Graef CM800 Review

  • december 3, 2018

De Graef CM 800 is een goed werkende koffiemaler, zonder al te veel extra`s. Interessant genoeg lopen de meningen over de machine wat uiteen. De één vindt het een lawaaierig apparaat, waarbij de koffie na gebruik over het halve aanrechtblad ligt verspreid. De ander vindt het de beste koffiemolen, die stil maalt en waarbij bijna geen restjes achterblijven. 

Toch is het aantal mensen dat positief is over de Graef een heel stuk groter dan de mensen die er klachten over hebben, waaronder wij. Dat is waarschijnlijk ook niet zonder reden. De Graef CM800 biedt namelijk veel maalvermogen voor zijn geld en heeft daarnaast ook een paar leuke extra's die hem zeker de moeite waard maken.

De Prijs...

De Graef kost rond de 150 euro. Dat is een vrij gemiddelde prijs voor een fatsoenlijke koffiemaler. De echt goedkope modellen kosten slechts vijftig euro, terwijl je voor de professionele restaurantmalers makkelijk meer dan duizend euro neer moet tellen.
De grote vraag is natuurlijk of de CM dat geld ook waard is als je het afzet tegen de maalcapaciteiten van de machine. Nieuwsgierig? Lees dan verder!

Goede prijs!
150~ Ongeveer

Kenmerken en instellingen

De Graef is het beste te omschrijven als een simpele recht-toe-recht-aan koffiemaler. Hij heeft niet veel bijzondere extra's, maar gelukkig hebben de ontwerpers wel aan een paar handige opties gedacht. Zo bevat de Graef onder meer een filterhouder. Hiermee kun je de gemalen koffie direct in het filter laten vallen. Zo kun je deze gelijk in je koffiezetapparaat stoppen en heb je in no-time een lekker bakje koffie in je handen. Verder kun je kiezen uit drie standen. Aan, uit en automatisch. Bij het laatste worden de koffiebonen automatisch aangevuld en blijft hij net zo lang doormalen totdat je hem uitzet. Bij de "normale" aan stopt hij als de bonen uit de piston op zijn.

graef cm800 review

Tot zover de positieve kenmerken. Opvallend bij de Graef is wel dat er een aantal basiselementen ontbreken. Zo wordt hij nogal kaal opgeleverd. Er is geen bijbehorende opvangbak voor de gemalen koffie. Blijkbaar gaat de fabrikant er vanuit dat je alleen maar filters gebruikt. Gelukkig is dit natuurlijk geen groot manco. Een beetje plastic bak is prima geschikt voor als je de koffie één of twee dagen wilt bewaren. Zorg er wel voor dat hij luchtdicht is afgesloten. Na het malen gaat de echte smaak snel verloren. Ook een timer of ingebouwde weegschaal zijn niet aanwezig.

Maalopties van de bonenmaler

In totaal zijn er veertig maalopties beschikbaar bij de Graef. Dat is een prima gemiddelde waar iedere wannabee barista prima mee uit de voeten kan. Voor de echte criticus zal de espressomaling waarschijnlijk niet goed genoeg zijn, maar de "normale" koffieleuter zal daar weinig tot niets van merken. Ook gemiddelde tot meer grove filterkoffie gaat prima met de Graef, al hangt ook dat natuurlijk deels af van je kritische smaak. En daar valt uiteraard niet over te twisten. Gelukkig heeft de ontwerper wel een poging gedaan om deze kritiek te beantwoorden. Speciaal voor de echte pielepeuteraars is er een extra optie om de stand nog verder handmatig in te stellen

Zoals een goede koffiemaler betaamd werkt ook de Graef met maalstenen. Afhankelijk van de gekozen stand vermorzelen deze de koffiebonen. De schijven zijn conisch, wat betekend dat ze kegelvormig zijn. Het idee hierachter is de schijven minder heet worden tijdens het malen, waardoor de smaak van de gemalen koffie beter behouden blijft. Zeker bij kleinere machines voor thuis, zoals de Graef, is dit bijna een verplichte keuze voor de fabrikant. 

De Graef CM800 = Antistatisch! 

Een nadeel van koffiemolens is dat er regelmatig koffie blijft "kleven" door statische elektriciteit die vrijkomt. Dit zorgt er in de praktijk voor dat je de maler vaker moet schoonmaken. Bij Graef hebben ze dit opgelost met een heus anti-statisch inzetstuk. Dat klinkt bijna als een voorwerp uit Star Trek. Toch lijkt het wel te werken. Als laatste heeft de koffiemaler een bovengemiddeld grote bak voor de koffiebonen. In totaal kun je hier 350 gram koffiebonen in kwijt. Bijvullen is dus niet vaak nodig.

Gebruiksvriendelijkheid van de koffiemolen

Bij het malen van koffie wil je meestal twee dingen. Ten eerste dat de koffie goed gemalen wordt en ten tweede dat je er niet te veel en niet te weinig van hebt. Dat zorgt namelijk voor gefronste wenkbrauwen en toenemende frustratie. Speciaal daarvoor hebben sommige fabrikanten ingebouwde timers en weegschalen verzonnen. Bij Graef vonden ze dit echter niet nodig. Je zult dus zelf handmatig moeten bepalen wanneer je genoeg koffie hebt gemalen. Na verloop van tijd zal dit best goed gaan, maar in het begin is het flink uitzoeken. Niet echt een voordeel dus voor de Graef.

graef-cm800-kopen

Wat wel in het voordeel werkt is de simpele manier waarop de koffiemaler is gebouwd. De machine bestaat geheel uit aluminium en roestvrijstaal. Daardoor is hij vrij licht, maar wel sterk. Daarnaast is de machine relatief goedkoop gebleven door het relatief goedkope materiaal. Het reservoir van de koffiebonen is makkelijk te verwijderen, waardoor je met een mee geleverde reinigingsborstel de maalstenen en de piston kunt schoonmaken. Je hoeft dus niet aan de gang met een schroevendraaier om de halve machine uit elkaar te halen.

GREAF CM800 CONCLUSIE

De Graef is een prima koffiemaler, die als bovengemiddeld goed kan worden beoordeeld. De veertig standen kun je handmatig nog verder instellen. Daarnaast kun je de koffie direct in je filter laten vallen. Wel is het raar dat er geen opvangbak is meegeleverd en zul je zelf goed moeten timen wanneer je aan het malen bent. Alles bij elkaar is de Graef CM 800 een prima instapmodel voor iedereen die aan de slag wilt als home made barista. Voor de echte pro`s zal deze machine waarschijnlijk niet voldoen.


4/5

Voordelen:
  • Veel Maalstanden (40)
  • Antistatisch
  • Makkelijk te onderhouden
Nadelen:
  • Geen timer of weegschaal
  • Geen opvangbak

Het is leuk als je een reactie achterlaat: