Percolator Kopen (Beste Modellen)

  • juni 2, 2019

Een percolator of perculator (percolator is de juiste spelling).. Hoe je het italiaanse koffiepotje ook noemt.. Je hebt ze vast wel eens gezien. Sommig mensen vinden het maar een mysterieus Italiaans koffiepotje, voor andere is het een heilige koffiefabriek in de keuken.

Het grote voordeel? Ze zijn relatief goedkoop als je ze vergelijkt met bijvoorbeeld volautomaten. Je moet wel echter wel weten hoe je ze gebruikt, het kan nog wel eens mis gaan.

In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten wanneer je een percolator kopen gaat en hebben we de beste percolators samengesteld.

Pas op!

Heb je alleen inductie thuis en geen gas? Zorg dan dat je een percolator koopt die ook op inductie werkt! Scroll naar beneden voor een percolator inductie.

percolator kopen

Voor en Nadelen van een Percolator

Het allermooiste is dat percolatoren met weinig moeite een heerlijk drankje kunnen maken dat er uitziet als een espresso, echter ze kunnen ook moeilijk te beheersen zijn. De grootste klacht is dat percolatorkoffie te veel wordt geëxtraheerd, wat resulteert in een bittere drank. Veiligheid moet ook worden overwogen - aangezien de pot een druksysteem heeft, moet je een aantal logische voorzorgsmaatregelen in het achterhoofd houden om een ontploffing te voorkomen. Gemakkelijker koffie zetten? Dan misschien een espresso machine kopen. Kies dan wel voor een volautomaat!

1. Beste Percolator: Bialetti Venus Induction

Met deze Venus percolator van Bialetti kan je op elk moment van de dag een perfect kopje koffie zetten. De percolator is bialetti venus is verkrijgbaar in een aantal versies, dus het is voor elk huishouden in een geschikte maat. Je hebt deze Bialetti Venus in een tweekop versie, vier-koppen, zes-koppen of zelfs een tienkoppige versie! Op deze manier kan je een heerlijk kopje verse koffie bereiden voor jezelf, familieleden en het bezoek. De maten zijn berekend voor de Italiaanse kopjes. De hoeveelheid koffie die je kunt maken is, van de kleinste tot de grootste maat, 100 ml, 230 ml, 300 ml en de grootste maat bereidt maximaal 550 ml koffie.

Bij de meeste percolators heb je wat minder mogelijkheden om de koffie te verwarmen. Moderne keukens hebben tegenwoordig vaak keramische of inductiekookplaten. Door het materiaal is de percolator vaak niet bestand tegen de snelle opwarming van een inductiekookplaat. Daarom is deze Venus gemaakt van speciale athermische materialen. Hierdoor is hij ook geschikt voor verwarming op een inductie- of keramische kookplaat. De percolator is ook een genot om naar te kijken met zijn roestvrijstalen uiterlijk en hittebestendige handgreep.

Bialetti Venus Induction

Conclusie

Deze percolator geeft je ook een heerlijk kopje koffie in het geval van een inductieplaatje, waarvoor percolatoren vaak ongeschikt zijn. De smaak van koffie bereid met een percolator is anders dan andere koffiezetmanieren. De percolator heeft daarom een vaste groep liefhebbers die nooit echt wil veranderen. Heb je een inductiekookplaat en ben je al een fan, of hoop je die te worden? Dan zal je geen spijt hebben van de Bialetti Venus. Door de verschillende maten kun je gemakkelijk een versie vinden die ook voor jou geschikt is.

2. Luxe Elektrische Percolator: Cloer 5928

Cloer is een Duits merk dat in 1898 is opgericht en zich sindsdien inzet voor echte fijnproevers. Sinds de jaren dertig zijn ze vooral bezig met kleinere huishoudelijke producten.

Deze percolator heeft een klassiek, tijdloos roestvrijstalen design en past als een vis in het water in elk keukeninterieur. De onderkant van het apparaat heeft een elektrische basis en je hoeft je dus geen zorgen te maken over warmtebronnen, maar het apparaat doet al het werk voor je. Nou ja, bijna dan. Het water en de koffie moet natuurlijk zelf worden bijgevuld. De onderdelen cloer 5928 top kan eenvoudig van de basis worden verwijderd en zo vul je tot 300 ml water. Als je minder koffie wilt zetten, dan is er ook een handig extra, kleiner filter bijgeleverd dat je gewoon in het grote filter laat vallen.

Er is een controlelampje, zodat je er altijd zeker van bent dat het apparaat ingeschakeld is. Na het bereiden van de koffie schakelt de machine zich altijd volledig automatisch uit. Zo moet je niet bang zijn dat de machine blijft koken. Dit is nog een voordeel, want als je de koffie op het vuur bereidt, moet je de koffie natuurlijk voortdurend in de gaten houden. De elektrische verwarming voorkomt ook dat de koffie te heet wordt, zodat de koffie niet super bitter wordt.

Cloer Percolator

Conclusie

Deze percolator van Cloer is een waar genot voor de echte liefhebber van deze vorm van koffie maken. Natuurlijk moet je daar een hoger bedrag voor betalen, want voor de prijs van één Cloer percolator kun je gemiddeld ongeveer vier andere percolators kopen. Het grootste voordeel is natuurlijk de uitschakeling en de automatische temperatuurregeling. Ook het eenvoudig halveren van de hoeveelheid door het bijgeleverde extra filter is heel slim bedacht. Ook handig voor één huishouden.

3. Beroemdste Percolator: Bialetti Moka Express

De Moka Express is het toestel waarmee Bialetti in 1933 wereldberoemd werd. Met dit apparaat heeft het bedrijf de percolatoren op de markt gebracht. Dat dit apparaat al sinds 1933 verkrijgbaar is en nog steeds goed draait, bewijst dat het een echt topapparaat is. Door zijn ontwerp heeft het apparaat 8 hoeken, het zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig en optimaal verdeeld wordt. Omdat het nooit uit het assortiment verdwijnt, bent je er ook zeker van dat je altijd onderdelen kunt vinden als er iets misgaat.

Met de hendel die de koffie niet verwarmt tijdens het bereiden van de koffie, giet je de koffie gemakkelijk in de kopjes na het bekende sissende geluid, wat betekent dat de koffie klaar is. Hoeveel kopjes je wilt maken is geheel aan jou, want deze Moka Express is verkrijgbaar in 8 maten, van 1 kopje espresso tot 18 tegelijk. Merk op dat dit originele Italiaanse espressomaten zijn, kleiner dan het Nederlandse kopje koffie.

Bialetti Percolator kopen

Conclusie

Met deze Moka Express krijg je een heel bijzondere machine in huis. De percolator staat bekend om zijn kwaliteit en heerlijke ongeëvenaarde koffie. Door de verschillende maten kun je in elke gelegenheid een passende maat vinden. Wie weet, na verliefd te zijn geworden op de Moka Express heb je binnenkort misschien wel een hele collectie van verschillende maten in huis.

4. Elektrische Percolator: Bialetti Moka Elettrik

De Bialetti Moka is de ultieme klassieker als het gaat om het maken van koffie met een percolator. Met deze versie van Bialetti, de Moka Elettrika, kan je nu genieten van deze klassieke methode, maar dan in een modern jasje. Dit apparaat werkt elektrisch en dat heeft een aantal nuttige voordelen. Zo zorgt de wisselspanning van 110 en 230 volt ervoor dat je deze praktische jongen overal kunt gebruiken, ook in landen waar een lagere spanning wordt gebruikt. Wat dacht je van elke ochtend verse koffie tijdens een avontuurlijke kampeerreis door Amerika. De machine is ook licht van gewicht en zeer compact. Je kunt de percolator echt overal plaatsen, want de bodem wordt niet heet. De automatische uitschakeling zorgt er ook voor dat je na het inschakelen van het apparaat niet bang hoeft te zijn dat het apparaat droogkookt. Ook blijkt dat de koffie met een elektrische percolator minder heet wordt, zodat uw koffie uiteindelijk beter smaakt.

De koffiepot kan gemakkelijk uit elkaar gehaald en dus gereinigd worden. Helaas is het product niet vaatwasmachinebestendig. Telkens als u twee kleine kopjes espresso maakt.

Conclusie

Met deze Elettrika percolator kunt u genieten van de Bialetti Moka smaak van koffie, maar met het gemak van elektrisch koffie maken. De wisselstroom en het feit dat je hem overal kunt plaatsen zonder dat de bodem heet wordt, maakt het een heel fijn apparaat om overal mee naartoe te nemen. Zo kan je ook op vakantie snel en gemakkelijk genieten van een vertrouwd kopje koffie. Het is jammer dat het niet verkrijgbaar is in een grotere versie. Dus als je voor meerdere personen koffie wilt maken, moet je misschien op zoek naar een grotere versie van een elektrische percolator.

percolator koffie

Wat is een koffie percolator?

Het maakt niet uit wat je verteld wordt, maar percolatorkoffie is geen espresso.

Percolatoren zijn koffiezetapparaten die je op het fornuis zet en een onderscheidend sterk brouwsel maakt. De warmte van het fornuis zorgt voor stoom op druk, waardoor uiteindelijk kokend water door de gemalen koffie omhoog komt. Wanneer je een percolator koopt, hoor je vaak fabrikanten een percolator een fornuis espressomachine noemen, maar dit is technisch onjuist.

Espresso is een methode om koffie te maken, niet een soort boon of sterkte van koffie en heeft 9 bar druk nodig om koffie te maken. Percolatoren daarentegen gebruiken ongeveer 1-1,5 bar druk. Dat betekent dat je er een stevig en extreem sterk kopje koffie van krijgt, maar technisch gezien is het geen espresso.

percolator fornuis

Nu we hebben gezegd dat het kopen van een percolator na een koffiezetapparaat met bonen het beste is als je van latte's en gezoete koffiedranken houdt. De meesten van ons zullen het verschil in smaak nauwelijks merken.

Hoe werkt het Italiaanse koffiepotje?

Percolators werken door heet water met stoomdruk door gemalen koffie te forceren. Omdat het water in een (grotendeels) afgesloten ruimte wordt opgeslagen, bouwt de druk zich op terwijl er warmte wordt toegevoegd. Door deze druk stijgt het water door een filterkorf (trechter), die de gemalen koffie bevat. Het brouwsel gaat dan verder omhoog en komt uiteindelijk via de bovenkant van een kleine kolom naar buiten en dit druppelt langzaam in een ruimte waar de drank wordt opgeslagen. Welke percolator ga jij kopen?

Het is leuk als je een reactie achterlaat: