De Cafetière, ook wel French Press genoemd is misschien wel de simpelste manier om heerlijke koffie te zetten.
Een ander belangrijk pluspunt is de prijs van een cafetière, ze zijn erg goedkoop en daarom voor de meeste mensen toegankelijk.
Hoe werkt het koffie zetten met een cafetière? En waar moet ik op letten wanneer ik een cafetière kopen ga?
Dit leggen we je allemaal uit in dit artikel!
Beste koop: Bialetti Cafetière
Je maakt 8 kopjes koffie tegelijk met de Bialetti Pressofiltro 1 L. Zo maak je heerlijke verse koffie voor jou en je bezoek. De cafetière is gemaakt van roestvrij staal en speciaal hittebestendig glas, dit barst niet zomaar wanneer je koffie aan het zetten bent.
Koffie maken met de Bialetti Pressofiltro is een simpel: vul het kopje met gemalen koffie en giet er heet water overheen. Wacht een paar minuten en duw dan de platte zeef die aan het deksel is bevestigd helemaal naar beneden.
Hierna moet je alleen nog maar de koffie in je kopje gieten. Het filter in de schenktuit van de kan voorkomt dat de resterende koffiedeeltjes in het kopje terechtkomen. Na gebruik kan de cafetière in de vaatwasser.
Je kunt ook een lekkere pot kruidenthee zetten met deze cafetière. Hij is er in twee uitvoeringen, een 350ml versie en een 1 liter versie.
Heb je een klein huishouden? Koop dan de kleinere variant, zet je voor veel mensen koffie? Koop dan de 1 liter french press.
koffie zetten met een Cafetière (gebruiksaanwijzing)
Cafetière koffie zetten in 7 stappen:
- Warm de kan op door er wat warm water over te spoelen.
- Doe de gemalen koffie in de kan, medium tot grof maalgraad. 1gram koffie tot 12gram water.
- Giet rustig water wat je net van de kook hebt gehaald in de cafetière.
- Zet de zuiger op de kan zodat de koffie minder warmte verliest (niet doordrukken).
- Laat de koffie ongeveer 4 minuten extraheren.
- Druk de zuiger langzaam naar beneden.
- Schenk te koffie direct in een kopje of andere kan zodat hij niet blijft door trekken.
Hoe werkt een Cafetière
Om koffie met een cafetière te maken, plaatst je de gewenste hoeveelheid grof gemalen koffie op de bodem van de kan. Vul de kan met heet, maar niet kokend water. Laat de koffie met rust, zodat het water vier tot vijf minuten lang de smaak uit de koffie kan halen. Plaats aan het einde van deze tijd het deksel met de zuiger op de kan en duw het langzaam naar beneden. Zorg ervoor dat de schijf en de drukker loodrecht op de bodem van de kan staan en gebruik een gladde, gelijkmatige druk om ervoor te zorgen dat de meeste koffie uit het water wordt gefilterd.
Soort koffie voor Cafetière / maalgraad
Voor het beste resultaat gebruik je medium tot grove maling koffie. Wanneer je een te fijne maling gebruikt kan het voorkomen dat het filter niet het koffiemaalsel wegfiltert, waardoor je troebele koffie krijgt. We raden altijd aan om zelf koffiebonen te malen hierdoor zet jij de lekkerste kop koffie. Hiervoor heb je echter wel een koffiemolen nodig. Maarja.. Een cafetière is relatief goedkoop ten opzichte van alle andere manieren van koffie zetten, dus wellicht is het een leuk idee om een koffiemolen te kopen. Lees ons artikel voor meer info.
Cafetière verhouding koffie water / hoeveel koffie
Wij raden een 1:12 koffie tot water verhouding aan wanneer je koffie zet met een cafetière. Voor één kopje koffie gebruik je ongeveer 12 gram koffie, dus 12 * 12 = 144gram water. 144gram water is ook ongeveer 144ml. Smaken verschillen dus speel met de verhoudingen, de een vind een sterke bak lekkerder dan de ander.
Geschiedenis French Press
Volgens deskundigen werd Cafetière-koffie rond het einde van de 19e eeuw in Frankrijk gecreëerd. De eerste machines gebruikten een fijn geweven kaasdoek om de vloeistof uit de gekookte koffie te persen. In 1929 patenteerde de Italiaanse ontwerper Attilio Calimani de eerste complete cafetièrepot, die bestond uit een kan, deksel, pusher, filter en discus voor het bedrukken van de koffie. Faliero Bondanini maakte verschillende eenvoudige aanpassingen aan de pot en patenteerde zijn eigen ontwerp in 1958. Sindsdien is het ontwerp van de cafetière grotendeels hetzelfde gebleven als de originele, gepatenteerde ontwerpen, waarbij elk bedrijf zijn eigen persoonlijke kenmerken toevoegt voor stijl en branding doeleinden.
Conclusie cafetière
Dit was het dan! Hopelijk heb je wat geleerd over de cafetière. Ga je er binnenkort één kopen? Of heb je nog andere vragen over de cafetière? Laat het ons weten in de reacties!