De’Longhi Magnifica S ECAM 20.110.B Review

  • december 3, 2018

Een espressomachine van 300 euro waar vrijwel iedereen enthousiast over is. Dat moet toch iets bijzonders zijn. De’Longhi is één van de sterkste merken als het aankomt op koffiemachines. Ze combineren een strak design met een makkelijke bediening en natuurlijk goede koffie. Je vraagt je echter af hoe dit mogelijk is voor het relatief lage bedrag van 300 euro. Is het werkelijk mogelijk om een vrijwel perfecte koffiemachine te kopen voor zo weinig? Of zitten er toch een paar addertjes onder het gras bij dit Italiaanse koffiemonster.

De Prijs...

300 euro is aan de lage kant voor een volautomatische espressomachine. Heb je niet een groot budget, dan is de Search De’Longhi Magnifica S ECAM 20.110.B wellicht wat voor jou!   

Goede prijs!
300~ Ongeveer

De Smaak

Koffie is koffie, maar hoe je die zet maakt veel verschil. De smaak van koffie wordt door een aantal factoren beïnvloed. Ten eerste is er de manier van malen. Veel machines gebruiken tegenwoordig keramische maalschijven. Die zorgen ervoor dat de temperatuur niet al te hoog oploopt, waardoor de koffie geen verbrande smaak krijgt. En dat is nou net waar het aan ontbreekt bij deze machine. Zorgt dat voor een slechte koffie? Nee, dat niet, maar de smaak van de koffie gaat er niet op vooruit. Wat wel een pluspunt is, is dat je de sterkte van de koffie heel makkelijk kunt instellen met een draaiknop. Dat is eigenlijk een geheime truck, want zo kun je vrij goed een smaak koffie vinden die jij lekker vindt, waardoor het gebrek aan techniek binnenin wat beter verborgen blijft. Vals spelen mag echter in een review, want het gaat om de smaak en niet de manier hoe die tot stand komt. Dus onze complimenten voor de frauduleuze Italianen.

Een ander belangrijk punt is natuurlijk de melk. Bij iets duurdere koffiemachines heb je een apart melkreservoir waardoor je met een druk op de knop de melk automatisch bij de koffie geschonken krijgt. Bij De’Longhi Magnifica S ECAM moet je het doen met een stoompijpje. Je zult de melk dus zelf, handmatig moeten bereiden. Dat is natuurlijk een klein nadeel, want het kost tijd. En tijd, dat is in Nederland een hard criterium. Wij willen koffie en het liefste zo snel mogelijk! Gelukkig weten ze bij De’Longhi al te veel frustratie te voorkomen door de melk wel redelijk perfect op te schuimen, zodat de cappuccino's uit dit apparaat echt heel goed zijn.

De’Longhi Magnifica S ECAM review

De Machine

De’Longhi Magnifica S ECAM kopen

Deze koffiemachine is typisch zo'n apparaat die er van een afstandje heel behoorlijk uitziet, maar eigenlijk van goedkoop materiaal is. Blijkbaar was de frauduleuze Italiaanse ontwerper niet alleen verantwoordelijk voor de binnenkant van het apparaat, maar ook voor de buitenkant. En dat is zeker jammer. Nu moeten we het namelijk doen met een goedkope, en kwetsbare kunststoffen behuizing die gegarandeerd na een paar jaar gaat slijten. Vrijwel ieder onderdeel dat gemaakt kon worden van kunststof is dat ook. Uitzondering zijn het deksel van het afvalreservoir en het deksel van het bonenreservoir. Dit is echter bewust gedaan, zodat minder opvalt dat de rest van kunststof is.

Voor de rest doet deze machine echter wat hij moet doen. Je hebt de keuze uit twee soorten koffie: espresso en café Lungo. Dat is wat magertjes voor een espressomachine, maar ja, het is dan ook een volautomatische espressomachine en geen geavanceerd barista apparaat. De indeling van de De’Longhi Magnifica S ECAM is goed gekozen. Alles zit netjes opgeborgen en is makkelijk te bereiken. Zowel de koffiebonen als het water zijn makkelijk bij te vullen. Daarnaast maakt de machine vrij weinig geluid tijdens het malen, zodat je niet het hele huis wakker maakt als je `s ochtends een bakje koffiezet. Tenslotte is ook het schoonmaken van het apparaat vrij goed geregeld. Er is een schoonmaakprogramma die de machine na iedere beurt automatisch reinigt. Ook is er een automatisch programma tegen kalkaanslag.

Gebruiksvriendelijkheid

Het voordeel van apparaten die niet zoveel kunnen, is dat ze makkelijk te bedienen zijn. Deze De’Longhi is daarop geen uitzondering. De bediening werkt met een aantal knoppen en de al eerdergenoemde draaiknop. Je selecteert simpelweg één van de twee soorten koffie die je wilt hebben, en selecteert dan de sterkte. Bij sommige apparaten is mogelijk om je voorkeur automatisch op te slaan. Helaas zijn de koffiemachines van De’Longhi nog niet tot het digitale tijdperk doorgedrongen. Dus je zult iedere keer opnieuw de juiste sterkte moeten instellen. Nog meer tijdsverlies, dus… minpunt. 

Twee kopjes koffie tegelijk

Terwijl je ondertussen de melk opschuimt kun je wel twee kopjes tegelijk zetten, wat je weer wat tijdsvoordeel oplevert. Nou vooruit, dan strepen we dat eerdere minpunt weer weg. Er zijn zelfs aparte knopjes voor gemaakt. Eentje voor als je één espresso wilt en nog een knop voor als je met z'n tweeën bent. Voor de café Lungo is hetzelfde gedaan. Blijkbaar wilde de ontwerper wel aan zijn minimale aantal knopjes komen, want echt noodzakelijk is dat natuurlijk niet.

Instellingen

Bij sommige koffiemachines heb je het idee dat ze te ingewikkeld zijn en te veel opties hebben om er nog wijs uit te kunnen worden. Bij deze De’Longhi Magnifica S ECAM bekruipt je precies het tegenovergestelde gevoel. Dat je er te weinig mee kunt en dat je graag wat meer complicatie zou hebben. Op deze manier komt dit koffiewonder niet verder dan een "OK" als het gaat over gebruiksvriendelijkheid. Te weinig keuze, en te weinig volautomatisch om de ideale koffieamigo voor in huis te zijn.

De’Longhi Magnifica S ECAM 20.110.B Conclusie

Ben je op zoek naar een basis machine, die makkelijk werkt, en niets anders doet dan simpelweg koffie zetten? Dan ben je zeker aan het goede adres bij de De'Longhi Magnifica S ECAM 20.110.B. Toch kleven er wel erg veel minpunten aan deze machine, zeker als je ze afzet tegen apparaten die net een slagje duurder zijn. Dit neemt niet weg dat je wel waar krijgt voor je geld, maar zeker niet meer dan dat. De plastic uitstraling, de zeer geringe koffiemogelijkheden en een frauduleuze Italiaanse ontwerper die koos voor goedkope maalschijven zorgen ervoor dat deze machine zeker niet de beste uit deze test is. Wil je een duurder koffiezetapparaat kopen? Bekijk dan onze homepagina voor meer informatie.  


3.7/5

Voordelen:
  • Goedkoop
  • Redelijke koffie
  • Makkelijk te bedienen
Nadelen:
  • Goedkope bouwkwaliteit
  • Weinig keuze uit soorten koffie

Het is leuk als je een reactie achterlaat: