Melitta Molino Koffiemolen Review

Een koffiemaler voor vijftig euro. De gemiddelde recensent scherpt dan alvast zijn messen. Klaar om deze machine tot de grond toe af te branden. Toch valt dat bij de Melitta Molino allemaal reuze mee.

Je zult er geen fantastische barista mee worden, maar een prima bakje leut is geen enkel probleem. Bovendien zijn de meeste mensen die er eentje hebben gekocht er prima tot zeer tevreden over. De Melitta Molino is misschien wel de geheimzinnige parel onder de budget koffiemalers die echt waar voor hun geld opleveren.

De Prijs...

Als je weet dat een gemiddelde koffiemolen zo'n 100 tot 200 euro kost, dan is de Melitta Molino zonder meer een prikkie. Toegegeven, hij komt niet in de buurt van een echte professionele machine, maar dat komen de koffiemalers van tussen de 100 en 200 euro ook niet. Tenzij je wel duizend euro wilt uitgeven voor een echt goede machine, is het zeker te overwegen om deze budget maler eens uit te proberen. Al is het alleen maar om het koffie malen eens uit te proberen.

Goede prijs!
50~ Ongeveer

Kenmerken en instellingen

De grote vraag is natuurlijk wat je nu precies krijgt voor dat geld? Om te beginnen is de Molino een compacte, lichte machine. Dat zie je vooral terug aan de vormgeving, maar ook aan het vermogen.

De vorm is compact, de machine is niet meer dan 25 centimeter hoog. Ondanks dat zijn ze er bij Molino in geslaagd om er een reservoir voor 200 gram koffie in te bouwen. In tegenstelling tot de meeste koffiemalers is deze verwerkt in de machine zelf, in plaats van een soort van glazen bowl bovenop te gebruiken.

In zekere zin ziet dat er prima uit, maar dat glas wordt natuurlijk wel voor een reden gekozen. Veel fabrikanten gebruiken tegenwoordig een speciaal soort glas dat antistatisch is. Door het malen ontstaat snel statische elektriciteit dat er voor zorgt dat koffie blijft `plakken`. Bij de Molina is dit niet gedaan, met alle vervelende plakgevolgen van dien.

Melitta Molino elektrische koffiemolen

Ook het vermogen van de Molino is met 100 watt behoorlijk aan de lage kant. Meestal ligt dit op zo`n 200 watt. Dit zorgt ervoor dat de mogelijkheden van het malen behoorlijk beperkt zijn door het vermogen van de Molino. Een ander nadeel van de Molino is de opvangcontainer. Deze is in principe helemaal in orde, van de buitenkant dan. Op het moment dat je hem opentrekt gebeurt het echter regelmatig dat er koffiestofwolken opstuiven om je aanrechtblad van een heerlijk koffiearoma te voorzien.


Voor een deel komt dit weer omdat het malen niet helemaal consistent gebeurt. Bij alle instellingen komt er koffiestof mee, dat vrijkomt bij het malen. De meeste koffiemalers hebben hiervoor een speciaal filter ingebouwd. Bij de Molino moesten ze echter toch ergens op bezuinigen en blijkbaar is de keuze op het filter gevallen. Ook de kwaliteit van de machine zelf is van goedkope materialen. Dit zorgt ervoor dat de machine snel zal slijten bij langdurig gebruik. De Molino is bewust neergezet als een koffiemaler voor mensen die hem af en toe willen gebruiken, of gewoon willen testen of het wat voor hen is.

Maalopties van de bonenmaler

Het aantal van 17 maalstanden is één van de positieve verrassingen van de Molino. Dit is meer dan je zou verwachten bij een apparaat van deze prijsklasse. Bovendien staat ook netjes aangegeven welke stand zorgt voor welke soort koffie. 1-3 zorgt voor espresso, 2- 13 voor filterkoffie en 12-17 voor cafetière.

Er is dus een zekere overlap en dat geeft gelijk het manco aan van deze machine. Vergeet espresso. Daar is deze machine niet voor geschikt. Het resultaat van de maling in een espressomachine is niet om over naar huis te schrijven. De filterkoffie is echter van prima resultaat en ook de cafetière is ok. Nu is het niet zo`n verrassing dat de espresso niet zo goed is, want dat is een test waar wel meer koffiemalers op zakken. Die hebben echter geen prijskaartje van vijftig euro, waardoor het de Molino wel te vergeven valt. 

De koffie wordt gemalen met een maalschijf. Dat is een relatief goedkope optie, maar ja, wat verwacht je dan… De wat betere koffiemalers gebruiken de `standaard` conische maalstenen. En dan het liefste meer dan 1. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur tijdens het malen lager blijft, waardoor de koffie van een betere kwaliteit is. Wil je dit zeker weten hebben, dan moet je de Molino niet kopen. Waarom je hem toch wel moet kopen? Dat lees je hieronder.

Gebruiksvriendelijkheid van de koffiemolen

Van alle onderzochte koffiemolens is het verrassend genoeg de Molino die als het meest gebruiksvriendelijk gezien kan worden. Voor het gebruiken hoef je geen handboek door te werken, de machine zelf maakt alles gelijk duidelijk. In totaal zien er drie knoppen of draaiwielen waarmee je de machine kunt bedienen. De eerste is de aan en uit knop. Ja, die heb je ook nodig toch? Daarna kun je bovenaan het aantal kopjes koffie instellen. Dat loopt van 2 tot 18 kopjes. Jammer genoeg moet je in je eentje dus altijd voor twee kiezen.

Melitta molino review

Deze draaischijf is een variant op de timer, die je in andere machines tegenkomt. Deze manier is echter veel en veel gebruiksvriendelijker. Ieder kind snapt dit en kan zijn of haar ouders trakteren op vers gemalen koffie. De derde optie is het instellen van de maalstand.

Dit gebeurt niet met een ring die rondom het koffiebonenreservoir loopt, maar via een interne draaischijf, waarvan de ene helft rondom loopt en de andere helft binnenin doorloopt. Het resultaat is een makkelijk te gebruiken apparaat waarmee je vrij goede filterkoffie kunt zetten. Precies wat de gemiddelde koffiemaler graag wilt. Geen lastig gezoek, en nee, ook je barista aspiraties kun je nu rustig laten gaan.

MELITTA MOLINO KOFFIEMOLEN CONCLUSIE

De Melitta Molino is een budget koffiemaler met een prima uitstraling, waarmee je goede filterkoffie kunt malen. Ben je op zoek naar een goedkope koffiemaler, zonder gekke fratsen, die makkelijk te bedienen is? Dan is de Molino zeker aan te raden. Voor alle hippe barista`s in spe, die moeten deze koffiemaler maar snel aan zich voorbij laten gaan. Misschien dat ze nog wat extra kunnen oefenen met hun bijbaantje in het café, terwijl ze hun geld bij elkaar sparen voor een echte barista koffiemolen.


4/5

Voordelen:
 • Heel goedkoop
 • Uitermate gebruiksvriendelijk
 • Compacte vormgeving, neemt weinig ruimte in beslag in de keuken
Nadelen:
 • Beperkte maalopties
 • Technisch minder goed
 • Goedkoop materiaal

Het is leuk als je een reactie achterlaat:

2 Reacties
Kim says juli 24, 2018

dank, heel helder, als starter Barista én fan van espresso dus géén goed idee..
erg jammer want het budget rekt nét tot de €80,-

Reply
  Thomas says augustus 20, 2018

  Hi Kim, bedankt voor je reactie. Een professionele barista koffiemolen onder de 80euro is inderdaad erg lastig.. Alleen een koffiemolen is natuurlijk wel beter dan geen koffiemolen. Een goede optie onder de 100euro is wellicht de Solis Scala. Hoop je geholpen te hebben! 🙂

  Reply
Add Your Reply