt, wat dan?

Dit is een grote beslissing! Je koopt hier geen nieuwe tandenborstel.

Ga je reviews lezen voor elke individuele pistonmachine? Bereid je dan voor op een lange leestijd..

Wat wij dachten je nodig hebt is een lijst van de beste opties, samengesteld op budget en wensen en korte beschrijvingen met unieke eigenschappen en algemene voor- en nadelen van de piston koffiemachines.

Dat is waar Koffieamigo hier voor is.

Hieronder vind je onze top modellen handig in een tabel, verder naar beneden vind je meer informatie over de machine benoemd in de tabel en aan het einde van dit artikel vind je achtergrond informatie en kooptips! We hopen dat het helpt en succes ;)! 

1. ECM Mechanika V Slim - Prijzige pistonmachine

Heb je een grote portomonee en ga je voor stijl en kwaliteit, ga dan vooral voor de pistonmachines van ECM. ECM combineert Italiaans design met Duits vakmanschap. Ze produceren pistonmachines die het toppunt zijn van kwaliteit en design. 

De ECM Mechanika Slim, een meesterwerk, is met de hand gemaakt en klopt qua precisie in de kleinste detail. Met behulp van de legendarische E61-kop is het nieuwe compacte model slechts 25 cm breed, zodat het in de kleinste keukens past.

ECM Mechanika

2. Solis Grind & Infuse Pro 115 - Met koffiemolen

Solis is een Zwitsers merk dat al meer dan 100 jaar geweldige apparaten op de markt uitbrengt. En deze Grind & Infuse pro 115 is daarbij geen uitsluiter. Je kunt zeggen dat dit apparaat een pracht is in elke keuken.

Het grote pluspunt van de Solis is dat de koffiemolen geïntegreerd is, dus deze machine kun je een koffiezetapparaat bonen noemen. De koffiemolen gebruikt trouwens kegels wat je het liefst ziet bij een koffiemolen. de kegels zorgen ervoor dat koffiebonen consistent worden gemaald en dat er weinig hitte ontstaat tijdens het maalproces.

 Wanneer er teveel hitte ontstaat tijdens het malen van de bonen kan de smaak van de koffie veranderen, vaak wordt het dan bitter. Je kunt ongeveer 250 gram koffiebonen kwijt in het reservoir van de Grind & Infuse Pro.

bonenmaler
maalgraad

Voordat je koffie gaat zetten moet je eerst een aantal dingen instellen bij dit apparaat. Je begint met de maalgraad, daaruit heb je 18 verschillende standen, voor espresso wil je liever een fijne maling.

Als tweede moet je de maaltijd kiezen, hoe langer de maaltijd hoe meer koffie hij dus maalt en hoe sterker je bak koffie wordt. Daarna kun je kiezen of je één of twee kopjes koffie wil zetten.

Wil je twee kopjes koffie zetten? Hou er dan wel rekening mee dat je het filter gebruikt met twee uitloopstukken. 

Wanneer je klaar bent met het malen van de koffiebonen moet je het bonenmengsel aanstampen met de bijgeleverde stamper, deze is tevens magnetisch en bevestigt makkelijk aan het apparaat.

Na het afstampen van gebruik je de schraper om de koffierestjes langs de rand weg te halen, deze is ook meegeleverd bij het apparaat. Wanneer je dat hebt gedaan kun je de houder in het apparaat draaien en is het tijd om koffie te zetten! 

Terwijl je koffie aan het zetten bent kun je kijken op de drukmeter naar de druk. Is de druk te laag? Dan is het een goed idee om de volgende keer de bonen fijner te malen. Te hoog? Volgende keer iets meer grof. Ideale druk is ongeveer rond de 9 bar. De Solis heeft ook een speciaal meganisme om er voor te zorgen dat de temperatuur stabiel blijft tijdens het zetten. 

Solis Grind & Infuse Pro

Zo.. Nu heb je eindelijk espresso voor je neus staan maar hoe zit het met de cappuccino of latte macchiato? Ten eerste heb je natuurlijk melk nodig, daarna gebruik je het stoompijpje. Wat leuk is van Solis is dat ze een speciaal melkkannetje meeleveren zodat jij die niet meer extra hoeft te kopen. Hiermee kun je gemakkelijk melk opschuimen! Tevens komt hier ook warm water uit als je een Americano wil maken.

melkopschuimer

Verder heeft het waterreservoir makkelijk af te nemen en een totale capaciteit van twee liter. Ook een leuke bonus is de verwarmingsplaat boven op het apparaat. Hier kun je je kopjes op leggen zodat ze van te voren warm worden gemaakt. 

Conclusie

Vind je het leuk om thuis zelf  koffie te zetten als een barista? Dan is dit apparaat wellicht wat voor jou aangezien je veel dingen zelf in moet stellen. Het is erg gemakkelijk dat de koffiemolen ingebouwd is in het apparaat zodat je niet een aparte hoeft te kopen, deze kunnen al gauw 150+ euro zijn voor een goede. Hou je van gemak dan is dit wellicht geen goede optie. Heb je geld over voor espresso helemaal naar jou smaak, dan is dit een goede aanwinst in de keuken!

3. Quick Mill 3035 RVS - Tijdloos en duurzaam

Quickmill is wederom een oud en vertrouwd pistonmachine merk. Je ziet de producten vaak terug in cafés over de hele wereld. 

De behuizing van de Quick Mill 3035 is compleet van hoogglans roest vrij staal wat dit apparaat super duurzaam maakt. De leidingen in de machine zijn gemaakt van koper wat beter kalk afstoot dan staal.

Hierdoor hoef je hem maar ongeveer 1 keer per kwartaal te ontkalken, als je dit dan daadwerkelijk ook echt doet is de kans groot dat hij jarenlang mee gaat. Dit is nooit zeker, maar staan ze wel bekend om. 

Quickmill 3035
Quick mill 3035 RVS

Het koffiezetproces bij de quickmill is eigenlijk hetzelfde als bij elke piston koffiemachine. Je zet hem eerst aan zodat de machine opwarmt, je kunt tevens de kopjes op het apparaat zetten zodat deze ook opwarmen. Daarna pak je de filterhouder naar keus (voor één of twee kopjes) en doe je hem in de linker houder.

Hier vangt de houder de gemalen koffie op uit het de geïntegreerde koffiemolen. De koffiemolen kun je instellen in 8 verschillende maalstanden, dit is 10 minder dan de Solis hierboven. Maar nog steeds voldoende voor de gemiddelde consument.

Wanneer je de houder hebt bevestigt duw je de schakelaar naar links en de de gemalen koffiebonen vallen in de houder. Hierna moet je alleen nog even de koffie goed aanstampen met de meegeleverde stamper en de houder in het apparaat bevestigen. Wanneer je de het koffiezetproces start kijk je op de drukmeter om te kijken of druk rond de 9 bar ligt.  

Voor melkdrankjes heeft de 3035 een stoompijpje, je hoeft dus geen aparte melkopschuimer te kopen voor een cappuccino. Verder kun je ook ESE-pads gebruiken, dit is een soort Senseo alleen dan lekkerder en luxer, deze pads kun je in een apart filter doen die ook wordt meegeleverd. Als laatst heeft het waterreservoir een capaciteit van 1,8 liter wat meer dan genoeg is voor een hoop kopjes espresso!

Pistonmachine quick mill

Conclusie

Het apparaat is een leuke investering voor een hobby barista, en de geïntegreerde koffiemolen is ook een handige bonus. Hij is wellicht niet voor elk budget maar daarvoor komt hij wel in een mooi roestvrij stalen jasje. 

4. De'Longhi EC685.M - Goedkope pistonmachine

Wil je een pistonmachine kopen die niet veel ruimte inneemt op het aanrecht? Dan is de Dedica van De'Longhi wellicht een goede keuze. Hij is super smal, maar liefst 15 cm breed! Je kunt hem dus vrijwel in elke keuken kwijt. Verder ziet hij er mooi uit en is de Dedica EC685 in een hoop kleuren te verkrijgen.

Koffiezetten met dit apparaat gaat hetzelfde als de andere apparaten in deze lijst. Voordeel van de De'Longhi is dat hij binnen 35 seconden opgewarmt is. De EC685 komt met 3 verschillende filterkoppen, Voor één kopje, voor twee kopjes en voor ESE espresso pads. ESE staat voor "Easy Serving Espressopad". Het lijkt een beetje op Senseo, en de pads zijn tevens makkelijk te bestellen online.

Wij raden aan om versgemalen bonen te gebruiken maar het is zeker handig om wat pads in huis te hebben! 

De'Longhi EC685 Pistonmachine
De'Longhi EC685 stoompijpje

De EC685 heeft twee leuke extra's die de smaak van de koffie verbeteren.

Nummer één is dat hij eerst de koffie nat maakt voordat hij er met hoge druk water doorheen perst, hierdoor komen er meer aroma's vrij. Ten tweede beschikt hij over een thermoblock die er voor zorgt dat de koffie altijd op de juiste temperatuur wordt bereid. 

Hoe zit het met melk? De meeste mensen lusten namelijk ook wel eens een cappuccino of een latte macchiato! Deze De'Longhi heeft wederom een stoompijpje net zoals de meeste piston koffiezetapparaten.

Je kunt ook het stoompijpje gebruiken voor heet water, wel zo handig voor bijvoorbeeld een kopje thee. 

Boven op het apparaat vind je een verwarmingsplaat om kopjes op te warmen. De bediening van machine is ook eenvoudig met maar 3 knoppen. Hij geeft ook aan wanneer hij ontkalkt wil worden! Het reservoir bevat 1 liter, dit is niet super veel maar veel verwacht je ook niet van zo'n klein apparaat. 

Conclusie

Kortom is De DeLonghi EC685 is een slanke en aantrekkelijke machine  die in slechts enkele minuten een stevig kopje espresso maakt en tegelijkertijd een minimale hoeveelheid ruimte inneemt. De EC685 maakt een stevig kopje espresso en neemt een minimale hoeveelheid ruimte in beslag. De prijs kwaliteit is zeker in orde bij dit model, hou er wel rekening mee dat je wel een koffiemolen er bij wil kopen voor die verse gemalen bonen smaak. 

Tips wanneer je een pistonmachine gaat kopen

Wel of geen koffiemolen

Als je gaat voor een mooie pistonmachine wil je eigenlijk ook vers gemalen koffiebonen. Versgemalen bonen komen minder in contact met lucht en verliezen minder hun smaak dan supermarkt pakjes koffie. Tegenwoordig heb je piston koffiemachines met een geintegreerde koffiemolen. 

Drukmeter op de piston koffiemachine

Het Italiaanse nationale instituut van Espresso heeft zeer strenge normen voor wat men een echte espresso kan noemen. Het basisidee is echter dit: Pistonmachines dwingen een kleine hoeveelheid bijna kokend water onder minstens 9 bar druk door fijngemalen koffie om echte espresso te maken.

Je hebt dus hoge druk nodig om "echte" espresso te kunnen maken. De duurdere apparaten komen daarom vaak met een drukmeter. Terwijl je koffie aan het zetten bent kun je de druk aflezen op de drukmeter, ideaal is deze dus rond de 9 bar. 

Wat doe je als de druk te laag is? Vrij simpel: Je koffiemaalsel is niet fijn genoeg. Hoe fijner de maling van de koffie hoe meer druk er ontstaat tijdens het brouwproces. Zorg ook dat je het koffiemaalsel goed aanstampt voordat je koffie gaat zetten.

pistonmachine kopen

Druk te hoog? Misschien gebruik je dan een te fijn maalsel of druk je de koffie te hard aan. Handig zo'n drukmeter!

Stoompijp voor melkschuim

Een stoompijpje bij een pistonmachine is een must have. Eigenlijk heeft elke machine een stoompijp en is de standaard voor dit soort type machines. Je hoeft dus geen aparte melkopschuimer te kopen wanneer je een cappuccino wil gaan zetten.  

Wat is een stoompijpje vraag je je nu wellicht af? Een stoompijpje wordt gebruikt om melkschuim te maken. Het werkt heel simpel: Je doet de stoompijp in een kan met melk en draait hem open. De stoompijp schiet met veel geweld heet stoom door de melk waardoor je de melk opschuimt. Hierna kun je bijvoorbeeld latte art gaan maken als een echte barista.  

uitloop filter

Conclusie

We hopen dat je het duidelijk is geworden waar je op moet letten bij het aanschaffen van een pistonmachine. We proberen dit artikel altijd verder uit te werken dus als je nog vragen of suggesties hebt laat het dan vooral weten in de reacties. Bedankt voor het lezen!

Het is leuk als je een reactie achterlaat: