Dé Beste koffiemolen kopen in 2020 (elektrische)

Dus jij wilt een koffiemolen kopen. Correctie: jij wilt de beste koffiemolen kopen. Je bent die kant en klare rommel uit de supermarkt zat: vanaf nu sta jij op met de geur van versgemalen bonen en kun je jezelf meten met de beste barista’s van de stad.

Maar ja? Hoe vind je de beste koffiemolen? Ga je staan zwoegen en je biceps trainen aan je hand-geslingerde-ultravintage-hipster koffiebonenmaler?

Of ben je toch meer des eenentwintigste eeuw en rock je binnenkort een elektrische koffiemolen (Nee, ze zijn er niet van Apple)? 

bonenmaler

Wat is belangrijk als je je eerste koffiemolen koopt? Ga je voor de prijs? Het gemak? Hij moet er ook een beetje tof uit zien, je staat er tenslotte wel naar te turen als je met je ochtendbakkie langzaam aan het wakker worden bent.

Linksom of rechtsom, die retedure bonen van Simon Lévelt of de Appie Excellent verdienen alleen de
beste koffiemolen. En wij gaan je vertellen welke dat is.

Hieronder een tabel met de top 5 beste koffiemolens, wil je meer leren voordat je een koffiemolen koopt? Lees dan verder!

Beste koffiemolens in 2018, TOP 6:

Koffiemolen NaamAantal maalstandenInhoudMaalschijvenVermogen
Solis Caffissima IQ60
450gramConisch (edelstaal)165watt
Baratza Encore40
227gramConisch120watt
Graef CM80040
350gramConisch128watt
Solis scala 166
15
250gramRing + conische wetsteen180watt
Melitta Molino
17200gramMaalschijf100watt
Bodum Bistro10200gramConisch160watt

Voor we je aan de hand nemen door het koffiemolenoerwoud, opzoek naar voor jou de beste koffiebonenmaler, eerst maar wat algemene info en kooptips. Ben je al een doorgewinterde barista en maal jij je bonen met 1 hand achter je rug en je ogen dicht? Scroll dan verder! Helemaal aan het einde van dit artikel vind je meer info over onze top 5 koffiemolens.

Wat is maalgraad?

Zoals met alles in het leven tegenwoordig: de keuze is reuze. Voordat je kiest is het handig om wat algemene info op een rijtje te hebben:


Bonen in een maler worden gemalen met mesjes of schijven. Mesjes malen wat grover en onregelmatiger, schijven wat fijner. De meeste molens kun je wel afstellen in een zekere mate grofheid (of fijnheid, zo je wilt). Dit noem je maalgraad.


Maalgraad is belangrijk voor je keuze in je koffie. Wil je een slapper kopje koffie? Dan heb je grove maling nodig. Espresso? Fijne maling. Dit heeft weer te maken met je doorlooptijd. Bij grove maling stroomt je water er sneller doorheen en heeft het minder tijd om smaakstoffen op te nemen. Bij fijne maling duurt het langer en krijg je een steviger bakkie.

5 Dingen die je moet weten wanneer je een koffiemolen gaat kopen

Voor je deze aankoop gaat doen, is het wijsheid om jezelf een aantal vragen te stellen. Daarmee navigeer je snel door al die filters in de webshops en kun je makkelijker je keuze maken. We hebben ons best gedaan om de belangrijkste vragen op een rijtje te zetten:

1. Met de hand of elektrisch malen?

3

Elektrische koffiemolens zijn duurder. In aanschaf en onderhoud. Maar ze zijn wel su-per-chill, als je ’s ochtends net wakker wordt en je echt geen zin hebt in lichamelijke arbeid. Sommige kunnen wat lawaai maken, maar als je een krachtige molen hebt ben je in een paar seconden klaar. Handmatig malen duurt langer, maar is wel stukken goedkoper. 

2. Instelbare maalgraad?

Een must. Tenzij je twee molens wilt neerzetten (1 voor koffie en 1 voor espresso) is dit wel belangrijk. Sommige molens hebben 2 maalgraden, andere hebben er meer. Als je geen fijnproever bent en je wilt kiezen tussen sterk of slap is 2 prima. Maar ben je kritisch op de smaak dan is meer keuze beter.

3. Messen of schijven?

Molens met messen zijn goedkoper. Maar: de maalgraad is niet precies in te stellen en als je echt fijne koffie wilt (voor een ristretto of Turkse koffie bijv) gaat je dat niet lukken. Wij raden schijven aan, want je gaat een keer misgrijpen. Een ander nadeel aan een bonenmaler met messen is dat de consistentie van het maalsel minder constant is dan een apparaat met schijven.

4. Schijven: conisch of plat en keramisch of metaal?

Ga je voor schijven, is er hier ook nog keuze. Eerlijk gezegd? Maak je hier niet al te druk over. Als je hier een mening over hebt bent je zo’n hardcore baristabaas dat we ons afvragen waarom je dit aan het lezen bent. Wil je gewoon tof doen bij je baristavriendjes? Kies dan voor conisch en keramisch. Deze combinatie zorgt ervoor dat de hitte die wordt gegenereerd bij het malen het beste wordt afgevoerd en de smaak van je bonen niet wordt beïnvloedt. Wanneer de koffiebonen te heet worden tijdens het maalproces kan er een bittere smaak ontstaan wanneer je dan uiteindelijk koffie zet. 

5. Is de koffiemolen makkelijk demonteerbaar?

In je koffiebonen zit olie. Dat gaat plakken en wil je af en toe schoonmaken. Ook voor reparaties of het vervangen van je schijven is het wel fijn als je met je kruiskop de boel even uit elkaar kan halen. Let wel op: vaak vervalt de garantie!

Beste Bonenmalers 2018: 

1. Solis Caffissima IQ - Beste elektrische koffiemolen

Ben je een persoon die voor het beste gaat? Dan hebben we de Solis Caffissima IQ voor je uitgekozen. Dit bonenmalerwonder is gemaakt door het Zwitserse merk dat al sinds 1908 apparaten op de markt brengt. Maar wat maakt hem zo uniek?


Hij is uitgerust met een zogenaamd intelligent systeem, wat houdt dat in zou je zeggen? De meeste koffiemolens hebben geen ingebouwde weegschaal of timer, je moet dit dus helemaal zelf uitvogelen.

 De Solis Caffissima IQ doet dit allemaal automatisch, en met de drukknoppen kun gemakkelijk de hoeveelheid instellen. 

Solis Caffissima IQ

Verder gebruikt deze machine een langzaam draaiend conisch maalmeganisme van edelstaal, zo worden de koffiebonen niet heet en heb jij straks het perfecte bakje! Er zijn trouwens 60 verschillende maalgraden waar je me kan spelen.

Kortom: Dit is een echte aanwinst, ben je opzoek naar een topkwaliteit automatische koffiemolen zoek dan niet langer en koop de Solis Caffissima IQ.

2. Baratza Encore - Beste Koop

Ben je op zoek naar een koffiemolen voor een redelijke prijs, waarmee je net kunt doen alsof je een heuse barista bent? Dan is de Baratza Encore misschien wel een schot in de roos.

Het meest opvallende aan deze koffiemolen is het aantal van maar liefst veertig maalstanden waarmee je koffie genadeloos tot pulp kunt vermalen. De Encore is in staat om ook een prima espresso te malen, wat zeker niet alle machines uit deze prijsklasse voor elkaar krijgen.

Het malen gebeurt met meerdere conische maalschijven die zorgen voor een heel behoorlijk resultaat. 


Bazarta encore koffiemolen

Toch kleven er ook wat nadelen aan de Encore. De vormgeving is supersimpel. Zo simpel zelfs dat er alleen maar een aan en uit knop op te vinden is. Als je dat afzet tegenover de goede maalopties, dan is dat zeker teleurstellend te noemen. Alles weten over deze elektrische koffiemolen? Lees dan onze Baratza Encore Review.

Wel is de machine makkelijk schoon te maken en zullen de echte koffieliefhebbers er veel plezier aan beleven. Er is geen betere koffiemolen te vinden voor de prijs en de Encore doet wat hij moet doen!


3. Graef CM800

De Graef CM 800 is een prima bonenmaler voor iedereen die ooit een goede barista hoopt te worden. Toegegeven, de CM is geen professionele koffiemaler, maar hij heeft er wel de allure van.

Met de in totaal veertig maalstanden kun je behoorlijk precies zelf je favoriete maalstand zoeken. Sterker nog, het is zelfs mogelijk om dit handmatig nog verder te verfijnen. Een walhalla voor de echte maalliefhebber.

Het malen wordt verzorgt door conische maalschijven die zorgen voor een heel behoorlijk koffieresultaat. Wel is het wat apart dat er geen opvangbak is meegeleverd. Dit wordt overigens weer goedgemaakt door de ingebouwde filterhouder die je weer wat tijd kan besparen. 

Helaas heeft de ontwerper bezuinigd op de gebruiksvriendelijkheid van de Graef. Een timer, weegschaal of elk ander instrument om de kwantiteit van de gemalen koffie te bepalen ontbreekt volkomen.

Een nadeel dat de gemiddelde consument de ontwerper waarschijnlijk niet zal vergeven. Deze koffiemolen zeker zijn prijs waard. Lees hier onze Graef CM 800 review, daar vind je alles wat je moet weten!

graef cm800

4. Solis scala 166

De Solis Scala 166 is een prima koffiemaler voor de gemiddelde consument. Hij ziet er gelikt uit, is gebruiksvriendelijk en maalt de koffie vrij goed weg. Wel is deze machine duidelijk af te schrijven voor iedereen die het woord "professioneel" in zijn mond neemt. Wil je een barista trots maken, geef hem dan geen Solis Scala voor zijn verjaardag.
 

De in totaal vijftien maalstanden zorgen voor een prima filterkoffie en ook een cafetière is het mogelijk. Ook qua gebruiksvriendelijkheid scoort deze koffiemolen een prima voldoende. Zo kun je met een handige draaischijf instellen hoeveel kopjes koffie je wilt hebben. Lees alles over deze bonenmaler in onze Solis Scala 166 review.

Het grootste voordeel is misschien nog wel de prijs. Die is met rond de honderd euro behoorlijk aan de lage kant voor een elektrische koffiemolen.

Solis Scala 166 bonenmaler

5. Melitta Molino - Beste goedkope koffiemolen

Kun je voor vijftig euro een goede koffiemolen kopen? Het antwoord daarop is ja. De Melitta Molino is natuurlijk geen machine om een barista trots mee te maken, maar hij kan wel degelijk je koffiebonen goed vermalen.

In totaal beschikt deze machine over zeventien verschillende maalstanden waarmee je goede filterkoffie en een degelijke cafetière kunt malen. Het malen wordt verzorgt door een maalschijf die zorgt voor een minder goed resultaat dan een maalsteen, die in de wat duurdere machines wordt gebruikt.
 

De Molino is wel een topper op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Je kunt namelijk makkelijk instellen hoeveel kopjes koffie je wilt hebben en ook is duidelijk aangegeven welke maalstand voor welk resultaat zorgt.

Je kunt de gebruiksaanwijzing rustig in de doos laten liggen, want die heb je waarschijnlijk niet nodig. Wil je alles weten? Lees dan onze Melitta Molino review

Ben je op zoek naar een goedkope koffiemolen met een degelijk resultaat? Stop dan met zoeken en koop de Melitta Molino. 

Melitta Molino elektrische koffiemolen

6. Bodum Bistro - Uniek design

Sommige koffiemolens werken prachtig maar zien er qua vormgeving totaal niet uit. De ontwerper van de Bodum Bistro besloot het totaal anders aan te pakken. Het resultaat: een koffiemolen van 130 euro met slechts tien maalstanden die er uitziet alsof hij net uit de Starbucks is weg gejat.

De vraag is natuurlijk wat je moet met zo'n magistraal uitziende koffiemolen. Behalve het imponeren van je buren zijn de maalopties wat beperkt. Toch is de kwaliteit van de koffiemolen prima, zo lang je maar geen espresso wilt zetten.

De goede kwaliteit komt vooral door de conische maalschijven die voor een goed koffieresultaat zorgen. Deze soort maalschijven zien we het liefst in elektrsiche koffiemolens.

Het gebruik van de Bistro is vrij gemakkelijk. Wel jammer dat het reservoir slechts groot genoeg is voor 200 gram koffiebonen. Je hebt daarentegen wel de beschikking over een timer, zodat je prima in kunt stellen hoeveel koffie je wilt laten malen.

Ook het schoonmaken van de Bistro is geen moeilijk karwei. Wil je alles weten over deze elektrische koffiemolen? Lees dan onze Bodum Bistro review. Alles bij elkaar een prima machine voor mensen die zich rijker voordoen dan ze in werkelijkheid zijn en die graag een prima bakje koffie drinken. 

Bodum bistro koffiemolen

Conclusie koffiebonenmalers

Dus daar heb je het, onze poging om jou te helpen met een bewuste koop. Ik denk dat je wel wat gehad hebt aan deze tips, zo ja laat dan zeker een reactie achter. Samengevat zijn die allemaal prima koffiemolens. Wil je echter voor de beste gaan kies dan één uit de top drie elektrische koffiebonenmalers.

Hopelijk heb je nu een idee kunnen krijgen over (volgens ons) de beste koffiemolens! Als je vragen of opmerkingen hebt laat het dan gerust achter hieronder. Succes en hopelijk mag je een goede elektrische koffiemolen kopen! 

Het is leuk als je een reactie achterlaat:

2 Reacties
Laura says juni 25, 2018

Bedankt, erg leuk geschreven en veel gehad aan dit artikel. Ik heb laatst een pistonmachine gekocht dus ik ga nu een goede elektrische koffiemolen kopen, ik denk dat ik voor de Solis IQ ga :)!

Reply
    Thomas says juni 25, 2018

    Bedankt Laura! Dat is zeker een goede koffiebonenmaler, veel plezier met je nieuwe pistonmachine + koffiemolen :)!

    Reply
Add Your Reply