Philips Senseo CA6500 Melkopschuimer Review

  • december 3, 2018

Philips zorgde voor een revolutie op de koffiemarkt door samen met Douwe Egberts een geheel nieuwe manier van koffie zetten te ontwikkelen.

Waar Nederland voorheen nog volstond met pruttelende filterkoffiezetapparaten, daar werd ons land ineens in sneltreinvaart veroverd door een automatische machine en koffiepads.

Na zo'n groot succes kon Philips natuurlijk niet achterblijven en kwam er ook een heuse melkopschuimer voor de Senseo: de Philips Senseo CA6500/60.

Binnen deze lijn zijn er meerdere machines, de 6500/20 is de budget versie van veertig euro. De Senseo heeft een beperkte maatinhoud van 120 milliliter en heeft ook dezelfde glanzend plastic uitstraling als het Senseo koffiezetapparaat.

Is deze melkopschuimer alleen leuk voor een Senseofanaat, of kun je hem ook gebruiken voor je ouderwetse kopje filterkoffie?

Philips Senseo CA6500:60
“Erg blij met deze melkopschuimer van Philips. Ik koop meer keukenapparatuur van Philips en heb nog nooit een miskoop gedaan. 🙂 “  Emma - Deventer

Uiterlijk van de melkopschuimer

Om te beginnen kijken we eerst naar het uiterlijk. Die is bij deze budget variant van de Philips Senseo gemaakt van plastic. Bij de duurdere versies zijn iets betere materialen gebruikt.

Hoe dan ook komt het niet in de buurt van de roestvrij stalen behuizing die wordt gebruikt bij bijvoorbeeld de Krups XL2000 of de Illy 20709. Plastic is op zich geen verkeerd materiaal, maar het beïnvloedt wel de kwaliteit van het melkschuim in mindere mate.

Belangrijker is echter de degelijkheid van het apparaat. Zeker als je van plan bent de Philips Senseo melkopschuimer veel te gebruiken, zul je al snel gebruikssporen krijgen en kleine beschadigingen in het plastic.

Wat ook opvalt is het principe van de voet en de kan. Die is ongeveer vergelijkbaar met de eerder genoemde Illy. Je schenkt simpelweg de melk in de kan, zet die op zijn voet, drukt op een knop en klaar is kees. Veel makkelijker kan het maken van melkschuim niet worden. Ingewikkelder helaas ook niet.

Philips senseo ca6500 met koffie
Philips Senseo CA6500/60 melkopschuimer

Geen keuze

Het probleem van deze supersimpele benadering is namelijk dat je geen enkele keuze hebt. Bij de meer luxere apparaten kun je vaak kiezen tussen een cappuccino, een latte macchiato en nog meer. Bij de Philips hebben ze simpelweg het recept aangehouden van de Senseo. Zo min mogelijk knoppen, dan blijft de bediening zo makkelijk mogelijk en gaat er (hopelijk) ook niets stuk.

Als je op zoek bent naar een simpele melkopschuimer die zijn werk doet, dan is dit fantastisch. Wil je graag wat meer doen met je melkschuim, sla deze recensie dan snel over en lees snel verder bij de duurdere melkopschuimers.

De Philips CA6500 maakt goed schuim 

Philips melkopschuimer ca6500

Dan de kwaliteit van het melkschuim. Dat is tenslotte waar het om gaat bij een melkopschuimer. Waar je ziet dat Philips heeft bezuinigd op alle uiterlijkheden van de melkopschuimer, daar hebben ze daarentegen geïnvesteerd in een zeer behoorlijke techniek om melkschuim op te kloppen.

De fijnheid en stijfheid van het schuim zijn uitstekend. De melkschuim uit de Senseo is zonder meer in staat om je koffiepadbrouwsel tot nieuwe hoogten te doen stijgen. Het nadeel is wel dat de inhoud van de kan behoorlijk beperkt is.

Philips zelf geeft aan dat 120 milliliter melkschuim voldoende is voor twee kopjes koffie. Dat klopt misschien als het gaat om Senseo koffie, maar zeker niet als je een wat grotere kop koffie wilt zetten, zoals een Latte Macchiato. Dan zul je de machine toch echt twee keer aan moeten zetten. Het is een nadeel, maar wederom alleen voor de echte liefhebber. 

Schoonmaken? dat is makkelijk bij de Philips Melkopschuimer!

Ook het schoonmaken van de machine is goed geregeld. Zoals het hoort is de binnenkant van de kan voorzien van een speciaal laagje dat het aankoeken van de melk tegengaat.

Op die manier kun je het vrij makkelijk wegspoelen, ook als je het een uur laat staan. Wel is het belangrijk dat je de kan alleen afspoelt en niet vol laat lopen met water om eens rustig een nachtje te laten weken. Daar kan de elektronica in de kan niet zo goed tegen. Ook de vaatwasser is geen optie, behalve voor de losse onderdelen, zoals het deksel en de opschuimer.

senseo melkopschuimer

Veiligheid van de melkopschuimer

Een laatste belangrijk onderdeel bij iedere melkopschuimer test is de veiligheid van het apparaat. Ook daarin scoort de Philips melkopschuimer een topscore. Hij is ondermeer voorzien van een automatische afsluiting als het apparaat te warm dreigt te worden.

Ook is er een speciale stop die er voor zorgt dat apparaat afslaat als je hem lange tijd aan laat staan, bijvoorbeeld als je vergeten bent om hem uit te zetten.

Ook is er een heuse druppelstop die moet voorkomen dat de kan gaat lekken of dat er melk wordt geknoeid. Alles bij elkaar is de Philips Senseo zeker een veilig apparaat.

"Ik gebruik hem al jaren met plezier. Doet precies wat je verwacht van een melkopschuimer. Zorg wel dat je goede melk kiest, volle melk smaakt veel lekkerder dan houdbare melk!"  Melissa - Rotterdam

Melkschuimpsychologie

Waar duurdere apparaten nog wel eens kritiek krijgen over haperende elektronica of een te korte levensduur, daar is het bij de Philips Senseo erg stil aan het front. Vrijwel iedereen is blij met zijn of haar melkopschuimer. Dat komt misschien ook omdat de plastic behuizing en de goedkopere prijs niet bepaald torenhoge verwachtingen wekken.
 
Dat het melkschuim vervolgens toch van een prima kwaliteit is, zorgt er dan wellicht voor dat mensen in verhouding blijer zijn met het melkschuim van hun Senseo, dan met die van een duurder apparaat.

philips melkopschuimer melk

Philips CA65000 Melkopschuimer Conclusie

Concluderend kun je zeggen dat de Senseo precies het tegenovergestelde weet te bereiken van bijvoorbeeld de Krups of de Illy. Waar duurdere apparaten een glanzende en glimmende rvs uitstraling combineren met wat teleurstelling achteraf, daar zorgt de Philips voor scepsis vooraf, en heerlijk melkschuim als je hem durft te kopen. De enige echte nadelen zijn de goedkope behuizing en de gebrekkige keuzeopties. Voor de rest doet de Philips wat hij moet doen: melkschuim maken. En voor veertig tot vijftig euro doet hij dat tegen een prima prijs. 


5/5

Voordelen:
  • Goede prijs kwaliteit
  • Online reviews en ervaringen zijn erg goed
  • Super melkschuim
Nadelen:
  • Niet veel keuzes in soort melkschuim
  • Kunststof

Het is leuk als je een reactie achterlaat: