Philips 3000 serie HD8824/01 Review

  • december 3, 2017

De Philips 3000 serie HD8824/01 espressomachine van Philips is zeker de moeite waard als je op goed bent naar een goede machine voor een betaalbaar bedrag.

Als "Nederlander" kan je dat ook wel verwachten. Onze Hollandse elektronicafabrikant met dit product iets heel aardigs gemaakt. Veel van de opties en mogelijkheden van de Philips 3000 serie HD8824/01 zijn te vergelijken met veel duurdere en professionelere koffiezetapparaten.

De Prijs...

De Philips is een lightversie van een heuse baristamachine. Speciaal voor mensen die vrij goede koffie willen uit een semi-professionele machine. Maar dan wel eentje waar je geen maandsalaris voor neer hoeft te tellen, maar slechts 300 euro.
Als je opzoek bent naar een iets duurder koffiezet apparaat?
Bekijk dan onze homepagina als je een iets duurder koffiezetapparaat wilt kopen. Bevalt de prijs je wel? Lees dan zeker dit artikel verder!  

Goede prijs!
300~ Ongeveer

De Smaak van de Philips

Als reviewer is het altijd wat gewaagd om zelf iets te vertellen over de smaak van koffie.

Smaken verschillen nou eenmaal en koffie staat wat dat betreft op hetzelfde heilige lijstje als wijn en bier. De één zweert bij een Arabica uit Jemen terwijl een ander dol is op Colombiaanse koffie. Hoe dan ook, de Philips 3000 is een prima machine om een vrij goed resultaat uit de meeste soorten koffiebonen te krijgen. Toch is deze niet te vergelijken met een echt goede machine. De smaak is redelijk tot goed te noemen, maar voor uitstekend moet je toch echt in een hogere prijsklasse gaan zoeken.

Philips 3000 serie HD8824 01 kopen

Hij kan verse koffiebonen malen!

Het malen van de koffiebonen gebeurt met keramische schijven. Dit is misschien wel de grootste luxe die je bij de HD8824/01 krijgt. Dezelfde schoort schijven worden namelijk ook in veel duurdere machines gebruikt. Wat wel ontbreekt, maar goed je mag niet klagen, zijn systemen om de temperatuur op pijl te houden of om de koffie dubbel te malen. Wat je wel kunt doen, en dat is bijzonder voor een machine van deze prijs, is zelf handmatig instellen hoe sterk de koffie gemalen wordt. De meeste goedkopere machines beschikken hooguit over een aantal voorgeprogrammeerde instellingen. Heb je jouw ideale maling gevonden, dan kun je die ook nog opslaan in het geheugen. Altijd makkelijk als je haast hebt. Voordat je echter denkt dat dit een wondermachine is, het aantal opties is wel beperkt tot vijf. En dat is natuurlijk lang niet genoeg voor een echte barista.

Philips 3000 HD8824 01 review

Melk opschuimen

Bij een echte espressomachine hoort natuurlijk de optie om melk op te schuimen en toe te voegen. Dit is misschien wel het grootste minpunt van de Philips. Uiteindelijk moest de ontwerper toch ergens op bezuinigen. Bijzonder genoeg viel de keuze op een container voor de melk. Die is er namelijk niet. In plaats daarvan stop je een slangetje in een kan of glas met melk. Deze wordt vervolgens de melkopschuimer ingezogen, waarna hij er schuimend en wel weer uitkomt. Op zich werkt deze techniek prima, maar het kost wel extra werk. En de kans op knoeien is natuurlijk ook groter.

De Machine

Ook als je kijkt naar het uiterlijk van de Philips wordt duidelijk dat dit geen high end apparaat is. Van buiten dan. De volledige behuizing is gemaakt van kunststof. Dat is op zich prima, maar na verloop van tijd ontstaat daar vrijwel altijd schade aan. Het gaat scheuren, slijten of breekt gewoon af. Dit zegt dus iets over de levensverwachting die hoort bij de 3000.

Een groot pluspunt is de afmeting van de machine. Die zijn 21,5 bij 43 bij 33 centimeter. Dat is niet veel voor een volautomatische koffiemachine. Dit maakt de Philips ideaal voor mensen met een kleinere keuken. Een grote machine neemt al snel een heel stuk van je aanrecht in beslag.

Philips 3000 serie HD8824 01 review

Reinigingssysteem

Dan het reinigingssysteem. Dat is bij iedere espressomachine een belangrijk onderdeel. Bij het malen en het verwerken van de koffie komt veel afval vrij. Voornamelijk in de vorm van de schilletjes van de koffiebonen en gruis en stof. Op het moment dat dit niet direct wordt schoongemaakt blijft het achter in de pistons en tussen de maalstenen. Gelukkig heeft ook de Philips, een automatisch reinigingsprogramma. Wel ontbreekt een reinigingsprogramma voor de melkschuimer. Die kun je er gelukkig makkelijk af halen, om deze vervolgens schoon te maken. Moet je er natuurlijk wel aan denken. Ook het zetstuk van de machine, waar de koffie uitkomt, moet je zelf regelmatig schoonmaken. Dit zijn allemaal kleine tekortkomingen, die overigens wel begrijpelijk zijn gezien de goedkope prijs.

Gebruiksvriendelijkheid

Hier scoort de Philips op vrijwel alle vlakken uitstekend. In totaal zitten er maar zes knoppen op de machine, waardoor je niet veel hoeft te onthouden. De drie grootste knoppen gebruik je uiteraard het meest. Deze zijn voor het zetten van een espresso, het zetten van een normale koffie en natuurlijk om de machine aan en uit te zetten. Vervolgens zijn er ook nog drie kleinere knoppen. Hiermee kun je melkschuim toevoegen aan je koffie of gewoon heet water. Voor als je een kopje thee wilt zetten. De laatste kleine knop is voor het ontkalken van de machine. Op het moment dat dit nodig is gaat er vanzelf een lampje branden.

Instellingen

Het leuke van het apparaat is dat je vervolgens nog een paar "moeilijkere" opties hebt. Zo kun je ondermeer instellen hoe sterk de koffie moet zijn, door met de grote knoppen door te selecteren als je op de koffieknop drukt. Ook kun je, zoals eerder gezegd, de maalfijnheid instellen door te kiezen uit vijf opties. Uiteraard kun je deze twee vervolgens weer combineren, zodat je redelijk exact kunt instellen hoe je jouw bakje koffie wilt drinken. Het voordeel van deze manier van instellen is dat de mensen die helemaal niet geïnteresseerd zijn in ingewikkelde toestanden gewoon gebruik kunnen maken van de voorgeprogrammeerde instellingen en alleen maar op het koffie knopje hoeven te drukken. De wannabee barista's kunnen vervolgens zich uitleven door zich op de diepere lagen van het menu te werpen.

Philips 3000 HD8824 01

Philips 3000 serie HD8824/01 Conclusie

De Philips 3000 serie HD8824/01 biedt je zonder meer waar voor je geld. Met een vanaf prijs van 300 euro is deze machine één van de goedkoopste uit de test, maar geeft geen seconde het gevoel dat je een slechte koop hebt gedaan. Het grootste nadeel is vooral voor mensen die een duurder apparaat gewend zijn. Als je de kwaliteit van de koffie daarmee gaat vergelijken, dan proeft een echte liefhebber dat wel. Voor de gewone burger is dit verschil niet zo heel groot, getuige ook het grote aantal positieve reviews dat je over de Philips terugvindt. Aangevuld met een gebruiksvriendelijk menu, waarmee je nog behoorlijk wat kunt kiezen, is deze espressomachine zeker aan te raden voor mensen met een kleiner budget.


4/5

Voordelen:
  • Goede Prijs
  • Gebruiksvriendelijk
  • Veel opties met light barista modus
  • Redelijk goede koffie
Nadelen:
  • Melkschuimer werkt wat ingewikkeld
  • Bouwkwaliteit kan beter

Het is leuk als je een reactie achterlaat: