Volautomatische koffiemachine kopen? Lees dit eerst!

Je ziet al snel de bomen het bos niet meer en het volautomatische koffiemachine oerwoud. Er zijn ongeveer 363 machines op de markt in allerlei soorten een maten en je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Wil je een gemakkelijke alles-in-één koffiefabriek? Dan is een volautomatische koffiemachine kopen wellicht een goed idee! Het zou vervelend zijn als je de verkeerde machine koopt, geen miskoop doen? Lees dan vooral even verder.

De volautomatische koffiemachine stijgt in populariteit, dit komt vooral door de snelheid, het gemak en de smaak consistentie van de koffiemachine volautomatisch. 

Wist je dat..?

Koffiemachines met bonen zijn wellicht duurder maar het prijs per kopje is ongeveer 3 keer zo goedkoop dan bij Nespresso cups!

Beste Koop Volautomatische Koffiemachine

Koffiemachine naam

Best voor

Siemens EQ 9

Beste volautomatische koffiemachine

Jura E8

Gaat lang mee, beste bouwkwaliteit

Saeco Incanto HD8917/01 

Makkelijkst in schoonmaak

Jura Impressa C65

Bouwkwaliteit, broertje van E8 (goedkoper)

Philips 3000 Serie HD8824/01

Beste prijs/kwaliteit (goedkoop)

De Snelheid

Het is belangrijk dat je niet lang op je koffie hoeft te wachten ’s ochtends. Volautomaten zijn snel en gemakkelijk. Je hoeft niet lang te wachten zoals bijvoorbeeld filterkoffie voordat jij aan je kopje koffie kan beginnen. Het kopje koffie is al vaak binnen minder dan een minuut voor je geregeld. Normaal gesproken duurt het water koken alleen al zolang! 

Het Gemak

Het is net alsof je een persoonlijke barista in huis hebt staan. De machine doet alles voor je. Hij weegt de juiste hoeveelheid bonen, maalt de bonen, drukt de gemalen koffiebonen aan, bereid de koffie en deponeert de gemalen bonen netjes in een bakje. Stel je voor als je dit allemaal zelf moet doen ’s ochtends wanneer je te laat bent voor werk! De duurdere volautomatische koffiezetapparaten hebben ook een automatisch melkopschuim systeem, zo kan jij bijvoorbeeld met één druk op de knop geweldige Cappuccino zetten of zelfs Latte Machiatto. 

Smaakconsistentie

Één van de reden dat mensen tegenwoordig overal machines voor gebruiken is omdat ze consistent zijn, heb je een autofabriek? Dan wil je altijd zoveel mogelijk dezelfde auto. Nu heb jij geen autofabriek maar wellicht wel een koffiefabriek nodig thuis.

volautomatische koffiemachines zetten vrijwel altijd op dezelfde manier koffie, waardoor de smaak van je koffie consistent (en hopelijk lekker) is. De duurdere machines hebben het leuk voor je gemaakt. Zo kan je bij deze machines veel zelf instellen en opslaan. wellicht vind je bijvoorbeeld het super lekker vindt om koffie super sterk te drinken. Deze machines kunnen ook vaak meerdere instellingen opslaan, wel zo handig want smaken verschillen!

Koffiemachine

Nu is de vraag: Wat is de beste volautomatische koffiemachine? Dit hebben we voor je uitgezocht. Mensen en budgetten verschillen, daarom hebben wij ons best gedaan om uit te zoeken welke de beste koop zijn voor verschillende doelen.

Er zijn bijvoorbeeld mensen die gewoon de beste volautomatische koffiemachine willen kopen met alle nieuwste technologie en de beste koffie, maar er zijn ook mensen die oké/goede koffie willen voor de beste prijs. Of maakt het jou allemaal niet zoveel uit en wil je gewoon een machine die je makkelijk kan schoonmaken en onderhouden. Of ben je opzoek naar een koffiemachine die de hele dag door koffie moet zetten op bijvoorbeeld kantoor/kantine of restaurant? Dan wil een koffiemachine die bekent staat om zijn lange levensduur. We hebben het allemaal voor je uitgezocht en samengevat in een tabel hierboven.  

Siemens EQ 9 - Beste volautomatische koffiemachine

Dit apparaat is geschikt voor je als je iemand bent het beste gaat? Bij deze Siemens hoef je je geen zorgen te maken om een miskoop! Het is een waanzinnige volautomatische koffiemachine met veel instellingen. Gelukkig hebben ze ook nog eens nagedacht over gebruiksvriendelijkheid. Je zou denken dat het al snel onoverzichtelijk wordt, maar dat is bij dit espressowonder niet het geval. 

Het espressowonder kan Espresso, Ristretto,, Café Crème,Espresso Macchiato, Cappuccino, Latte Macchiato, Koffie verkeerd met simpele druk op de knop voor je maken. 

Maar smaakt de koffie ook lekker? Dit moet je wel verwachten van zo’n apparaat, wij hebben hem getest en vonden de koffie zeer lekker. Smaken verschillen dus bij de Siemens kan je alles instellen. Één nadeel is de prijs, verder beneden praten we over goedkopere machines. Wil je meer informatie over de Siemens EQ 9? Lees hier onze volledige review.

Siemens TI905201RW EQ 9 review
“Leuke barista modus! Ik kan alles zelf instellen voor mijn perfecte kop koffie. Gister viel visite op hoe weinig lawaai deze machine maakt, mij was het nog niet opgevallen omdat dit mijn eerste “echte” koffiemachine is. Zeker een aanrader. “  Francine - Helmond

Jura E8 - Staat bekent om levensduur

De volautomaten van Jura heb je misschien wel eens in een restaurant zien staan. De machines zijn gebouwd met precisie door het Zwitserse merk, en hier staan ze bekend om.

De Jura machines produceren tevens ook geweldige koffie. De E8 heeft alle toeters en bellen zoals een speciaal P.E.P. systeem wat het water door de gemalen koffiebonen doet pulseren. Echter betaal je voor kwaliteit geld.. 

Wil je de Zwitserse koffierolex kwaliteit voor minder geld, scroll dan naar beneden voor de Jura C65. Dit is de goedkopere versie van de E8 maar mist bijvoorbeeld het volautomatische melkopschuimsysteem. Lees hier onze review als je alles wil weten over de Jura E8.

Jura E8 Productfoto
“Voorheen had ik de Jura F8, ik heb deze ongeveer 13 jaar gebruikt en nu weten in te ruilen voor de E8. Top koffie!“  Gerard - Breda

Saeco Incanto HD8917/01
Makkelijkst te onderhouden en schoonmaken

Als je naar de Saeco Incanto kijkt dan denk je direct aan Italië. Hij ziet er strak en modern uit. Hij maakt lekkere koffie met één druk op de knop. Ook deze Saeco heeft een speciale barista modus waarbij je veel zelf kan instellen. Maar waar deze koffiemachine echt in uitblinkt is het gemak om hem te onderhouden!

Hij heeft een speciaal waterfilter die het kalk wegfiltert uit het water. Door dit filter hoef je de volautomatische koffiemachine pas na 5000 kopjes te ontkalken!

Dit is ongeveer 7 jaar wanneer je elke dag 2 kopjes koffie drinkt! Geen zorgen dus.

Hij is ook makkelijk schoon te maken, alles schuift simpel uit en is afspoelbaar. Klik hier om meer te weten te komen over de Saeco Incanto HD8917/01. 

Saeco Incanto HD8917 01 review
“Ik vind de roestvrijstale accenten die dit apparaat gebruikt erg mooi. Ook ben ik erg blij dat je lekkere cappuccino kan zetten zonder zelf het melk op te schuimen. Barista modus is voor mij niet persee nodig maar wel handig als je iets nieuws wil proberen. Voor de prijs raad ik deze machine zeker aan.“  Isabella - Den Helder

Jura Impressa C65 - Simpeler en goedkoper dan de E8

Als je opzoek bent naar de Jura koffierolex kwaliteit maar je wil geen fortuin betalen, dan is de C65 wellicht wat voor jou.

Het enige nadeel is dat de Jura geen volautomatisch melksysteem heeft. Je moet een knopje indrukken om het melksysteem op te warmen en dan het glas verplaatsen naar de melkschuimer en de melkopschuim kraan opendraaien tot je genoeg melk hebt. Dit zien sommige mensen als een nadeel maar dit kan ook een voordeel zijn! Aangezien je zo latté art kan maken.

Interesse in deze koffiemachine? Hier kom je alles te weten over de mooie Jura Impressa C65! 

Jura C65 platina zijkant
“Ik had nooit gedacht dat koffiesmaak zoveel kan verschillen tussen espressomachines! Ik had voorheen een koffiepad apparaat, maar dit is echt een wereld van verschil! Lekkere koffie en de melk is ook echt goed warm!“  Marit - Hoorn

Philips 3000 Serie HD8824/01
Beste instapmodel (goedkoopst)

De consumentenbond heeft deze koffiemachine uitgroepen tot de beste koop in mei 2018. Dit betekend niet dat je de beste volautomatische koffiemachine koopt, maar wel het meeste waar krijgt voor je geld. 


Dit apparaat gaat zeker niet zo lang mee als de Jura modellen, maar al met al is het een best goed apparaat.

Wanneer je de Philips aanschaft hoef je je geen zorgen te maken om een slechte aankoop.

Wil je liever betere koffie, meer instelmogelijkheden en minder geluid. Ga dan voor de modellen hierboven. Alles weten over de Philips 3000 serie HD8824/01? Lees hier onze review over dit model.


Philips 3000 serie HD8824 01 review
“Prettige prijs voor een mooi apparaat van het Nederlandse merk. Doet wat hij moet doen en ik vind de koffie lekker!“  Frank - Heerenveen

Waarom adviseren we je deze volautomatische koffiemachines?

Soorten koffie & kwaliteit

Één van de belangrijkste redenen waarom je een volautomatische koffiemachine koopt is uiteraard de kwaliteit van de koffie. Je wil geen honderden euro's besteden om er later achter te komen dat het apparaat geen lekkere koffie zet. Er zijn veel dingen die de smaak van de koffie beïnvloeden onder andere: Het maalproces, de temperatuur, de hoeveelheid druk etc. De meeste machines maken die we getest hebben maken geen slechte koffie, alhoewel smaken verschillen. De duurdere modellen hebben veel instelmogelijkheden zodat er voor iedereen wel een lekker bakje tussen zit.

Is een volautomatische koffiemachine een espresso machine?

Tegenwoordig zijn bijna alle volautomaten eigenlijk espressomachines. De apparaten persen het water namelijk met hoge druk door het koffiemaalsel, hierdoor krijg je de populaire espresso-smaak. Hou je van espresso? Dan een espresso machine kopen! Er zijn natuurlijk uitzonderingen te vinden, filter koffie is nog steeds populair en sommige barista's zeggen dat er een come back komt. We raden machines die filterkoffie zetten aan voor mensen die vaak koffie zetten voor grote gelegenheden. En natuurlijk is er een filter koffiezetapparaat te vinden die ook bonen voor je maalt.

Gebruiksvriendelijkheid volautomatische koffiemachine

Lekker koffie is één maar is het dan ook makkelijk om lekkere koffie uit de koffiemachine te krijgen? Het is heel belangrijk dat het voor ieder type mens makkelijk is om een kopje koffie te zetten, het liefst zo makkelijk dat je geen gebruiksaanwijzing nodig hebt. We hebben bijvoorbeeld de Siemens eq 9 in deze review aan mijn oma van 85 jaar oud gegeven om te checken of zelfs zij het snapt. En ja hoor, ze kon zonder gebruiksaanwijzing allerlei koffiesoorten maken.

oma Siemens s500

Melkopschuimmethode

Het idee van een volautomatische koffiemachine is dat deze ook helemaal automatisch melkdrankjes kan brouwen zonder van buiten af. Je hoeft bij dit soort apparaten dus ook geen aparte melkopschuimer te kopen omdat deze een ingebouwd melksysteem hebben die voor jou het werk doen. Er zijn over het algemeen vier melkopschuimmethodes:

 • Melkreservoir
 • Melkslang
 • Stoompijpje
 • Niks

De "echte" volautomatische koffiemachines hebben een melkreservoir of een melkslang. In de foto hierboven zie je een voorbeeld van een volautomatische koffiemachine met melkreservoir. Sommige machines hebben enkel een melkslang, dit is een slangetje die je in een pak melk kunt doen, of in een kommetje melk. Nu komt het rare: sommige koffiemachines adverteren zichzelf als volautomatische koffiemachines maar hebben eigenlijk helemaal geen volautomatisch melksysteem. Deze apparaten hebben vaak een stoompijpje. Je hebt vast wel eens een barista zien spelen met een stoompijpje in een café, dit ziet er leuk uit tegenover je vrienden maar is dus wel een extra handeling als je bijvoorbeeld cappuccino wil maken. Het liefst wil je natuurlijk een melkreservoir of melkslang als melkopschuimmethode. 

Verder kijken we ook nog naar de kwaliteit van het geproduceerde melkschuim. Is het bijvoorbeeld warm en luchtig genoeg? Handig om te weten wanneer je veel gaat uitgeven! 

Volautomatische Koffiebonenmaler

Het mooie van zo'n volautomaat is dat hij vers de bonen voor je maalt, er kan echter veel mis gaan bij het maalproces. Het voornaamste wat je niet wil is dat je koffiebonen te heet worden tijdens het maalproces. Hierdoor krijg je helse bittere koffie en daar wordt niemand blij van. Je wil daarom eigenlijk altijd een ingebouwde koffiemolen met conisch of keramische maalschijven. Deze gaan het langst mee en voeren de hitte van het maalproces goed af. 

Verder is het ook altijd mooi meegenomen wanneer je volautomatische koffiezetapparaat een instelbare maalgraad heeft, zo kun het brouwproces tweaken naar jou smaak. Een algemene regel is dat een fijnere maling beter is voor espresso koffie.

Geluidsniveau 

Leuk zo'n bonenmaler maar wist je dat het ook een verschrikkelijk kabaal maakt? Nou ja.. Soms dan.. Niet elk apparaat is zo luidruchtig als de ander. Je hoort duidelijk verschil wanneer je en volautomaat van 300euro naast een volautomaat van 1300 neerzet qua geluidsniveau. Zo is de Siemens EQ 9 redelijk stil. Compleet geluidsvrij kunnen de apparaten helaas niet zijn aangezien het bonen malen veel energie kost. 

Instelmogelijkheden

Het instellen van je kopje koffie geeft veel smaakmogelijkheden. Dat is wederom wel zo fijn want smaken verschillen. De luxere volautomatische koffiemachines hebben veel meer instelmogelijkheden dan de goedkopere instapmodellen. Dingen die je zoal kunt instellen zijn:

 • Temperatuur
 • Sterkte
 • Hoeveelheid/kopgrootte
 • Melk en soorten

Hoe warmer je koffie tijdens het brouwproces hoe meer smaken de het water opneemt van de koffiebonen. De sterkte spreekt voor zich, hoe sterker je je kopje instelt hoe meer koffiebonen de machine gebruikt voor je kopje koffie. Hoe meer extract van je gemalen bonen in het drankje gaan hoe intenser de smaak. Wat er ook veranderd is de hoeveelheid cafeïne in je koffie, wel zo handig als je even een boost nodig hebt! 

De hoeveelheid/kopgrootte stelt de totale volume van je kopje koffie voor. Zo kun je bijvoorbeeld met sommige modellen een Ristretto zetten, dit is een nog kleinere variant van de Espresso (Circa 15~20ml). Sommige modellen hebben ook de mogelijkheid om een Americano te zetten, dit is een grotere variant van een espresso en wordt in Nederland eigenlijk gewoon een bak koffie genoemd. 

instelmogelijkheden koffiezetapparaat bonen

Profielen opslaan

Handig al die instelmogelijkheden maar de meeste mensen vergeten al waar hun sleutels liggen, laat staan hoe warm het melk moet zijn van hun Latte Macchiato, daarom hebben ze gebruikersprofielen uitgevonden. Dit zijn eigenlijk net zoals accounts op een computer maar dan op een koffiemachine waarin je koffievoorkeuren in staan opgeslagen. 

Schoonmaak

Schoonmaken is waarschijnlijk het minst gewaardeerde tijd besteed van een volautomatische koffiezetapparaat bezitter. Echter is het wel een noodzaak om af en toe je koffieautomaat schoon te maken. Bij elk apparaat gaat dit anders dus bekijk zeker even je gebruiksaanwijzing. Vaak worden er speciale schoonmaak tabletten met de machine meegeleverd, deze doe je in een apart vakje wanneer de machine je verteld dat hij schoongemaakt wil worden.

Verder heeft bijna elke volautomatische koffiemachine een druppel opvangbak en een opvangbak voor de gemalen bonen. In de druppel opvangbak zit vaak een sensor zodat je weet wanneer hij geleegd moet worden. En de koffiebonen kun je makkelijk in de prullenbak kwijt.

Het ontkalkingsproces

Eens in de zoveel tijd moet een koffiemachine ontkalkt worden. Dit moet omdat anders de buisjes in het apparaat verstopt raken met kalkaanslag. De machine geeft meestal zelf aan wanneer hij ontkalkt moet worden. Het ontkalkingsproces is ook vaak vrij simpel, meestal moet je wat ontkalkingsvloeistof in het waterreservoir doen en de instructies op het scherm van de koffiemachine volgen. 

Design en duurzaamheid

Het liefst zien we roestvrijstaal in het ontwerp van de koffiemachine, maar wanneer je liever voor een budget model gaat moet er bezuinigd worden en meestal gaat dit ten koste van de behuizing en duurzaamheid van de machine. 

Design volautomaat

Prijs / Kwaliteit

En ten slotte natuurlijk de prijs. Je hebt volautomatische koffiezetapparaten van 4000 euro, maar die benoemen wij niet in dit artikel. Omdat je voor die hele hoop extra geld vaak niet veel meer belangrijke functies krijgt. In de super dure modellen krijg je bijvoorbeeld twee bonenreservoirs voor verschillende koffiebonen soorten, of WiFi verbinding zodat je vanaf je smartphone koffie kunt zetten.  Voor ons is prijs/kwaliteit enorm belangrijk, zodat jij het meest waar krijgt voor je geld. 

Wanneer geen volautomatische koffiemachine kopen?

Na het lezen van dit artikel denk je waarschijnlijk: "Waarom zou je in godsnaam geen volautomatische koffiemachine kopen?". De voornaamste reden die we kunnen verzinnen is de prijs. Volautomaten zijn een Barista, Computer, en koffiemachine in één en hier betaal je voor. Ben je op een budget dan kun je beter voor een cup-machine gaan, check ook ons artikel met de beste Nespresso apparaten. Hou er wel rekening mee dat Nespresso machines in gebruik duurder zijn dan de volautomaten, Nespresso cups zijn namelijk veel duurder dan verse bonen. Wanneer je koffie zet voor een groot gezelschap komt een filter koffiezetapparaat wellicht beter uit. De smaak is niet zo goed als dan van een volautomatische koffiemachine maar het scheelt wel veel tijd, deze apparaten zijn ook een stuk goedkoper. 

Conclusie 

We hopen je geholpen te hebben in je koffiezetapparaat avontuur. We weten zelf dat het erg lastig kan zijn om het juiste volautomatische koffiemachine te kopen. En hebben daarom ons best gedaan. Heb je vragen, of heb je zelf een volautomatische koffiemachine gekocht met dank aan dit artikel? Laat dan zeker een reactie achter!

​ 

Het is leuk als je een reactie achterlaat:

4 Reacties
Sandra says juni 24, 2018

Ik ben opzoek naar een koffiemachine die ik kan neerzetten op kantoor? Deze gaat dus heel veel gebruikt worden, welke raad je mij aan? Budget maximaal 1500euro.

Reply
  Thomas says juni 24, 2018

  Ik zou gaan voor de Jura E8, Jura staat bekend om de fantastische bouwkwaliteit en lange levensduur. Ik neem aan dat het apparaat veel gebruikt gaat worden op kantoor dus ik denk dat dit een bewust keuze is! 🙂

  Reply
Mohammed says juli 15, 2018

Bedankt voor het duidelijke artikel, ik heb niet veel budget dus ik denk dat ik voor de Philips HD8824 ga :).

Reply
  Thomas says juli 15, 2018

  Hi Mohammed, bedankt voor je reactie! De Philips HD8824 is zeker weten een top apparaat voor een goede prijs.

  Reply
Add Your Reply