Saeco Incanto HD8917/01 Review

  • december 3, 2018

Een Italiaanse koffiemachine van Hollandse bodem. Dat is de Saeco Incanto HD8917/01 in een notendop. Het merk wordt al jaren door Philips uitgebracht. Ieder jaar proberen ze daar weer een nieuwe machine bij te produceren die nog iets beter, mooier en gebruiksvriendelijker is dan de machine van het jaar daarvoor.

Met de Saeco Incanto hebben de Eindhovense ontwerpers een hele mooie machine op de markt gebracht tegen een redelijke prijs. De koffie smaakt prima, het ontwerp ziet er strak uit en ook qua gebruiksvriendelijkheid scoort de Saeco een ruime voldoende. Alle ingrediënten die je moet hebben voor heel veel uren koffieplezier.

De Prijs...

Met een prijs rond de 550 euro is de Saeco Incanto goed geprijsd. Veel koffiemachines met dezelfde kwaliteit koffie en design kan je in een hoger prijs segment verwachten. 

Goede prijs!
550~ Ongeveer

De Smaak

Over smaak valt te twisten, maar de kenners zijn het er over eens: de Saeco Incanto zet hele prima koffie. Technisch gezien valt dat ook goed te verklaren. Zo worden de bonen gemalen met keramische schijven. Deze zorgen er voor dat de temperatuur niet al te hoog oploopt, zodat de koffie geen verbrande smaak krijgt.

Toch is machine technisch gezien vooral een goede consumentenmachine te noemen. Er zit bijvoorbeeld geen systeem in dat de hele machine op temperatuur houdt en ook het maalsysteem is niet heel uitgebreid. Voor de hoeveelheid geld die je neertelt voor de machine krijg je hier precies wat je kunt verwachten.

Goede koffie, maar niets uitzonderlijks. Gelukkig maar, zou je haast zeggen. Dan kun je tenminste ook nog steeds genieten van de koffie bij een goed café.

Saeco Incanto HD8917 01 review

De Machine

Saeco Incanto HD8917 01 kopen

Over de machine zelf valt genoeg te zeggen. Bij Philips houden ze nou eenmaal van inventiviteit en dat is het gebied waar de Saeco er positief uitspringt. Op het oog zie je gelijk dat de ontwerpers hun best hebben gedaan om de Saeco Incanto een echte Italiaanse feel en touch te geven. De voorkant is van verchroomd staal en de behuizing is van aluminium. Dit geeft niet alleen een luxe uitstraling, maar heeft ook praktisch nut. Door het gekozen materiaal kan het water extra snel opwarmen en kun je al na twintig seconden een bakje koffiezetten.

Bovenin heb je twee kleppen. De ene is voor het koffiereservoir en de andere voor het water. Het waterreservoir is uitneembaar, maar gelukkig hoef je dat maar zelden te doen. In de Saeco Incanto HD8917/01 is namelijk een speciaal reinigingssysteem ingebouwd dat kalkaanslag voorkomt. Pas na 5000 kopjes, oftewel twee jaar, is het nodig om dit te vervangen. Het koffiereservoir zit wel vast. Dit in tegenstelling tot vorige modellen van de Saeco. Het idee was altijd dat je dan makkelijk je koffie kon vervangen. Maar aangezien de koffie dan ook al in de pistons van de machine zit, duurde het toch altijd al even voordat je de nieuwe koffie kon proeven. Geen groot verlies dus.

Dan de voorkant. Hier scoort de Saeco redelijke cijfers. Het spuitstuk is namelijk uittrekbaar. Heb je een groot glas, dan duw je hem omhoog. Wil je juist een kleine espresso, dan kun je het spuitstuk zo naar beneden trekken. Een makkelijke extra die geknoei voorkomt. Wat wel wat hoofdbrekens veroorzaakt is de melkbus. Deze sluit je namelijk aan op de stoomaansluiting, die je ook kunt gebruiken voor warm water. Vervolgens heb je nog ruimte over voor één kop koffie. Gebruik je geen melk, dan kun je twee koppen tegelijk zetten. Op zich een slimme oplossing, maar het is wel duidelijk dat ze bij Philips eigenlijk geen ruimte meer hadden voor het melkreservoir.

Reiniging van de Saeco Incanto

Aan de andere kant heeft ieder nadeel ook zijn voordeel. Omdat het melkreservoir er los bij zit is deze makkelijk schoon te maken. Je kunt hem zelfs vrijwel volledig in de vaatwasser parkeren en hem er daarna weer uithalen. Het materiaal is er speciaal op gemaakt. Op die manier compenseert de Saeco het gebrek aan een reinigingsprogramma voor de melkopschuimer. Iets wat je gezien de prijs toch al niet kon verwachten. Het reinigingsprogramma voor de rest van de machine werkt naar behoren. Sommige onderdelen, zoals het zetstuk, moet je af en toe even schoonmaken. Een borstel en olie worden door Philips er gratis bijgeleverd.

Gebruiksvriendelijkheid

Ook hier scoort de Saeco prima. Nee, het is geen machine waar een barista trots op kan zijn, maar toch zijn de mogelijkheden goed in orde. Aan de linkerkant vindt je knoppen voor de soorten koffie waar je geen melk voor nodig hebt. Aan de rechterkant knoppen voor de koffie's met melk. Druk je de knop in, dan kun je deze laten zetten volgens een voorgeprogrammeerde instelling. Je kunt er echter ook voor kiezen om je voorkeuren nog wat verder aan te passen. Je hebt vijf mogelijkheden om je koffie sterker, of juist zachter te laten malen. Heb je dit gedaan, dan kan de machine dit nog automatisch voor je onthouden ook. Zo hoef je maar 1 keer in te stellen.

Instellingen

In het midden vind je een klein LCD scherm. Deze kun je gebruiken voor de meer geavanceerde opties, zoals het instellen van de maalgraad. Daarnaast wordt hier bijvoorbeeld aangegeven of het afvalwaterreservoir vol zit en je die moet legen. De combinatie van standaard knoppen met het LCD scherm zorgt voor een mooi afgewogen bediening. Wil je gewoon snel een kop koffie hebben, dan kun je deze met een druk op de knop zetten. Wil je echter een keertje wat anders en heb je tijd over? Dan kun je jezelf ook redelijk goed uitleven. 

Saeco Incanto HD8917/01 Conclusie

Voor de prijs van ongeveer 550 euro krijg je met de Saeco Incanto een prima koffiezetapparaat voor in huis. Wel ziet hij er van de buitenkant mooier uit dan hij aan de binnenkant is. De koffie die je ermee kunt zetten is goed, maar niet meer dan dat. Dit wordt meer dan goed gemaakt door het gemak waarmee je de machine schoonhoudt en het goed afgewogen bedieningsmenu. Ben je  op zoek naar een degelijke koffiemachine, waarmee je stiekem af en toe kunt doen of je een barista bent? Dan is de Saeco Incanto een prima keuze. Toch liever een ander koffiezetapparaat? Bekijk dan onze homepagina, we hebben hier meer informatie.


4.5/5

Voordelen:
  • Mooie machine
  • Makkelijk te bedienen
  • Goed schoon te houden
Nadelen:
  • Melkopschuimer staat soms in de weg

Het is leuk als je een reactie achterlaat: