Koffievlekken verwijderen onmogelijk? Echt niet!

  • december 4, 2018

Koffie is geweldig! Het smaakt overheerlijk en het houd je nog wakker ook, wat wil een mens nog meer! Jammer is alleen dat jouw heerlijke kopje koffie van die vervelende vlekken achter kan laten.

Niet getreurd, een koffievlek is niet het einde van de wereld. De oplossing voor het verwijderen van een koffievlek uit jouw favoriete kleding stuk, tapijt, bank of tafel vind je hier. Wie weet kan jij na dit artikel je koffievlek verwijderen!

koffievlekken verwijderen

Koffievlekken uit kleding verwijderen

In alle haast 's ochtends je Nespresso apparaat aangezet en even snel een kopje koffie naar binnen gewerkt? We weten uit ervaring dat dit vaak eindigt in een sessie koffievlekken verwijderen. Wanneer de vlek snel opgemerkt wordt, is het niet heel lastig om deze als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.

Hou allereerst de vlek onder een koude kraan. Meng in een bakje wat afwasmiddel en koud water tot het afwasmiddel opgelost is. Vervolgens dompel je de vlek in het bakje met water en wrijf je met de stof tegen elkaar om zo de vlek op te laten lossen. Doe dit wel met beleid, als je te hard boent kan de stof beschadigd raken.

Spoel daarna het wasmiddel uit met koud water. Als de vlek nog steeds zichtbaar is dan dompel je deze weer in het bakje met het opgeloste afwasmiddel en herhaal je de handelingen tot de vlek niet meer te zien is.

koffie

Hoe een koffievlek uit tapijt te krijgen

Een nieuw tapijt leggen kost nog al wat, vaak duurder dan een super-de-luxe volautomatische koffiemachine. Dus hoe sneller de vlek verwijdert wordt hoe beter. Het is zo zonde als er een vlek achterblijft, want deze zal altijd op blijven vallen (misschien niet voor gasten, maar zeker wel voor jezelf). Bij een verse vlek kan een natte handdoek al genoeg zijn. Ga als volgt te werk:

  • Gebruik een schone (witte) handdoek van badstof, maak deze nat met koud water en wring uit.
  • Leg de vochtige handdoek over de gehele koffievlek. 
  • De handdoek mag pas verwijderd worden als deze helemaal droog is. Licht deze ook niet tussentijds op. 
  • Als de vlek nog zichtbaar is dan herhaal je de handelingen nog een keer.

Wanneer dit allemaal niet helpt of de vlek zit er al even, dan moet er een vlekverwijderaar gebruikt worden. Het is belangrijk dat je weet van welk soort materiaal het tapijt is. Niet ieder product is namelijk geschikt voor ieder tapijt. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing en hou je hier ook echt aan. Het zou zonde zijn als er opeens iets fout gaat. 

Koffievlekken op stoffen bank of stoel

Daar gaat je koffie… zo over jouw mooie meubilair. Niet getreurd, ook hier is een oplossing voor. Net als bij het reinigen van het tapijt begin je eerst met het weg deppen van de koffie. Het liefst gebruik je een witte handdoek, want een gekleurde (dus eerder geverfde) doek kan een nog veel grotere vlek veroorzaken.

Na het deppen strooi je wat baksoda of zout over de vlek en laat je dit ongeveer 30 minuten intrekken. Na deze tijd verwijder je de baksoda of zout met de stofzuiger en de vlek is weg! Mocht dit echter niet het geval zijn dan is het toch verstandig om een speciale vlekverwijderaar te gebruiken. Kijk wel goed naar de beschrijving over welke stoffen behandeld kunnen worden met het gekozen product. 

koffievlek

Tafel van onbehandeld Teak hout

Per ongeluk je koffiezetapparaat neergezet op een mooie houten tafel? Het kan gebeuren dat je een klein beetje knoeit en ook vlekken op een houten tafel zien er niet heel charmant uit. Maar wanneer je de vlek direct afveegt met een vochtig doekje en een beetje groene zeep is deze zo verdwenen. Verdun de zeep voordat je hem gaat gebruiken. Wanneer je pas na een paar dagen achter de koffievlek komt dan is deze al wat ingetrokken. Gebruik dan een schuursponsje in plaats van een doekje. Maak een sopje met groene zeep en gebruik het sponsje om de vlek te verwijderen.

Mocht dit allemaal echt niet meer baten dan wordt het tijd voor een rigoureuzere oplossing. Kies dan voor een schuurpapiertje om de vlek licht op te schuren. Begin met een papiertje met fijne korreltjes, je kan daarna altijd nog een grovere gebruiken als dat nodig zou zijn. 

Met olie of lak behandeld Teak

Wanneer de tafel behandeld is met olie of lak dan kan het zijn dat de vlekken er heel lastig uit gaan. De enige oplossing is dan de tafel licht op te schuren. Kies ook hier eerst voor een papiertje met een lichte korrel.

Denk er wel aan dat je nu niet alleen de vlek maar ook de rest van de tafel moet schuren. Als je alleen de vlek zou opschuren blijf je kleur verschil zien en dat is zonde. Even een nieuw lakje over de tafel en hij is weer als nieuw. 

Wat werkt niet om koffievlekken te verwijderen?

Natuurlijk zijn er ook manieren die heel simpel lijken, maar niet echt werken. Probeer je de koffievlek te verwijderen met citroensap of een eidooier, dan kan het zijn dat de vlek zichtbaar blijft.

Vlekken die gemaakt zijn door koffie met melk zijn ook lastig weg te krijgen. Hiervoor kan het beste een waspoeder met enzymen gebruikt worden. Biotex is daar een van. 

Het is leuk als je een reactie achterlaat: