Hoe kies ik het Beste Filter Koffiezetapparaat in 2020?

 • juni 2, 2019

Een lekker ouderwets filter gemalen kopje koffie, voor half Nederland is dit een belangrijk onderdeel in het ochtendritueel. Een filter koffiezetapparaat kun je echt het werkpaard van de keuken noemen. Maarja.. Ze zijn niet allemaal gelijkwaardig, je wil tenslotte wel het beste filter koffiezetapparaat kopen.

Niemand zit te wachten op een vieze bak bittere koffie in de ochtend! Daarom gaan we je vandaag helpen zodat je de beste koop kunt doen. We hebben de beste getest en in dit artikel vind je alles wat je moet weten over het filterkoffieapparaat!

Koffie is een industrie, waar je waar krijgt je voor wat je betaalt (naar mijn mening), en daarom, wanneer je iets kiest dat zo cruciaal is als je dagelijkse koffiezetapparaat, loont het om te investeren.

 Je zult de koffiezetapparaat filter immers dagelijks gebruiken, toch?

Om deze reden gaat mijn stem voor de beste filter koffiezetapparaat naar de Technivorm Moccamaster.

Ja, het is misschien één van de duurste koffiezetapparaten op deze lijst, maar als je de prijs afweegt tot een prijs per kopje.

dat wil zeggen, je deelt je investering door het aantal kopjes koffie dat je ervan verwacht te krijgen, waarschijnlijk 1000en.

Dan betaal je niks voor een perfecte koffiebeleving.

Moccamaster rood


Er zijn natuurlijk nog meer! We hebben het makkelijk voor je gemaakt in een tabel zodat je kunt kiezen welke het best bij je past. Meer weten over de modellen, scroll dan naar beneden. Wil je liever meer luxe en vind je het niet erg om wat meer uit te geven? Ga dan voor een volautomaat koffiemachine

Top 5 Filter koffiezetapparaten Vergelijken:

Naam

Best voor

1. Technivorm Moccamaster

Mooiste design en smaak.

2. Philips Grind & Brew HD7766/00

Best voor gemak en gebruik van je eigen verse bonen

3. Siemens Sensor for Senses TC86503

Beste filterkoffiezetapparaat met thermoskan en timer

4. Philips Gaia HD7547/80

Mooi mat zwart ontwerp voor een goede prijs

5. Melitta Easy Therm

Goedkoopste filter koffiezetapparaat die ok koffie maakt

Kun je Espresso zetten met een filter koffiezetapparaat?

Het simpele antwoord is: nee. Het grote verschil tussen een Espresso machine en een filter koffiezetapparaat is dat een espresso apparaat het water onder hoge druk door het koffiemaalsel perst. In een filter koffiemachine zakt het water doormiddel van de zwaartekracht door het koffiemaalsel. Voor Espresso koffie heb je ook een fijnere maalgraad nodig. Het verschil is dat espresso anders smaakt dan filter koffie, het grootste verschil is het mondgevoel. Een goede metafoor om dit uit te leggen is volle melk en limonade. Volle melk voelt dikker in je mond dan een glas limonade. Espresso is meer als melk en filterkoffie meer als limonade. Verder heeft Espresso een intensere smaak doordat er meer aroma's vrijkomen tijdens het brouw proces. Espresso machine kopen? Klik dan op de link voor meer informatie en de beste modellen op de markt!

1. Beste filter koffiemachine: Technivorm Moccamaster

De Technivorm Moccamaster is een uniek retro koffiezetapparaat die je al sinds 1969 in keukens overal in de wereld staat.

Wil je dat je hardverdiende euro’s in Nederland blijven na je aankoop dan is dit apparaat voor jou, de Moccamaster is namelijk handgemaakt in Nederland! Zelfs alle onderdelen komen uit Europa.

Technivorm zorgt er ook nog eens voor dat alle apparaten persoonlijk getest worden voordat ze de Nederlandse fabriek uit gaan.

De masterminds achter de Moccamaster hebben zelfs zoveel zelfvertrouwen dat ze hun filterkoffiemachine een garantie van maar liefst vijf jaar meegeven! 

Moccamaster rood

Bereidingstemperatuur

De temperatuur van het water, terwijl het door de filterkoffie stroomt, is één van de belangrijkste factoren van de uiteindelijke smaak van je kopje koffie.

Dit hebben ze bij Technivorm enorm serieus genomen en pronken ze met hun speciale kopere verwarmingselement.

Het verwarmingselement zorgt ervoor dat het water tussen de 92 en 96 graden tijdens het zetten. Zo krijg jij het maximale uit je pakje koffie.


Moccamaster binnenkant
Technivorm Moccamaster Filter koffiezetapparaat

Je hoeft niet lang te wachten (6 minuten)

Wat ons opviel toen we dit apparaat aan het testen waren is hoe snel deze klaar is vergeleken met de andere filterkoffie apparaten. Binnen zes minuten heb jij al een heerlijke pot vol met een inhoud voor 10 kopjes.


Retro ontwerp

Echt retro is dat kun je de Moccamaster noemen, hij heeft een uniek ontwerp wat je bij de meeste filter koffiezetapparaten niet ziet. Hij is tevens beschikbaar in 15 verschillende kleuren.

 Helaas ontbreekt er wel een timer, die had je vroeger in het stene tijdperk namelijk niet.. Dit is natuurlijk jammer maar geen groot probleem omdat dit apparaat al binnen zes minuten een kan vol heeft. 


Waterreservoir

Op het waterreservoir staat handig aangegeven tot hoever je hem moet vullen afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je ermee wil zetten.

Helaas is het waterreservoir niet afneembaar, maar hij is wel makkelijk bij te vullen door de ruime opening. Helemaal vol kun je er 10 kopjes tegelijk mee zetten, hij heeft een inhoud van 1,3 liter. 


waterreservoir

Conclusie

De Technivorm Moccamaster is meestal het favoriete filter koffiezetapparaat onder barista’s. Niet alleen barista’s houden van de Moccamaster, ook interieurontwerpers door zijn unieke design. Wil je een klassieke bak filterkoffie dan is de Moccamaster zeker geen miskoop!


Voordelen

 • Perfecte zettemperatuur
 • Handgemaakt in Nederland
 • Vijf jaar garantie

Nadelen

 • Waterreservoir niet afneembaar
“Ik heb nu een poosje de Moccamaster op kantoor staan, geweldig mooi apparaat, zorg wel dat je de thermoskan variant koopt, daar heb je veel meer aan omdat de koffie dan super lang warm blijft. “  Maria - Zwolle

2. Philips Grind & Brew HD7766/00 - Met Bonen

Koffiebonen verliezen al snel hun smaak wanneer ze in contact komen met lucht. Wanneer de bonen gemaald worden wordt het contactoppervlak met de lucht veel groter. Daardoor verliezen de bonen meer smaak en gaan koffieliefhebbers altijd voor verse bonen.

Verse koffiebonen bij een filter koffiezetapparaat is lastig aangezien je er meestal een aparte koffiemolen moet kopen.

Bij de Philips Grind & Brew hoeft dit niet!

Deze filterkoffiezetapparaat heeft namelijk een ingebouwde koffiemolen, zo kun je genieten van de smaak van versgemalen bonen. 

Philips Grind & Brew Filter koffieapparaat

Afstelbare geïntegreerde bonenmaler

Het maalmeganisme gebruikt conische maalschijven, dit zien we het liefst omdat dit minder hitte creëert dan messen. Wanneer er teveel hitte ontstaat tijdens het maalproces kan de smaak van de koffiebonen veranderen. Soms krijg je hierdoor bittere koffie, dit is bij de Philips Grind & Brew niet het geval.

Een ander voordeel van conische maalschijven is dat ze de bonen egaler malen. Je fijnheid van de bonen ook nog eens instellen met maar liefst 9 verschillende standen. Hoe fijner de bonen hoe meer oppervlakte de koffie heeft om aroma’s af te geven aan het water. Hou je van een sterke bak? Zet hem dan zo fijn mogelijk. Hou je liever vaan een zacht kopje koffie zet hem dan op een grotere maalgraad.

Philips Grind & Brew HD7766:00

Waterreservoir met innovatieve waterniveau indicator

Het waterreservoir is niet afneembaar maar je kunt er wel makkelijk water inschenken met de kan. Doormiddel van de handige indicator kun je precies zien hoeveel kopjes je kunt zetten. Een groot voordeel is dat je dit apparaat al kan laten doorlopen met water voor 2 kopjes. (screenshot). 

Timer en LCD scherm

Met de LCD Scherm kun je makkelijk instellingen kiezen zoals de hoeveelheid koppen koffiesterkte en de timer. Met de timer kun je de avond van te voren instellen zodat je ’s ochtends wakker wordt met een verse kan koffie. 

Philips Grind & Brew HD7766

De koffiekan

De kan is van glas, we hadden liever gezien dat dit een thermoskan was zodat je de koffie langer kunt warm houden. Dit is echter geen groot probleem want als je de kan onder de machine houdt zorgt het apparaat zelf dat de koffie op temperatuur blijft, dit kan je trouwens zelf instellen op het scherm.

In de kan zit een trechter dat ervoor zorgt dat het water van onder naar boven stroomt wanneer het in de kan druppelt Philips noemt dit "Aromaswirl". Het zorgt ervoor dat de koffie aroma’s goed verspreid worden in je kan en er geen laagjes ontstaan. Bij goedkopere modellen moet je vaak even roeren voordat je inschenkt.

Conclusie

De Philips Grind & Brew is een ideale bonenmaler en koffiezetapparaat combi. Je kunt er twee soorten koffiebonen in doen en al genieten van een volle kan binnen 10 minuten. Ook heel handig is de timer, zo kun je ’s ochtends wakker worden met een volle kan koffie. 

Voordelen

 • Zet binnen 10 minuten een volle kan
 • Dubbele koffiebonen-houder voor 2 soorten
 • Druppelstop

Nadelen

 • Geen thermoskan
“Staat mooi in mijn nieuwe keuken, hij maakt tevens ook lekkere koffie omdat hij verse bonen gebruikt. Ook handig dat je hem kan instellen zodat hij automatisch 's ochtends koffiezet :). “  Geert - Oisterwijk

3. Siemens Sensor for Senses TC86503 - Met Timer

Wanneer je Siemens hoort denk je al vaak aan kwaliteit, en dit is ook zeker het geval met dit filterkoffie apparaat.

Je kunt altijd rekenen op de Duitse kwaliteit van Siemens.

Aroma Sense Plus

Siemens houdt van aparte namen geven hun technologie, met Aroma Sense Plus zorgt het apparaat voor dat de gemalen bonen minimaal 5 minuten in contact zijn geweest met heet water.

Het volume in het waterreservoir wordt automatisch gedetecteerd door een sensor. Met deze informatie past hij automatisch de contacttijd tussen het hete water en de gemalen koffie aan.

Hierdoor heb jij al bij 2 kopjes koffie heerlijke koffie, maar ook bij 10.

Siemens Sensor for Senses TC86503

Afneembare Waterreservoir

Laten we beginnen met het waterreservoir. Deze is volledig afneembaar en makkelijk te vullen onder de kraan, dit is wat we graag zien in de apparaten omdat het erg gemakkelijk is. Hij heeft een totale capaciteit van ongeveer 1,2 liter, hier zet je tussen de 7 en 9 kopjes koffie mee, dit verschilt natuurlijk hoe groot je kopjes thuis zijn. 

Timerfunctie

Niemand heeft zin om ’s ochtends te wachten totdat het koffiezetapparaat klaar is. Daarom zien we het liefst een timerfunctie in de filter koffiezetapparaten. Met de functie kun je instellen hoe laat het apparaat een kan koffie voor je klaar moet hebben staan. 

Thermoskan

Wanneer je koffie gezet hebt blijft de koffie ook nog eens lang warm. De Siemens heeft namelijk een goede thermoskan.

Wanneer het koffiezetproces klaar is schakelt het apparaat zichzelf uit, zo bespaar je veel energie ten opzichte de apparaten met glazen thermoskan. 

Thermoskan

Druppelstop

Kun je niet wachten tot het apparaat klaar is met het zetten van de koffie? Met de siemens kun je tussendoor een kopje inschenken zonder te knoeien, hij heeft namelijk een druppelstop. Hierdoor druppelt het apparaat niet door wanneer je de thermoskan eronder uit haalt. 

druppelstop

Conclusie

Heerlijke koffie al bij 2 kopjes of 10, doormiddel van slimme sensors kan de Siemens het perfect kopje voor je brouwen. Tevens heeft hij alles wat we graag zien in een filterkoffiezetapparaat namelijk een Thermoskan, Druppelstop en Afneembaar waterreservoir.

Voordelen

 • Sensor technologie
 • Druppelstop
 • Afneembaar waterreservoir
 • Thermoskan

Nadelen

 • Het is moeilijk om de thermoskan helemaal leeg te schenken
“Alles wat een filter koffiemachine moet hebben, hij doet wat hij moet doen en maakt prima koffie. Ik ben er blij mee. “  Mo - Amsterdam

4. Philips Gaia HD7547/80 - Met Thermoskan

Een redelijk goedkoop filterkoffie apparaat met een dure uitstraling, gemaakt van titanium.

Waterreservoir

Met 1,2 liter waterreservoir inhoud behoord de Philips Gaia tot één van de grootste. Je kunt met dit apparaat dus in één keer ongeveer 10 kopjes koffie zetten.

Dubbelwandige thermoskan

We worden altijd blij van een filter koffiezetapparaat met thermoskan, en daarom hebben wij dit model meegenomen in ons lijstje.

Met de dubbelwandige thermoskan kun je je koffie erg lang warm houden, hij sluit tevens ook nog eens erg goed af waardoor de smaak van de koffie in de koffie blijft zitten en niet je keuken er naar gaat ruiken. Dit apparaat is tevens één van de betaalbaarste modellen met thermoskan.

filter koffiezetapparaat philips
philips-hd7547

Druppelstop

Wanneer je zin hebt in een kopje koffie wanneer het apparaat nog niet klaar is kun je zonder je zorgen te maken de thermoskan onder het apparaat uit halen. Hij heeft een handige druppelstop die voorkomt dat hij gaat druppelen op je aanrecht wanneer je de kan onder het apparaat uit haalt.

Mooi Design

Ooit een mart zwart koffiezetapparaat gezien? Nee wij ook niet. Je moet er van houden maar de Philips Gaia straalt zeker wat unieks uit in de keuken. De bouwkwaliteit van het koffiezetapparaat is tevens ook prima.

Conclusie

Een mooi apparaat die doet wat hij moet doen en niet veel extra. We hadden wel graag een afneembaar waterreservoir gezien maar dit is geen noodzaak en makkelijk af te wegen tegenover de prijs.

Voordelen

 • Druppelstop
 • Titanium

Nadelen

 • Geen afneembaar waterreservoir
“Staat mooi strak in mijn keuken, doet wat hij moet doen maar niet heel indrukwekkend.“  Charley - Utrecht

5. Melitta Easy Therm - Beste goedkope optie

Geen zin om veel te betalen voor je koffiezetapparaat? De Melitta Easy Therm is één van de aller goedkoopste die je kunst kopen. En dat zelfs met een thermoskan.

Je vraagt je zelf bijna af hoe het kan voor zo’n goedkope prijs.

Waterreservoir

Het waterreservoir heeft een volume van 1 liter. Dit is meer dan genoeg voor de meeste huishoudens. Je zet er maximaal ongeveer 8 kopjes mee, maar dit verschilt natuurlijk naarmate de inhoud van je kopjes.

De maat strepen op het reservoir zijn een beetje lastig af te lezen maar hier wen je waarschijnlijk wel aan. Helaas kan je het waterreservoir niet afnemen van het apparaat en je moet voorzichtig schenken zonder te knoeien. 

Melitta Easy Therm

Isoleerkan

Ben jij zo’n persoon die na een paar uur nog wel een kopje koffie lust? Dan is een thermoskan voor jou gemaakt. Wat bijzonder is, is dat het apparaat een thermoskan bevat voor deze prijs.

Bouwkwaliteit

Wanneer je het apparaat vasthoudt voel je dat er duidelijk is bezuinigd op de fabricatie en materialen. Je koopt dit filterkoffie apparaat ook niet met het idee dat hij 20 jaar mee gaat, al hoewel de meeste gebruikers super enthousiast zijn over de prijs/kwaliteit. 

Conclusie

Het is een goedkoop simpel koffiezet apparaat met thermoskan. Schakelt automatisch na een bepaalde tijd uit. Perfect voor bijvoorbeeld op de camping of op vakantie omdat hij makkelijk mee te nemen is. Koffie is ok en blijft heel lang heet in de kan. 

Voordelen

 • Gaat vanzelf uit
 • Thermoskan
 • Druppelstop

Nadelen

 • Geen afneembaar waterreservoir
 • Matige bouwkwaliteit
“Voor deze prijs verwacht je niet al te veel. Maar hij maakt prima koffie voor zo'n goedkope prijs! Ik vraag me wel af hoelang hij mee gaat..“  Jessica - Enkhuizen

Handige Koop tips

Prijs

Het belangrijkste wat je mee moet nemen voor je aankoop is natuurlijk je budget. Ben je net zoals ik een echte koffieliefhebber en wil je elke dag de lekkerste koffie mogelijk? Dan ben je wellicht meer kwijt dan wanneer je genoeg neemt met een simpel apparaat voor een bakje koffie voor bijvoorbeeld de visite. 

Met of zonder ingebouwde molen

​Met versgemalen koffiebonen heb je lekkerdere koffie, punt. Een ander groot voordeel is dat je veel meer kan variëren in smaken, er zijn duizenden soorten koffiebonen uit allerlei landen. Gebaseerd op die redenen raden we het ook aan om een aparte koffiemolen te kopen, als je dit belangrijk vindt en het geld er voor over hebt natuurlijk.

Maar wat je ook kunt doen is een koffiezetapparaat met filter en ingebouwde koffiemolen kopen. Zo heb je het beste van een koffiemolen met het gemak van één alles in een machine.

Waterreservoir los of vast

Een waterreservoir vullen kan soms veel geknoei opleveren, daarom hebben sommige modellen een afneembaar waterreservoir. Dit is erg handig zodat je hem gewoon onder de kraan kunt vullen.

Druppelstop

Sommige druppel koffiezetapparaten kunnen halverwege het brouwen worden gepauzeerd. Hiermee kan je een kopje inschenken voordat hij klaar is. Dit wordt mogelijk gemaakt door een zogenaamde druppelstop, hiermee wordt je aanrecht ook niet vies wanneer je de koffiekan er onder uit haalt! 

druppelstop

Timerfunctie

Dit kan nuttig zijn als je iemand bent die graag wakker wordt met de geur van koffie, of die geen zin heeft om 's ochtends een kopje te zetten.

Tegenwoordig kunnen de meeste filter koffieapparaten worden geprogrammeerd om op een bepaald moment in te schakelen en je koffie te brouwen.

Sommige modellen zijn echter gemaakt om zeer snel te koffie te zetten en hebben deze functie niet nodig. Denk na of dit iets is wat je wil of totaal geen belang bij hebt. 

Thermoskan of glazen karaf? 

Glazen karaffen zijn meestal goedkoper, maar de warmhoud plaat verwarmt de koffie verder, waardoor de olie te sterk wordt geëxtraheerd en deze bitter gaat smaken.

Bovendien staan warmhoudplaat continu aan om warm te blijven, wat meer energie verbruikt.

Een thermoskan daarentegen houdt de koffie gedurende 1-2 uur op een optimale temperatuur van waarvan sommigen geloven dat dit beter de smaak behoud.

Het bespaart ook wat energie in het proces. Ze zijn echter duurder.

moccamaster filterkoffieapparaat

Capaciteit

Wil je alleen één kopje 's morgens of heeft je meerdere nodig? Drink alleen jij koffie of is de hele familie in nood?

Voordat je een filter koffiezetapparaat koopt is het handig om uit te zoeken hoeveel koffie je in één keer moet maken. Dit kan je daarna meenemen in je beslissing.

Kijk dus naar de capaciteit van de kan. Meestal vindt je 4, 10 of 14 kopkaraffen. 12, kopjes is het meest populair. Over het algemeen is het beter om een machine te kopen met een grotere kan, aangezien je niet persee de hele kan hoeft te vullen met koffie. 

Garantie

Luxe modellen zoals de Moccamaster hebben 5 jaar garantie. De goedkope modellen soms helemaal geen garantie of een mager jaartje. Koffiezetapparaten gebruik je (meestal) bijna elke dag, investeren in een model waar de fabrikanten veel vertrouwen in hebben raden wij daarom zeker aan! 

Sterkte setting / aroma schakelaar

Sommige apparaten hebben een sterkteregeling ingebouwd. Hiermee kun je de sterkte van de koffie instellen. We hebben gemerkt dat het niet echt verschil qua smaak oplevert in filter koffiezetapparaten, maar wel in de apparaten waar met ingenbouwde bonenmaler. Bij de filterkoffie apparaten met ingebouwde bonenmaler gebruikt hij meer bonen naarmate je hem sterker instelt. 

In welke gevallen geen filter koffiezetapparaat kopen?

Een koffiezetapparaat voor filterkoffie is uitermate geschikt wanneer je in één keer veel koffie wil zetten, bijvoorbeeld op kantoor. Echter kies ik, en andere koffieliefhebbers liever voor espresso machines, hierbij gebruik je een fijnere maling en worden het water onder hoge druk door de bonen heen geperst. Hierdoor hebben espresso machines een rijkere smaak en een voller mondgevoel. Espressomachines zijn helaas wel een stapje duurder dan de filter koffiemachines, al helemaal de volautomatische koffiemachines. 

Conclusie Filter Koffiezetapparaten


We hopen dat we je op weg hebben geholpen in de aankoop van jouw filter koffiezetapparaat. Wij bij Koffieamigo geven de voorkeur uit naar de Nederlandse Moccamaster. En vinden dit ook het beste filter koffieapparaat. Zorg alleen wel dat je er goede gemalen koffiebonen in doet!

​ 

Het is leuk als je een reactie achterlaat: