Is Koffie Gezond? 13 Wetenschappelijke Voordelen!

  • december 4, 2018

Is koffie gezond of ongezond? Dit is wat veel mensen zich afvragen, daarom hebben we een lijst gemaakt met de 13 voordelen van koffie op je gezondheid.

Alles wat in dit artikel wordt vernoemd is gebaseerd op wetenschappelijke studies. Je kan op de links klikken voor de bronnen. 

voordelen koffie

13 Voordelen van koffie op je gezondheid:

1. Koffie geeft energie en maakt je slimmer

Koffie kan mensen helpen om zich minder moe te voelen en het energieniveau te verhogen (1, 2). Dit komt omdat het een stimulerend middel bevat dat cafeïne wordt genoemd, de meest geconsumeerde psychoactieve stof ter wereld (3).

Nadat je koffie hebt gedronken, wordt de cafeïne opgenomen in het bloed. Vanuit daar wordt het naar hersenen getransporteerd (4). In de hersenen blokkeert cafeïne een remmende neurotransmitter die adenosine wordt genoemd. Wanneer dat gebeurt, neemt de hoeveelheid andere neurotransmitters, zoals norepinephrine en dopamine, zelfs toe, wat leidt het stimulatie van neuronen (5, 6).  

Veel (gecontroleerde) onderzoeken bij mensen laten zien dat koffie verschillende aspecten van de hersenfunctie verbetert. Dit omvat geheugen, stemming, waakzaamheid, energieniveaus, reactietijden en algemene cognitief functioneren (7, 8, 9). 

Samengevat:

Cafeïne blokkeert een remmende neurotransmitter in de hersenen, wat leidt tot een stimulerend effect. Dit verbetert de energieniveaus, de stemming en verschillende aspecten van de hersenfunctie.

2. Koffie kan je helpen vet te verbranden

Wist je dat cafeïne in bijna elk commercieel vetverbrandingssupplement wordt aangetroffen?
Daar is een goede reden voor... cafeïne is een van de weinige natuurlijke stoffen waarvan bewezen is dat ze helpen bij het verbranden van vet.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat cafeïne de stofwisseling met 3-11% kan verhogen (10, 11).
Andere studies tonen aan dat cafeïne specifiek de vetverbranding kan verhogen, met wel 10% bij personen met obesitas en 29% bij magere mensen (12).

Het is echter mogelijk dat deze effecten afnemen bij langdurig koffiedrinkers.

Samengevat:

Verschillende onderzoeken tonen aan dat cafeïne de vetverbranding in het lichaam kan verhogen en de stofwisseling kan stimuleren.

koffie gezondheid

3. De cafeïne in koffie kan fysieke prestaties verbeteren

Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel, waardoor het signalen naar de vetcellen stuurt om lichaamsvet af te breken (13, 14).

Maar cafeïne verhoogt ook de niveaus van adrenaline in het bloed (15, 16).
 
Adrenaline is het "vecht of vlucht" hormoon. Het maakt ons lichaam klaar voor intense lichamelijke inspanning. Cafeïne laat de vetcellen lichaamsvet afbreken die vrij in het bloed als vrije vetzuren en beschikbaar worden als brandstof (17, 18).  

Gezien deze effecten is het niet verrassend dat cafeïne de fysieke prestaties met gemiddeld 11-12% kan verbeteren (20, 29).

Daarom is het slim om ongeveer een half uur voordat je naar de sportschool gaat een stevige kop koffie te drinken.

Samengevat:

Cafeïne kan de adrenaline verhogen en vetzuren uit de vetweefsels vrijmaken. Het leidt tot aanzienlijke verbeteringen in de fysieke prestaties.

4. Koffie bevat essentiële voedingsstoffen

Koffie is meer dan alleen zwart water. Veel van de voedingsstoffen in de koffiebonen maken het tot deze drank.

Een enkele kop koffie bevat (21): 

  • Riboflavine (vitamine B2): 11% van de ADH.
  • Pantothenic Acid (Vitamine B5): 6% van de ADH.
  • Mangaan en kalium: 3% van de ADH.
  • Magnesium en Niacine (B3): 2% van de ADH.


Hoewel dit misschien niet zo belangrijk lijkt, drinken de meeste mensen meer dan één kopje per dag. Als je meerdere kopjes drinkt, tellen deze getallen snel op.

Samengevat:

Koffie bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder Riboflavine, Pantotheenzuur, Mangaan, Kalium, Magnesium en Niacine.

5. Koffie kan het risico op diabetes type II verminderen

Type 2-diabetes is een gigantisch gezondheidsprobleem, dat momenteel ongeveer 300 miljoen mensen wereldwijd treft. Het wordt gekenmerkt door verhoogde bloedsuikers in de vorm van insulineresistentie of een onvermogen om insuline te maken. Om een of andere reden hebben koffiedrinkers een significant verminderd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes.

Uit de onderzoeken blijkt dat mensen die de meeste koffie drinken een 23-50% lager risico hebben op het krijgen van deze ziekte, een studie laat een afname tot 67% zien (22, 23, 24, 25, 26).

Volgens een grote meta-analyse, waarbij gekeken werd naar gegevens uit 18 studies met in totaal 457.922 personen, was elke dagelijkse kop koffie geassocieerd met een 7% verlaagd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes (27). 

Samengevat:

Verschillende studies tonen aan dat koffiedrinkers een veel lager risico hebben op het krijgen van type II diabetes, een ernstige ziekte die momenteel ongeveer 300 miljoen mensen wereldwijd treft.

6. Koffie kan je beschermen tegen de ziekte van Alzheimer en dementie

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte en de belangrijkste oorzaak van dementie wereldwijd.

Deze ziekte treft meestal mensen ouder dan 65 jaar. Helaas is er geen medicijn tegen Alzheimer bekend. Er zijn echter verschillende dingen die u kunt doen om deze ziekte te voorkomen. Dit omvat de gebruikelijke adviezen, zoals gezond eten en bewegen, maar koffie drinken kan ook ongelooflijk effectief zijn.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat koffiedrinkers tot 65% minder kans hebben om Alzheimer te krijgen (28, 29). 

Samengevat:

Koffiedrinkers hebben een veel lager risico om de ziekte van Alzheimer te krijgen, wat wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van dementie is.

7. Cafeïne kan het risico op Parkinson verlagen

De ziekte van Parkinson is de op één na meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte, direct na de ziekte van Alzheimer. Het wordt veroorzaakt door het afsterven van dopamine-genererende neuronen in de hersenen.

Net zoals als bij de ziekte van Alzheimer is er geen remedie bekend, waardoor belangrijk is om te focussen op de preventie.

In studies hebben koffiedrinkers een veel lager risico om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen, met een risicoreductie van 32-60% (30, 31, 32, 33).

In dit geval lijkt het erop dat de cafeïne zelf het effect veroorzaakt. Mensen die decaf drinken hebben geen lager risico op Parkinson (34).

Samengevat:

Koffiedrinkers hebben een 60% lager risico op het krijgen van de ziekte van Parkinson, de op een na meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening.

8. Koffie heeft beschermende effecten op de lever

De lever is een geweldig orgaan dat honderden belangrijke functies in het lichaam uitvoert.
Verschillende veelvoorkomende ziekten treffen voornamelijk de lever, waaronder hepatitis, leververvetting en andere.

Deze ziekten kunnen leiden tot een aandoening die cirrose wordt genoemd, waarbij de lever grotendeels wordt vervangen door littekenweefsel.

Het blijkt dat koffie kan beschermen tegen cirrose. Mensen die 4 of meer kopjes per dag drinken, hebben een 80% lager risico (35, 36, 37).

Samengevat:

Koffiedrinkers hebben een veel lager risico op het ontwikkelen van cirrose, die veroorzaakt kan worden door verschillende ziekten die de lever aantasten.

9. Koffie kan depressies bestrijden en je gelukkiger maken

Depressie is een ernstige mentale stoornis die een aanzienlijk verminderde kwaliteit van leven veroorzaakt. Het komt veel voor en ongeveer 4,1% van de mensen in de VS voldoen momenteel aan de criteria voor klinische depressie.

In een studie van Harvard die in 2011 werd gepubliceerd, hadden vrouwen die 4 of meer kopjes per dag dronken 20% minder kans om depressief te worden (38).

Een ander onderzoek met 208.424 personen wees uit dat degenen die 4 of meer kopjes per dag dronken 53% minder kans hadden om zelfmoord te plegen (39).

Samengevat:

Koffie lijkt het risico op het ontwikkelen van een depressie te verlagen en kan het risico op zelfmoord aanzienlijk verminderen.

10. Koffiedrinkers hebben een lager risico op sommige soorten kanker

Kanker is een van 's werelds belangrijkste doodsoorzaken en wordt gekenmerkt door ongecontroleerde groei van cellen in het lichaam. Koffie lijkt beschermend te zijn tegen twee soorten kanker... Leverkanker en darmkanker.

Leverkanker is de derde belangrijkste doodsoorzaak ter wereld, terwijl colorectale kanker de vierde plaats inneemt (40). Studies hebben aangetoond dat koffiedrinkers een 40% lager risico op leverkanker hebben (41, 42).

Een studie bij 489.706 personen wees uit dat degenen die 4-5 kopjes koffie per dag dronken 15% minder risico op colorectale kanker hadden (43).

Samengevat:

Lever- en dikkedarmkanker zijn wereldwijd de 3e en 4e belangrijkste doodsoorzaak van kanker. Koffiedrinkers hebben een lager risico op beide.

11. Koffie veroorzaakt geen hartaandoeningen en kan het risico op een beroerte verminderen

Er wordt vaak beweerd dat cafeïne de bloeddruk kan verhogen. Dit is waar, maar het effect is klein (3-4 mm/Hg) en verdwijnt meestal als u regelmatig koffie drinkt (44, 45).

Het effect kan bij sommige mensen echter aanhouden, houd daar dus rekening mee als u een verhoogde bloeddruk heeft (46, 47). Dat gezegd hebbende, ondersteunen de studies NIET de mythe dat koffie het risico op hartaandoeningen verhoogt (48, 49).

Er zijn zelfs aanwijzingen dat vrouwen die koffie drinken een verminderd risico op hartziekten hebben (50). Sommige onderzoeken tonen ook aan dat koffiedrinkers een 20% lager risico op beroerte hebben (51, 52).

Samengevat:

Koffie kan lichte bloeddrukstijgingen veroorzaken, die gewoonlijk na verloop van tijd afnemen. Koffiedrinkers hebben geen verhoogd risico op hartziekten, maar een iets lager risico op een beroerte.

12. Koffie kan je helpen langer te leven

Aangezien koffiedrinkers minder snel ziektes krijgen, is het logisch dat koffie u langer kan laten leven. Er zijn in feite verschillende observationele studies die aantonen dat koffiedrinkers een lager risico op overlijden hebben.

In twee zeer grote onderzoeken was het drinken van koffie geassocieerd met een 20% lager sterfterisico bij mannen en 26% minder risico op overlijden bij vrouwen, over een periode van 18-24 jaar (53).

Dit effect lijkt bijzonder sterk te zijn bij type II diabetici. In één studie hadden diabetici die koffie dronken 30% minder risico op overlijden tijdens een studieperiode van 20 jaar (54).

Samengevat:

Verschillende onderzoeken tonen aan dat koffiedrinkers langer leven en een lager risico op vroegtijdig overlijden hebben.

13. Koffie is de grootste bron van antioxidanten in het westerse dieet

Voor mensen die een standaard Westers dieet gebruiken, is koffie misschien wel het gezondste aspect van het dieet. Dat komt omdat koffie een enorme hoeveelheid antioxidanten bevat.

Studies tonen zelfs aan dat de meeste mensen meer antioxidanten uit koffie krijgen dan zowel fruit als groenten ... gecombineerd (55, 56, 57). Koffie is een van de gezondste dranken ter wereld. FEIT!

Conclusie: is koffie gezond

Ren je nu naar de winkel om een nieuw koffiezetapparaat met bonen te kopen? Of heb je al een prachtig apparaat in huis staan?  We hopen ieder geval dat je wat wijzer bent geworden van deze informatie en nu weet of koffie gezond of ongezond is.  

  

koffie mok

Het is leuk als je een reactie achterlaat: