Hoe ontkalk ik mijn Senseo koffiezetapparaat?

 • november 24, 2019

Blijft het rode ontkalklampje van je Senseo koffiezetapparaat branden en heb je deze eigenlijk nooit ontkalkt? Worden je kopjes koffie minder warm gezet of komt er steeds minder koffie in je kopje?

In dit artikel gaan we je uitleggen waardoor dat komt, maar vooral hoe je jouw Senseo apparaat ontkalkt. Zo geniet je langer van lekkere kopjes koffie!

senseo switch

Wanneer moet ik mijn Senseo ontkalken?

Philips adviseert om dit preventief te doen om de drie maanden. Het koffiezetapparaat geeft dat ook zelf aan door het kalklampje te laten branden. Het onderhoud en het ontkalken van je Senseo koffiezetapparaat is belangrijk om de kwaliteit van jouw kopjes koffie hoog te houden.

Kalkvorming in de buisjes van je koffiezetapparaat vormt zich wanneer calcium en magnesium regelmatig in aanraking komen met warm water. Calcium en magnesium komen van nature voor in kraanwater. De hoeveelheid van deze stoffen wordt bepaald door de hardheid van het kraanwater in je gemeente of stad.

In sommige delen van Nederland heb je dus meer last van kalkvorming. Dan is het ook zaak om vaker een ontkalkingsmiddel te gebruiken. Hier kan je de waterhardheid van je gemeente controleren.

Het ontkalken van je koffiezetapparaat is niet alleen zodat je lekkerdere koffie kan drinken, maar ook om langer te genieten van je apparaat. De levensduur van je Senseo wordt een stuk langer wanneer hij goed wordt verzorgd!

Ontkalken heeft ook baat bij de volgende problemen:

 • De koffie wordt niet warm genoeg.
 • De machine maakt veel geluid.
 • De koffie heeft te weinig schuim.
 • Er worden halve kopjes koffie gezet.

Waarmee kan ik mijn Senseo ontkalken?

Philips adviseert om alleen ontkalkingsmiddelen te gebruiken op basis van citroenzuur. Experimenteer dus niet met azijn of baking soda waar je Senseo apparaat niet tegen kan! Er is dan ook kans dat je productgarantie misloopt.

Het ontkalken van je koffiezetapparaat is niet alleen zodat je lekkerdere koffie kan drinken, maar ook om langer te genieten van je apparaat. De levensduur van je Senseo wordt een stuk langer wanneer hij goed wordt verzorgd!

Ontkalkingsmiddelen op basis van andere zuren beschadigen je machine en verminderen de levensduur van je Senseo apparaat. Dat is nou precies het omgekeerde van wat we willen!

 

 

Philips Senseo Ontkalker

Geschikt voor 4 ontkalkingscycli | Gemakkelijk ontkalken van alle Senseo koffiepadmachines. Voor 18:00 besteld, morgen in huis.

Hoe ontkalk ik mijn Senseo apparaat?

We hebben een stappenplan samengesteld voor het ontkalken van de Senso Original, Senseo Twist, Senseo Switch en de Senseo Viva Café zodat je precies weet wat je moet doen om jouw Senseo apparaat in goede conditie te houden.

Het hele proces neemt ongeveer 25 minuten in beslag, maar dan ben je voor de komende drie maanden verzekerd van perfecte koffie!

Ontkalkingsprocedure:

 1. Vul een kan met 1 liter kraanwater.
 2. Voeg één zakje (50 gr) van het ontkalkingsmiddel toe in de kan. Roer dit mengsel tot het volledig is opgelost. Giet dit mengsel in het waterreservoir tot de maximumaanduiding.

   

 3. Plaats het waterreservoir in het Senseo koffiezetapparaat.

 

Ontkalkingscyclus:

 1. Zet het Senseo koffiezetapparaat aan. Het duurt even voordat deze warm is.
 2. Plaats de 1-kops padhouder met een gebruikte koffiepad in het apparaat en sluit de deksel goed.
 3. Zet een lege schaal onder de koffietuit zodat het ontkalkingsmengsel wordt opgevangen.
 4. Druk nu op de 2-kops knop en herhaal dit totdat het waterreservoir leeg is.
 5. Nu herhalen we het gehele proces vanaf de allereerste stap van de ontkalkingsprocedure. Alleen vervangen we de 1-kops padhouder met de 2-kops padhouder. Je doet dus het volgende:
 6. Vul een kan met 1 liter kraanwater. Voeg één zakje ontkalkingsmiddel toe. Plaats het waterreservoir in het koffiezetapparaat.
 7. Zet het koffiezetapparaat aan. Plaats de 2-kops padhouder met een gebruikte koffiepad in het koffiezetapparaat. Zet de lege schaal weer onder de koffietuit en druk op de 2-kops knop tot het waterreservoir leeg is.

Wanneer het waterreservoir leeg is kan je door naar de spoelcyclus.

 

Spoelcyclus:

 1. Spoel het waterreservoir goed schoon onder de kraan.
 2. Vul dit waterreservoir volledig met kraanwater.
 3. Plaats een lege schaal onder de koffietuit.
 4. Laat het spoelen starten door op de 2-kops knop te drukken en herhaal totdat het waterreservoir leeg is.
 5. Herhaal stap 1 tot en met 4. Als alle stappen zijn voltooid dan kan je weer heerlijk genieten van goede koffie!

Mocht er iets niet helemaal duidelijk zijn, dan kan je ook nog het onderstaande filmpje bekijken.

Conclusie

Het ontkalken van je Senseo koffiezetapparaat is absoluut de moeite waard. Na 25 minuten geduld kan je weer een flinke tijd vooruit met heerlijke koffie.

Heb je weleens je Senseo koffiezetapparaat ontkalkt en nog iets toe te voegen? Dat horen we graag hieronder in de reacties!

Het is leuk als je een reactie achterlaat: