Hoeveel cafeïne zit er in mijn kop koffie?

  • december 4, 2018

De wekker gaat wat betekent dat het weer tijd is om uit bed te komen. Je bent vast erg moe en verlangt naar een heerlijke kop koffie.

Want zeg nou zelf wie verlangd er niet naar een goeie kop koffie in de ochtend? Het voelt toch heerlijk om die vermoeidheid weg te kunnen drinken.

Koffie verdrijft namelijk het vermoeidheidsgevoel en geeft je een gevoel van verhoogde energie. Ook verbetert het je concentratie en prestaties. Koffie is hierdoor erg populair en wordt niet voor niets overal ter wereld massaal gedronken. Een wereld zonder koffie is dan ook niet denkbaar. 

kop koffie

Waar zit cafeïne nou eigenlijk in?

Koffie bevat van nature cafeïne. Cafeïne zit niet alleen in koffiebonen, maar ook in theebladen, cacaobonen, colanoten en guaranabessen. Er zijn dus een behoorlijk aantal producten op de markt te verkrijgen waar cafeïne in is verwerkt. Per kop koffie kan het cafeïne gehalte verschillen. Koffie wordt gemaakt van de geroosterde koffieboon. Er zijn verschillende soorten koffiebonen en elke soort bevat een ander cafeïne gehalte. Hierdoor is het moeilijk te zeggen hoeveel cafeïne er daadwerkelijk in jouw koffie zit.

Er zijn twee soorten koffiebonen die erg bekend zijn en die dan ook het meeste voorkomen. Dit zijn de Arabica bonen en de Robusta bonen. Koffie die gezet wordt vanuit de Arabica koffiebonen bevat een laag cafeïnegehalte en heeft een zachte, volle smaak. De Robusta koffiebonen bevat een wat hoger cafeïnegehalte en zijn veel krachtiger en nog voller van smaak.

Hieronder hebben we een gemiddelde cafeïne gehalte aangeven bij verschillende soorten bereiding van koffie.

Hoeveelheid cafeïne in koffie:

  • Filter koffie - 125 ML - 85 MG cafeïne 
  • Espresso - 50 ML - 65 MG cafeïne
  • Instant koffie - 125 ML - 60 MG cafeïne
  • Decaf - 125 ML - 3 MG cafeïne

Houd jij van een sterke bak of juist een milde variant? Iedereen heeft zo zijn eigen favoriet, maar weet wat je drinkt en ken de voordelen en nadelen van koffie en de daarbij horende cafeïne. 

kopjes koffie

Wat doet cafeïne met je lichaam?

Zoals al eerder aangegeven geeft cafeïne je een verhoogd gevoel aan energie, waardoor je de vermoeidheid niet zo goed meer voelt. Je bent alerter, je concentratieniveau gaat omhoog en zo zijn je prestaties ook beter. Ook kan koffie ervoor zorgen dat je een verminderde kans hebt op bepaalde afwijkingen zoals diabetes, alzheimer en hart-en vaatziektes.

Kom maar op met die koffie! Echter moet je er rekening mee houden dat te veel koffie, en specifieker, te veel cafeïne niet goed voor je is. Van te veel cafeïne kan je bloeddruk namelijk enorm stijgen, je vermoeidheid neemt af en dus kun je slapeloosheid opwekken.

Ook kan koffie invloed hebben op je lever en er voor zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Te veel cafeïne werkt verslavend en wanneer je een dag geen koffie drink zul je daarom ook afkick verschijnselen krijgen. Kijk daarom uit met te veel koffie drinken. Beperk het aantal kopjes koffie tot maximaal drie per dag. 

Bereidt voor je zelf de beste koffie 

Wanneer je geniet van een heerlijke kop koffie wil je dit natuurlijk wel doen op de beste manier. Dit doe je door één van de beste koffiezetapparaten te kopen en daarbij gebruik te maken van de beste koffie.

Er zijn verschillende machines die je helpen bij het maken van de lekkerste koffie. Wij hebben voor jou een aantal machines op een rijtje gezet. De espressomachine; maak hierbij gebruik van de beste espressobonen en je kunt genieten van een heerlijke espresso.

Volautomatische koffiemachine; lekker makkelijk en helemaal niet ingewikkeld. Je doet de koffiebonen in de machine drukt op de knop en je kop koffie is in no time klaar. Ideaal!

De pistonmachine; hierbij proef je de echte vakmanschap van een barista terug in jouw kop koffie. De koffie wordt bereid door middel van mechanische druk. Iets waar een echte koffieliefhebber van houdt en zeker zal proeven.

De koffiecup en koffiepad machine; deze twee apparaten zijn verschillend doordat de ene cups gebruikt en de andere pads. Deze machines zijn geschikt voor jou als je niet heel veel koffie drinkt en ervan houd om verschillende smaken uit te proberen. Als laatste hebben we voor jou nog de filterkoffie machine. Dit is lekker ouderwets en geeft je tegelijkertijd een flinke hoeveelheid aan koffie. Een ideale machine voor bijvoorbeeld verjaardagen. Op onze website koffieamigo kun je terecht voor de beste koffiezetapparaten waardoor jij vanaf nu voor je zelf en andere de beste koffie kunt zetten!

Het is leuk als je een reactie achterlaat: