Bodum Bistro Koffiemolen Review

  • december 3, 2018

De Bodum Bistro koffiemolen is het ideale apparaat voor wie op zoek is naar een makkelijk alternatief voor zijn handgedreven koffiemaler uit 1942. De Bistro is zonder meer één van de beste prijsbewuste koffiemalers als je kijkt naar de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat.

Het enige nadeel is wel dat de maler maar over tien standen beschikt. Hierdoor zullen alle "echte" barista's deze koffiemaler geen enkele blik waardig gunnen. Voor hen moeten er toch minimaal zonder honderd opties mogelijk zijn. Ben je echter op zoek naar een goedkope koffiemolen, met waar voor je geld, dan is de Bodum Bistro misschien wel het ideale compromis.

De Prijs van de koffiemolen...

Met zo'n 130 euro is de Bistro zeker geen dure koffiemalers als je hem afzet tegen zijn naaste concurrenten. Een gemiddelde prijs voor een beetje goede koffiemaler is zo'n 100 tot 200 euro. Aangezien de Bodum Bistro hierbij nog aan de onderkant van het gemiddelde zit rekenen we dit koffiewonder tot een prijsbewuste keuze. Natuurlijk wil je dan alsnog wel waar voor je geld hebben. Dus wat krijg je nu eigenlijk voor je 130 euro aan maalstenen met plastic omhulsel?

Goede prijs!
130~ Ongeveer

Kenmerken en instellingen

Vaak maken de ontwerpers van koffiemalers een bewuste keuze tussen gebruiksvriendelijkheid en professionaliteit. Zo creëren ze een machine met veertig standen, maar wel zonder timer en goede opvangbak. Bij de Bistro heeft de ontwerper uit pure eigenwijsheid besloten het helemaal over een andere boeg te gooien. Vandaar dat je hier slechts tien standen hebt, maar wel een luxe en mooi vormgegeven koffiemolen tot je beschikking hebt.

Alles is prachtig afgewerkt en ziet er pico bello uit. Het oog wil tenslotte ook wat.

Bodum bistro koffiemolen review

Als je ietsje verder kijkt dan valt ook de mooi weggewerkte opvangbak op, van glas. Dat is niet alleen voor het uiterlijk gekozen. Het glas is namelijk luchtdicht afgesloten waardoor zowel de geur als de smaak, als de versheid gegarandeerd blijven. Je kunt er desnoods voor kiezen om slechts de helft van de gemalen koffie te gebruiken en het glas daarna weer terug te zetten. Als je het binnen een dag opmaakt, zul je daar niets van merken. Het glas is bovendien niet zomaar glas, maar gemaakt van boriumsilicaat. Dit heeft als kenmerk dat het hittebestendig is.

Maalopties van de Bodum Bistro

Waar de Bodum er positief uitspringt waar het de prijs en de kenmerken betreft, is hij wat teleurstellend als het gaat over de maalmogelijkheden. Wel beschikt de machine over de vrijwel standaard conische maalschijven. Deze zijn kegelvormig en zorgen daardoor voor mindere warmte tijdens het malen. Teveel hitte zorgt er namelijk voor de smaak al vrijkomt en dan natuurlijk niet meer terugkeert.

Eigenlijk een vereiste voor iedere koffiemaler. In totaal kun je kiezen uit tien standen. Daarmee kun je redeneren dat deze machine vooral leuk is voor blije amateurs die helemaal geen zin hebben om de chique barista uit te hangen. Je kunt ook redeneren dat ze bij Bodum Bistro Koffiemolen hebben gekozen voor een echt consumentenapparaat wat vooral makkelijk te bedienen is en er goed uitziet op het aanrecht. Het is maar net met welke blik je er naar kijkt.

Egale maling = goed! 

De meeste recensenten vrij lovend over de effectiviteit van het malen. De korrel wordt egaal gemalen en varieert niet per gebruiksbeurt. Het resultaat is dus wat je wilt hebben. Mits je natuurlijk geen fijne espresso wilt hebben, want daar is de machine niet goed genoeg voor. Wat kwaliteit betreft is de Bodum Bistro koffiemolen dus vooral ideaal als vervanging van de oude handmolen.

In ruil krijg je daarvoor veel gebruiksgemak en een machine van degelijk Deens design. Juist omdat het binnenwerk wat simpeler is, is de machine relatief makkelijk te bedienen en gaat hij lang mee.

Gebruiksvriendelijkheid van de koffiemolen

Ook hier scoort de Bodum een ruime voldoende. Het is namelijk één van de weinige koffiemalers uit deze prijsklasse met een heuse timer. Dit is geen onbelangrijk punt bij een afweging om een koffiemaler te kopen. Het malen is namelijk 1, maar een juiste hoeveelheid koffie malen is 2.

Anders moet je het namelijk op gaan bergen, of erger nog, extra bij gaan malen. Met de timer is de bediening van de Bodum erg makkelijk. Je kiest de juiste stand, zorgt voor genoeg koffiebonen en stelt de timer in. Op het moment dat deze afslaat stopt de machine met malen en ben je altijd verzekerd van dezelfde kwaliteit koffie in dezelfde hoeveelheid. Een kind kan de was doen.

Bodum bistro koffiemolen kopen


Toch heeft de Bodum ook een klein nadeel. Dat is namelijk de inhoud van het apparaat. In het reservoir gaan 200 gram koffiebonen. Dat is op zich genoeg voor een flink aantal kopjes koffie. Heb je echter een feestje, dan zul je hem toch af en toe bij moeten vullen. Dat is vanaf ongeveer acht kopjes.

Dat heeft er ook mee te maken dat de eerder genoemde opvangbeker ook enigszins beperkt is in inhoud. Een laatste aandachtspunt is het onderhouden van de koffiemaler. Na verloop van tijd blijft er natuurlijk een boel koffietroep achter. Vooral rond de maalstenen. Dit moet je regelmatig even schoonmaken. Bij de Bodum Bistro gaat dit gelukkig vrij makkelijk. Andere koffiemolen kopen? Bekijk ook al onze reviews!

BODUM BISTRO KOFFIEMOLEN CONCLUSIE

De Bodum is de ideale huis-tuin-en-keukenmaler voor dagelijks gebruik. De mogelijkheden wat malen betreft zijn niet heel uitgebreid, maar dit wordt zonder meer goed gemaakt door de mogelijkheid van een timer wat de gebruiksvriendelijkheid zeker ten goede komt. De kwaliteit van de koffie is daarnaast van een consistente kwaliteit wat de Bodum de ideale opvolger maakt van de handmaler uit grootmoeders keuken.


4/5

Voordelen:
  • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
  • Mooi design
  • Gebruiksvriendelijk
Nadelen:
  • Weinig maalstanden
  • Kleinere reservoirs

Het is leuk als je een reactie achterlaat: