Hoe werkt een koffiezetapparaat?

 • december 3, 2018

Velen onder ons gebruiken koffie in de morgen, om een goede start te maken aan de dag. Soms voordat je uit huis gaat of gewoon op het werk. Koffie geeft een energie boost, dus is het niet vreemd dat het ook ingenomen wordt op andere momenten. Denk maar aan het werken laat in de avond om een deadline te bereiken.

Slaap en vermoeienis dreigen over te nemen en het enige dat je over de eindstreep kan helpen, is een heerlijk kopje koffie. Zo ook door de dag heen aan het werk, om jezelf weer frisse moed in te blazen. Tegenwoordig heb je zulke koffiezetapparaten, die het eenvoudig maken op elk gewenst moment die nodige bak koffie gereed te maken. Nou ja, eenvoudig? Hoe werkt zo een apparaat eigenlijk?

hoe werkt een koffiemachine

Het principe van een koffiezetapparaat 

Alvorens over te gaan op het gebruik, is het misschien goed te weten hoe het beste koffiezetapparaat er over het algemeen uitziet. Aan de bovenzijde is deze voorzien van een reservoir. Hierin wordt water bijgevoegd en is afgedicht met een deksel.

Aan de onderzijde in de reservoir bak zijn er kleine openingen, die het toegevoegde ( koele ) water doorgeleiden. Door middel van een 2-delige buis komt het uiteindelijke warm water in de bak of mok terecht. In het gedeelte van de buis dat in verbinding staat met de opening waar het water uitdruppelt, komt de verwarming tot stand. Het principe bij deze apparaten hetzelfde, alhoewel ze in verscheidene variaties te vinden zijn. 

Werkwijze van een koffiezetapparaat met gemalen koffie 

Water voeg je toe door het deksel van het reservoir open te doen. Als de gemalen koffie reeds is bijgedaan, rest jij alleen het apparaat op “aan” te zetten.

Binnenin wordt het water gekookt tot temperaturen rond de 100°C, waardoor er damp ontstaat. Via de stijgbuis druppelt het water op de gemalen koffie. Door de hitte neemt het water de koffie op en komt uiteindelijk terecht in de ondergelegen ( glazen ) kan / karaf. De elektrische plaat waarop de opvang-kan zit, houdt het warm. 

koffie spullen

Kiezen van het juiste koffiezetapparaat 

Voor het kiezen van het juiste apparaat in huis zijn er wat punten waarop je zou kunnen letten:

 • Je keuze van koffie. Welke je van houdt. Moet mild of sterk zijn? De voorkeur is tegenwoordig zelf in te stellen, dus zorg ervoor dat je er niet een koffiezetapparaat kiest dat werkt met capsules. De stand is namelijk automatisch ingesteld op sterk en is niet aan te passen. 
 • Het is handig om ook te kijken hoeveel kopjes je uit zo een potje kan krijgen. Kies een apparaat dat past bij jouw behoeften. 
 • Je kan kiezen uit apparaten waarbij de koffie sneller klaar is of weer andere waar het echt zijn tijd neemt. Ben je niet te geduldig in het wachten om te genieten van je koffie, kies dan eentje met druppelstop. Deze optie stopt het druppelen tussendoor, waardoor de wachttijd verkort. 
 • De volautomatische. Deze modellen zijn geschikt als je kiest voor gemak, want met één druk op de knop wordt je keuze aan koffie voorbereid. Bij het aanschaffen moet gelet worden als je keuzen aan koffiesoorten voorkomen. 
 • Kies je misschien voor eentje met een timer geïnstalleerd? Dit snufje is handig als je een vaste routine hebt voor het ontbijten in de ochtenduren. Vooraf doe je water en koffie in het apparaat, stel de timer in en wordt wakker met de heerlijke geur van je favoriete koffie. 
 • Het is ook goed om te kijken als je koffiezetapparaat een automatische ontkalkingssysteem heeft. Verkalking wordt veroorzaak door water en dit is heel slecht voor het apparaat en de gezondheid.
mooi koffiezetapparaat

Er zijn diverse modellen koffiezetapparaten. Je hebt de keus uit “de oude type”, met filterkoffie of de nieuwe manier met voorverpakte capsules. Hieronder worden er een paar modellen besproken in combinatie met de huidige techniek.

 1. Een van de bekende, die de meeste van ons nog zullen kennen en vanaf het begin gebruikt wordt, is het koffiezetapparaat met filter. Er worden een paar schepjes koffie gemalen, in de filter gedaan, dan water. Je moe(s)t wel wat geduld opbrengen voor de koffie om gereed te zijn. Je lust vast een kopje koffie als je terugdenkt aan de smaak en geur. Handig apparaat als er meerdere mensen een kopje koffie lusten binnenshuis of op het werk. 
 2. Wil je de beste koffie? Dan kies je voor versgemalen koffiebonen, dus het koffiezetapparaat daarvoor. Dit is meer een doe-het-zelf machine, omdat je de bonen zelf moet malen voor het in de filter gaat. Tegenwoordig heb je ook de volautomatische apparaten, die dit voor je kunnen doen. 
 3. Voor degenen die van variatie en gemak houden, is er een koffiezetapparaat met cups. Deze cups zijn gemakkelijk te verkrijgen in diverse smaken. Een voorbeeld hiervan is een Nespresso machine
 4. Dan is er een koffiezetapparaat met pads. Deze geeft hetzelfde als het cups-koffiezetapparaat. Vervolgens is dit ook één van de goedkopere apparaten die aangeschaft kan worden. 

​Welke koffiezetapparaat past het best bij jou?

Dit hangt helemaal af van hoe je ook jouw koffie drinkt. Er zijn diverse koffie drinkers. Welk type ben jij? 

 • Koffie tijd: Net hoe gezellige vrienden bij elkaar komen om thee en koekjes te gebruiken, zijn er ook gezelschappen, die met een bakje koffie gezellig rond de tafel kunnen babbelen. Voor deze gezelschappen is het filter-koffiezetapparaat het geschiktst.
 • Als je graag opzoek gaat naar de perfecte koffiebonen om dit samen met familie en vrienden te delen, zoals een lekkere latte macchiato of cappuccino, is het soms ook niet erg als er iets extra voor een heerlijke bakje koffie wordt betaald. Voor dit soort gelegenheden zal een koffiezetapparaat met verse bonen goed geschikt zijn, door de diverse opties. 
 • Het koffiezetapparaat met cups lijkt een goede en snelle oplossing te zijn voor de koffie liefhebbers, die eventueel van smaak wensen af te wisselen.

Hopelijk heb je nu antwoord je de vraag: "Hoe werkt een koffiezetapparaat?". Bedankt voor het lezen en voor vragen kan je altijd een reactie achterlaten

Het is leuk als je een reactie achterlaat: