Siemens TI905201RW EQ 9 Review

  • december 2, 2018

De Siemens TI905201RW EQ 9 is super de luxe espressomachine kan met recht de koning van de volautomatische espressomachines genoemd worden. Er is namelijk maar vrij weinig wat je niet met deze machine kunt doen. Vooral de mogelijkheden om tot in detail de sterkte van de koffie te bepalen, plus de eventueel bijgevoegde hoeveelheid melk, maken deze machine uniek. Dit is allemaal super makkelijk, zelfs mijn oma kan hem gebruiken, later meer hierover.. Er zijn veel redenen om hem te kopen en slechts eentje om hem niet te kopen. Dat is voor veel mensen overigens wel een belangrijke.. De prijs

De Prijs...

Met een vanaf prijs van zo`n 1300 euro mag je wel even sparen voordat je dit koffiewonder in huis haalt. Heb je echter net een enveloppe van oma gekregen of wil je eens wat anders doen met je vakantiegeld, dan is de Siemens TI, zoals we hem maar zullen noemen, een hele leuke investering.. Ben je opzoek naar een goedkoper koffiezetapparaat?
Vind hier jouw beste koffiezetapparaat! We hebben een overzicht met een aantal koffiemachines! 

Koning van de Espressoautomaten!
1111~ Ongeveer

De Smaak van de Siemens EQ 9 s500

Hoe mooi en duur een espressomachine ook is, uiteindelijk gaat het om het resultaat: de koffie. Een superluxe apparaat dat smerige restaurantkwaliteit koffie fabriceert is misschien nog wel een grotere teleurstelling dan slechte koffie uit een lelijk apparaat. Gelukkig hoef je jezelf daar bij de Siemens EQ 9 totaal geen zorgen over te maken. Dit espressowonder zet zeer goede koffie, waardoor je koffiebeleving voor de rest van je leven gelijk is verpest. Volgens diverse kenners wil je na een bakje koffie uit de EQ9 nooit meer iets anders. Als verklaring voor dit koffiegenot is het belangrijk om te kijken hoe de machine dit tot stand brengt. De Siemens beschikt over een zogenaamd AromaPressure systeem. Dit is belangrijk bij een espressomachine. Het zorgt ervoor dat er extra kracht wordt uitgeoefend op de koffiebonen, zodat deze maximaal vermalen worden. Hierdoor komt de smaak volledig vrij, wat resulteert in een heerlijk bakje koffie.

Siemens TI905201RW EQ9 kopen

Temparatuur

Daarnaast is ook de temperatuur belangrijk. Fluctueert deze, of is hij juist te laag of te hoog, dan kan dit de smaak aantasten. Om dit te reguleren heeft Siemens het zogenaamde SensoFlow systeem geïnstalleerd. Deze functioneert als een soort van boiler voor het koffiezetapparaat, die de temperatuur in het hele apparaat op hetzelfde peil houdt. Wat verder nog een grote plus oplevert is de double shot optie bij de Siemens EQ 9. Hiermee kun je de koffie twee keer laten vermalen voor een optimaal resultaat. Alles bij elkaar kun je jouw gasten gerust een kopje koffie uit de EQ9 voorzetten. Behalve als je wilt dat ze snel weer weggaan natuurlijk.

Ontwerp en design van de Siemens EQ9

Siemens TI905201RW EQ 9 review

Nadat het eerste kopje koffie geproefd is, is het tijd om de Siemens EQ9 s500 eens aan een nadere inspectie te onderwerpen.

Op het eerste gezicht ziet de machine er niet overdadig luxe uit. De behuizing is van simpel metaal en de opvangbak voor het water is van simpel kunststof. Daartegenover staat dat deze machine er wel degelijk en duurzaam uitziet. Dat klopt ook als je kijkt naar de garantieperiode die Siemens biedt. Die wordt interessant genoeg uitgedrukt in de hoeveelheid koppen koffie van gegarandeerd goede kwaliteit die je minimaal moet kunnen zetten. Vijftienduizend in totaal. Bij niet commercieel gebruik krijg je sowieso twee jaar garantie.

Koffiekopjes warmer

Warme kopjes zorgen ervoor dat je langer kan genieten van je koffie, dit luxe apparaat heeft natuurlijk een kopjes opwarmer. Deze zit boven op het apparaat, hieronder een foto.

kopjes warmer siemens s500

Reinigingssysteem EQ9

Andere positieve punten zijn onder meer de antislipmat, zodat je dure apparaat niet ineens over het aanrecht gaat glijden en de zelfreiniging. Vrijwel alle koffiemachines hebben tegenwoordig een reinigingsfunctie. Dit voorkomt dat restanten koffiebonen de machine verstoppen. Het zorgt er ook voor dat je niet om de paar maanden de machine uit elkaar hoeft te schroeven. Bij Siemens EQ 9 zijn ze er echter in geslaagd dit principe nog verder door te voeren. Namelijk door ook een reinigingssysteem voor de melktoevoer te maken. Daarnaast zijn veel componenten, zoals bijvoorbeeld de melkschuimer, makkelijk van het apparaat te verwijderen en schoon te maken.

Gebruiksvriendelijkheid van de machine

Veel volautomatische espressomachines zijn heel simpel. Je stopt er koffiebonen in, selecteert het juiste programma en drukt op de startknop. Vervolgens krijg je espresso volgens een voorgeprogrammeerde maling. Dit is natuurlijk makkelijk voor de fabrikant, maar de echte espressoliefhebber maak je daar niet bepaald wild mee. Die wil het liefste de hele dag voor het apparaat zitten prutsen om de magische combinatie voor zijn Latte Machiato te ontdekken. Speciaal voor de echte koffiegoeroes beschikt de Siemens TI905201RW EQ 9 over het barista systeem. Hiermee kun je vrij nauwkeurig zelf bepalen hoeveel koffie je wilt hebben, hoe sterk je die wilt hebben en hoeveel melk je daar eventueel in wilt en natuurlijk in welke vorm. Op die manier kun je eindeloos blijven variëren met je koffie, zonder dat het ooit vervelend wordt.

Oma test

We hebben het apparaat ook aan mijn oma (van 85 jaar oud) gegeven. Ze is niet super handig met alle nieuwe technologie dus dit leek ons de ultieme test. Ik heb het apparaat één keer uitgelegd en ik heb vervolgens nooit meer iets van haar gehoord. Ik ben laatst bij haar op bezoek geweest en ik kreeg zelfs een Cappuccino zonder dat ik er om vroeg, geweldig!  

oma Siemens s500

Setting instellen

Maar goed, de meeste mensen zijn toch wat meer gewoontedieren. Die willen gewoon standaard hun kopje koffie en als ze eenmaal een goede setting hebben gevonden, dan willen ze daar ook niet meer vanaf.
Dat vonden ze bij Siemens ook en dus heb je de mogelijkheid om zes programma's op te slaan. Je kunt zelfs instellen op welke dag je welke soort koffie wilt hebben. Kom je dus iedere maandagochtend met een megahumeur je bed uit, dan hoef je alleen maar op de startknop te drukken en dan zorgt de Siemens voor een extra zwaar geperste kop koffie met een eng makende hoeveelheid cafeïne erin. Gewoon omdat het kan.

Siemens TI905201RW EQ9

Bediening

Ook de bediening werkt vrij simpel. Op de Siemens EQ9 s500 zit een duidelijk lcd-scherm, met afbeeldingen erop. Daaronder zitten een aantal knoppen waarmee je de verschillende opties kunt selecteren. Een draaiknop daaronder biedt je de mogelijkheid om vervolgens weer verder te kiezen. Van de nog niet genoemde opties kun je onder meer kiezen om twee kopjes tegelijk te zetten of één van de zes standaard koffie`s te selecteren. Je kunt kiezen uit espresso, espresso machiato, cappucino, ristretto en latte machiato. Voor de meeste mensen is dat meer keuze dan ze nodig hebben.

Siemens TI905201RW EQ 9 s500 Conclusie

Alles bij elkaar is de Siemens EQ9 de beste volautomatische koffiemachine die je op de markt kunt vinden. Een gemiddeld café of restaurant zou het zeker niet slecht doen met deze machine. Het leuke is dat je deze ook makkelijk voor in huis kunt gebruiken, zonder eerst een barista opleiding te volgen. De koffie is van zeer goede kwaliteit, de keuzemogelijkheden zijn eindeloos en ook de machine is van een degelijke kwaliteit. Blijft natuurlijk de prijs nog over. Maar misschien is het wel extra leuk om te sparen voor een echt goede machine. 


5/5

Voordelen:
  • Restaurantkwaliteit Koffie
  • Heel veel keuze door barista modus
  • Mooi design en goede bouwkwaliteit
  • Makkelijk te bedienen
Nadelen:
  • Je betaald voor wat je krijgt (duur)

Het is leuk als je een reactie achterlaat: