7 creatieve manieren om koffiedik te gebruiken

  • oktober 17, 2019

Koffiedik ken je vast wel: dit is de achtergebleven koffiedrab na het zetten van een kop koffie. Wist je dat koffiedik tal van voordelen heeft? Niet iedereen weet het: maar koffie hoef je niet alleen te drinken.  Hieronder leer je 7 manieren om koffiedik te gebruiken. 

koffiedik gebruiken


1. Slakken bestrijden

Je kent het wel: je mooie planten worden langzaam opgegeten door hongerige slakken.

In de tuin kan je gelukkig je restjes koffie ook gebruiken om vervelende slakken te bestrijden. Er zitten stoffen in koffiedrab die giftig zijn voor slakken.

Gooi de koffiedik op de gewenste plek in de tuin. Dit zal een natuurlijke barrière vormen tegen slakken. Ze leren dan snel om jouw tuin met rust te laten.

2. Koffiedik tegen mieren

Niet alleen slakken hebben een hekel aan koffiedik, ook mieren vermijden dit liever. Zeker in de zomer komt dit van pas wanneer er regelmatig mierenplagen zijn.

Gooi de koffiedik in de buurt van de nesten en ze zullen snel een ander plekje zoeken. 

3. Koffiedik als meststof in de tuin

Wist je dat meeste tuingrond niet alle essentiële voedingsstoffen hebben die nodig zijn voor een optimale plantengroei?

Bovendien nemen de planten voedingsstoffen uit de bodem op, waardoor deze uiteindelijk uitgeput raakt. Koffiedik kan dit tekort aanvullen. Hier zijn je plantjes gek op. 

Om koffiedik te gebruiken als meststof gooi je deze simpelweg bij de planten. Even wachten en je zal merken dat je tuinplanten mooier en sneller groeien! Daarnaast werkt deze manier ook op kamerplanten.

koffiedik in tuin


4. Schoonmaken pannen

De textuur van koffiedik kan je gebruiken om aangekoekte resten van pannen weg te schrobben. Daarnaast verwijdert het sterke luchtjes uit je pan zoals knoflook of ui.
Zorg er alleen wel voor dat je de pan goed afspoelt na gebruik! Anders smaakt je gebakken eitje straks naar koffie ;).

5. Maak een koffiescrub

Wanneer je koffiedik zachtjes over je huid wrijft met lauw water kan dit dode huidcellen verwijderen. Doe dit wel voorzichtig en smeer je daarna goed in met lotion.

De cafeïne in koffiedik stimuleert een gezonde huid en beschermt tegen zonneschade. Twee vliegen in één klap dus.

6. Verjongend gezichtsmasker

Koffiedik werkt ook goed als gezichtsmasker. Meng hiervoor één eetlepel koffiedik samen met je gebruikelijke gezichtsmasker, wrijf dit zachtjes op je gezicht.

Dit kan je na een halfuurtje wegspoelen. Je zult merken dat de antioxidanten uit de koffiedik je gezicht laat stralen!

7. Koffiedik gebruiken als haarmasker

Cafeïne zorgt niet alleen voor een gezonde huid, maar ook voor sterke haarwortels. Om dit haarmasker te maken meng je één deel kokosolie met één deel koffiedik en masseer je dit op je hoofdhuid.

Laat dit een halfuurtje zitten, spoel het goed uit met warm water en geniet van sterk en glanzend haar!

Conclusie

We weten nu dat koffiedik tal van voordelen heeft en op verschillende manieren kan gebruiken. Welke tip lijkt jou het handigst?

Mocht jij een van deze tips uitproberen dan vinden wij het leuk als je een reactie achterlaat. We horen ook graag van je als je nieuwe tips hebt, zodat we dit lijstje kunnen aanvullen!

Het is leuk als je een reactie achterlaat: