Illy Melkopschuimer Review

Koffie zetten doe je in stijl. Iedere zichzelf respecterende koffiemachinefabrikant heeft al lang door dat je koffiemachines en melkopschuimers op twee manieren kunt verkopen.

De eerste is vanwege de voortreffelijke kwaliteit en de tweede is via het prachtige design dat direct huizenhoge verwachtingen wekt bij de kopers.

Het beste is uiteraard een combinatie van deze twee, maar probeer die maar eens te vinden.

Als je een blik werpt op de Illy  melkopschuimer keur je hem waarschijnlijk direct goed op punt twee: het stijlvolle design (en het wekken van de torenhoge verwachtingen).

De grote vraag is dan natuurlijk hoe het zit met punt één. Heeft de Illy alleen een aantrekkelijke buitenkant, of is dit toevallig één van die zeldzame machines die ook nog eens supergoed melkschuim maakt? 

illy melkopschuimer
“Twee woorden: Goed en mooi, dat is wat ik vind van deze melkopschuimer. 🙂 “  Frank - Assen

De Illy is van roestvrij staal

Om de spanning er een beetje in te houden beginnen we toch even bij punt één. De behuizing van de Illy is gemaakt van roestvrij staal. Dat is zo'n beetje het summum op het gebied van de beste melkopschuimers.

Het materiaal kan tegen een stootje, geleid goed de warmte en heel belangrijk, het roest dus niet. Dat is natuurlijk wel zo fijn in het geval van melkschuim.

Normaal metaal gaat namelijk barsten en roesten als je het continue verhit en weer laat afkoelen. Het roestvrije staal van de Illy voorkomt dat soort vervelende effecten. 

Illy 20709 melkopschuimer

Warm en koud melkschuim

Het design is verder opvallend te noemen. Je zet de melkkan namelijk in een voet, waarin hij vervolgens via inductie wordt verhit. Dit heeft natuurlijk wel een voordeel.

Je haalt de kan er volgens ook weer heel makkelijk uit en je kan direct gaan schenken. Op de voet zitten drie kleine knopjes. Dat zijn de keuzes die je kunt maken: bijvoorbeeld Cappuccino of Latte Macchiato.

Met een beetje goede wil kun je trouwens ook zeggen dat het om meer opties gaat. Je kunt bij de Illy namelijk kiezen of je melk warm of koud wilt opschuimen. Ideaal voor als je niet alleen van warme koffie houdt, maar ook van ijskoffie.

Kwaliteit van het melkschuim

Illy 20709

Dan de grote vraag uit het begin. Is de Illy ook in staat om echt goed melkschuim te produceren? Het antwoord is ja, dat kan de Illy.

Al moet daarbij wel worden gezegd dat het resultaat lang niet zo goed is als het fabelachtige melkschuim dat de Krups XL2000 weet te produceren. Ben je echter geen volledig doorgeslagen melkschuimfanaat, dan zal het schuim van de Illy je ongetwijfeld ook prima bevallen.

Het melkschuim is stevig en blijft dat ook. Het ligt er daarbij natuurlijk wel aan wat voor melk je er in stopt en hoeveel. De maximale inhoudsmaat van de Illy is 250 milliliter. Het beste resultaat krijg je als je er net iets minder in stopt. 

Schoonmaken van de Illy melkopschuimer

De Illy krijgt dus een ruime voldoende als het gaat om design en gebruiksvriendelijkheid en een voldoende als het gaat om het melkschuim.

Dan is er natuurlijk nog een derde belangrijke punt, het schoonmaken. Dat gaat bij de Illy heel makkelijk. Zo makkelijk zelfs dat je de kan gewoon in de vaatwasser kunt parkeren en er niet meer naar om hoeft te kijken. Vind je dat toch wat spannend, dan kun je de roestvrij stalen kan ook gewoon even omspoelen onder de kraan na gebruik. Zorg vooral dat je de onderkant goed schoon houdt.

Goede Beveiliging

Ook qua veiligheid scoort de Illy heel prima. Er zitten een aantal beveiligingen op. De eerste is dat de melkopschuimer automatisch afslaat als de melk begint te koken.

Dat is natuurlijk ideaal, want daardoor ruineer je het resultaat niet. Een tweede beveiliging zorgt ervoor dat de Illy ook afslaat als er helemaal niets in de kan zit, waardoor je voorkomt dat er kortsluiting ontstaat in de machine.

Het grote voordeel van de Illy is in dit geval dat de kan gewoon een kan is. Er zit geen ingewikkelde elektronica aan vast. En ook aan de voet zie je eigenlijk niets. Het zit allemaal van binnen en het verhitten gebeurt via inductie. Een ideale, veilige optie dus om melk op te schuimen.

melkopschuimer illy
"Ik ben erg blij met de Illy, ik krijg vaak vragen van vriendinnen wat voor melkopschuimer ik heb wanneer ze op bezoek komen voor een kopje koffie. Hij ziet er strak uit en doet wat hij moet doen!"  Sara - Amsterdam

Onbetrouwbaar?

Tenslotte is er dan nog de vraag of er ook nadelen zitten aan de Illy. Het antwoord daarop is wat cryptisch: misschien. Op de korte termijn doet de Illy gewoon wat hij moet doen, maar de vraag is natuurlijk ook of hij dat blijft doen. Bij de meeste melkopschuimers zijn de reacties van gebruikers meestal rechtlijnig.

Ze vinden hem of goed, of prut. Of iets daar tussenin. Bij de Illy lijkt het wel alsof de makers er plezier in hebben om af en toe een melkopschuimer uit de doos te halen om er mee te voetballen en hem daarna weer keurig netjes in de verpakking te stoppen. Na iedere twee of drie lovende commentaren vindt je namelijk iemand die ernstig teleurgesteld is in de Illy en de machine met een zure blik weer retour heeft gestuurd.

Ook lijkt de niet zichtbare elektronica van de Illy toch wat gevoelig te zijn en is de machine een stuk groter dan je zou verwachten (12 x 18,5 x 11,5 cm).

Illy 20709 Melkopschuimer Conclusie

Concluderend kun je zeggen dat de Illy heel goed scoort op design, voldoende scoort qua melkschuim, het heel goed doet als het gaat om gebruiksvriendelijkheid, schoonmaken en veiligheid, maar niet helemaal betrouwbaar is. Misschien dat je bij het bestellen kunt vragen of ze er niet mee willen gaan gooien, voetballen of rugbyen, maar dat is dan ook alles wat je hieraan kunt doen. Tot slot is er de prijs. Als de machine het gewoon goed doet is die op zich wel te rechtvaardigen, al is hij wat aan de hoge kant. Maar op het moment dat de Illy inderdaad snel kuren gaat vertonen, kun je toch beter iets anders zoeken. 


5/5

Voordelen:
  • Strak design
  • Roestvrij staal
  • Super melkschuim
Nadelen:
  • Onbetrouwbaar

Het is leuk als je een reactie achterlaat:

2 Reacties
Elly says oktober 15, 2018

Waarom is jullie eerste foto een Trebs? Wat ik ook vreemd vind, is dat er overal als merknaam Illy wordt vermeld (ook op de diverse webshops) terwijl er alleen een stickertje op het apparaat zit met de tekst “recommended by Illy”. Mijns inziens worden mensen misleid door de merknaam Illy.

Reply
    Thomas says november 16, 2018

    Hi Elly, bedankt voor je reactie. Deze melkopschuimer wordt in Nederland verkocht onder de merknaam “Illy”. Kijk bijvoorbeeld op Coolblue, daarom hebben wij het artikel zo genoemd. Voornamelijk dat mensen niet in de war raken! 🙂

    Reply
Add Your Reply