Koffiezetapparaat ontkalken

  • december 4, 2018

Zie je het rode lampje van ontkalken voor de zoveelste keer weer branden op je koffieapparaat en ga je met een diepe zucht weer naar de winkel om een ontkalkingsmiddel te halen terwijl je je afvraagt:

"Is dit nou echt zo vaak nodig?"

Een terechte vraag, is het echt nodig?

Hier vind je meer info over het koffiezetapparaat ontkalken en de noodzaak ervan.

ontkalken koffiemachine

Of je nu over een vrij basic koffietoestel of een impressionante volautomatische koffiemachine beschikt, kalk is en blijft een grote vijand voor jouw geliefde koffiezet. In leidingwater zitten veel magnesium- en calciumzouten. Hoe harder het water in jouw regio is, hoe meer zouten er aanwezig zijn in het leidingwater.

Wanneer je het koffiezetapparaat zijn werk laat doen om een kopje koffie te maken, zal het toestel verhitten en gaan deze zouten zich afzetten als kalkaanslag op alle belangrijke onderdelen van je toestel. De grootste kalkaanslag zal ontstaan op plaatsen waar het water een tijdje rust. Als je niet regelmatig het toestel ontkalkt, zullen de doorstromingsbuizen verstopt raken van de kalk, waardoor je toestel in de eerste plaats veel minder efficiënt zal werken en uiteindelijk het zelfs totaal zal begeven. 

Wat doet kalkaanslag met de smaak van je koffie? 

Door een kalklaag in de buizen van je apparaat, komt het water niet meer in direct contact met de warme wanden van de boiler, en zal je koffie vaak minder warm zijn dan gewenst. Door het geleidelijk opbouwen van kalk in de buizen, gaat het water bovendien met lagere snelheid door de buisjes van je koffiezetapparaat stromen.

Dit zorgt ervoor dat je kopje espresso een veel te dunne en waterige crème-laag krijgt. Daarnaast kunnen er ook kalkvlokjes in het koffietoestel loskomen en direct in je koffie terecht komen. De hoge concentratie aan mineralen in deze kalkvlokjes zal je koffie veel minder lekker doen smaken. 

Smaak koffie

Koffiezetapparaat ontkalken, hoe ga je te werk? 

Lees altijd de handleiding van je koffiezetapparaat om te weten hoe het proces in gang gaat. De simpele machines hebben vaak enkele spoelcyclussen waardoor je meestal niet veel tijd kwijt bent. Meestal kost dit een half uur tot een uur.

Wanneer je een groter koffiezetapparaat/machine gebruikt, bijvoorbeeld op kantoor, dan zit er een langer proces aan vast. Het beste kan je op zulke momenten dan pas later op de dag beginnen, dan wordt het apparaat door de meeste collega's niet meer gebruikt en je voorkomt mogelijke ergernissen omdat er wellicht geen alternatieve machine is.

Algemeen genomen, kan je je toestel ontkalken door volgende stappen te doorlopen: 

  1. Vul het waterreservoir van je koffiemachine tot het aangegeven maximumvolume.
  2. Voeg de ontkalker toe.
  3. Laat dan het reservoir helemaal leeglopen. Vergeet niet om een kopje of opvangbakje
    te plaatsen.
  4. Spoel je koffiemachine drie keer na met water om alle resten kalk en ontkalker te verwijderen.

De voordelen van ontkalken 

Het is duidelijk dat het ontkalken van je toestel enkel positieve effecten heeft op de kwaliteit van je kopje koffie. Hierbij alle voordelen op een rij: 

  • Een volle kop koffie door een snelle doorstroom van het water 
  • Een veel langere levensduur voor je koffietoestel
  • Een mooie crème-laag op je espresso
  • Minder geluid bij het brouwen van je koffie door zuivere leidingen en vlotte werking van de pomp
  • De gewenste temperatuur voor je kop koffie
  • Een volle en zuivere smaakbeleving
koffiezetapparaat

Koffiemachine Ontkalken met azijn? 

Met name blijkt schoonmaakazijn een populaire manier te zijn om te ontkalken, omdat het bijna net zo goed werkt als de middeltjes die expliciet zijn bedoeld voor koffiezetapparaten. Daar zit zeker een kern van waarheid in, maar schoonmaakazijn heeft ook een vervelende bijwerking als je het gebruikt voor de ontkalking:

Er blijft een vieze smaak achter.

Wanneer je een ontkalkingsproces hebt voltooid, dien je nog meerdere malen te spoelen om alle achterblijvende chemische smaken weg te spoelen. Het is goedkoper, maar net wat minder praktisch. De gulden middenweg is dan een huismerk ontkalkingsmiddel. Het werkt effectief en de chemische smaak is bij een normaal ontkalkingsproces niet aanwezig. En je betaalt niet de hoofdprijs.

Azijn kan dan wel een prima ontkalker zijn, maar het grote nadeel aan deze ontkalkingsmethode is, dat azijn de kalkdeeltjes enkel opbreekt en niet oplost. Op deze manier kunnen losgekomen kalkdeeltjes alsnog de buizen van je koffiezet verstoppen. 

Hoe vaak koffiezetapparaat ontkalken? 

Hoe vaak je best je koffietoestel ontkalkt, hangt vooral af van twee factoren: de waterhardheid en de je gebruiksfrequentie. De waterhardheid in je regio kan je zelf nagaan door te surfen naar de website van jouw waterbedrijf of door gebruik te maken van een meetstrip voor waterhardheid. Een handige tip is om een koffiezetapparaten te kopen met een ingebouwd waterfilter, deze apparaten hoef je bijna nooit te ontkalken.

Deze teststrips kan je gemakkelijk zelf online bestellen. Als je beschikt over een heel modern en gesofisticeerd toestel, zal je koffiezet je vaak zelf aangeven wanneer je moet ontkalken. Sommige machines beschikken zelfs over een speciale knop om je toestel te ontkalken en/of reinigen.

In andere gevallen gaat de fabrikant dit vaak aangeven in de handleiding van je toestel. Indien je niets kan terugvinden over de frequentie van ontkalken, kan je je geliefde koffiezetapparaat het best om het kwartaal ontkalken.

mooi koffiezetapparaat


Het is leuk als je een reactie achterlaat: