Siemens TK53009 Surpresso Compact Review

  • december 4, 2018

Met ongeveer 300 euro is de Siemens TK53009 Surpresso Compact de goedkoopste espressomachine die we hebben getest. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat deze machine dan ook gelijk de slechtste is. Wel kun je gevoeglijk uitsluiten dat je voor een dergelijk bedrag een machine in huis haalt waar iedere barista zijn vingers bij aflikt.

De Prijs...

Voor minder dan 300 euro wil je dat een koffiemachine goede koffiezet, makkelijk te bedienen is en stiekem ook nog extra`s biedt. Of deze Siemens dat allemaal in huis heeft?
Dat is natuurlijk de vraag.

Goedkoop!
300~ Ongeveer

De Smaak

Waarschijnlijk zullen er maar weinig koffie-a-holics wild worden van het resultaat van de Siemens TK53009. De koffie die uit deze machine komt is zeker prima te drinken, maar prijzen zullen er niet mee gewonnen worden. Het probleem met koffiefanaten is echter dat ze door en door verwend zijn, aangezien ze zelf ongetwijfeld een veel duurdere en professionelere machine in huis hebben staan. Dat is voor het grootste gedeelte van Nederland helaas niet weggelegd. Voor de gemiddelde koffiedrinker is het resultaat van deze machine waarschijnlijk prima in orde. Wil je echter echt goede koffie? Spaar dan nog eventjes door voor een iets betere machine. Bijvoorbeeld één die wel beschikt over keramische maalschijven en geen metalen. Dat komt de smaak zonder meer al ten goede.

Siemens TK53009 Surpresso Compact review

Uiteraard kun je met de Siemens TK53009 ook cappuccino maken. Daar is echter wel alles mee gezegd. Bij een volautomatische machine beschikt het apparaat voor een melkcabine, waarmee je met een druk op de knop de melk door de koffie heen gemengd krijgt. Dat bespaart tijd en ook het resultaat is waarschijnlijk beter. Bij de Siemens TK53009 moet je eerst de koffie zetten, je kunt kiezen uit espresso of normaal, en vervolgens de melk opschuimen en die er zelf bijgieten. Het kan allemaal, maar het was stiekem wel leuk geweest als het net ietsje minder basaal had gemogen. Het resultaat van de cappuccino is overigens in orde, maar wederom, niet heel bijzonder.

De Machine

Siemens TK53009 Surpresso Compact

Wat opvalt aan de machine is dat deze vrij groot is. Zeker de hoogte van 45 centimeter valt op. Dit is geen espressoapparaat dat je even snel in een hoekje van het aanrecht parkeert. Voordat je hem koopt is het echt wel verstandig om te bedenken waar je deze koffiereus gaat parkeren.

Verder is de behuizing zoals je hem voor deze prijs verwacht: van kunststof. Op zich is dat geen ramp, maar je hebt wel een redelijke kans dat het materiaal na verloop van tijd gaat slijten. Een behuizing van metaal of aluminium is normaal gesproken een stuk beter. Bovendien blijft de temperatuur van de machine dan beter op pijl.

De machine kun je het beste omschrijven als een basis koffiemachine. Je kunt kiezen uit twee soorten koffie: espresso en café Lungo. De echte liefhebber wordt hier natuurlijk niet overmatig enthousiast van. Ben je echter op zoek naar een machine die je dagelijkse kopje koffie kan produceren, dan is het echter prima. Je kunt twee kopjes tegelijk zetten, waarbij je het beste zo min mogelijk moet zien te knoeien. De opvangbak is namelijk behoorlijk beperkt en moet snel geleegd worden. Toch is dat wel logisch gezien het feit dat de bak bij normaal gebruik helemaal niet nodig is.

Reiniging

Wat prima in orde is, is het reinigingsprogramma van de koffiemachine. Deze reinigt automatisch het hele systeem. Ook zit er een speciale functie in die verkalking moet voorkomen. Toch is het wel belangrijk dat je om de zoveel tijd de machine uit elkaar haalt om deze een grondige schoonmaakbeurt te geven. Helemaal zelfvoorzienend is deze Siemens duidelijk niet. 

Gebruiksvriendelijkheid 

De bediening van de Siemens TK53009 Surpresso Compact is op zijn best simpel te noemen. Voor mensen die het liefst niet meer dan twee knoppen indrukken voor hun kopje koffie is deze machine best in orde. Je begint met de startknop. Dan volgt er een hoop gereutel en geratel en na een tijdje wachten is de machine klaar om koffie te zetten. Vervolgens druk op je de knop. Er zijn er twee, voor espresso of "normale" koffie. Daarna volgt er wederom een hoop gereutel en geratel, alsof de machine een zware bevalling moet zien te doorstaan. Gelukkig slaagt de TK53009 daar iedere keer weer in, waarna er al reutelend een bak koffie wordt uitgespuugd.

Siemens TK53009 Surpresso Compact kopen

Maalgraad

Vervolgens is het mogelijk om de maalgraad aan te passen om je koffie wat sterker te maken. Helaas is daar maar één knop voor beschikbaar. Daar staat een uitnodigende koffieboon op, met een "+" ernaast. Het idee daarvan is op zich duidelijk. Door hierop te drukken krijg je klaarblijkelijk sterkere koffie. Maar hoeveel sterker die dan wordt en hoeveel keer je op dat knopje kunt drukken blijft een raadsel. Daarnaast zou het ook fijn zijn als je de sterkte naar beneden bij kunt stellen voor het geval je het huidige niveau juist te sterk vindt. Helaas is dat allemaal niet mogelijk met dit ene knopje. Duidelijkheid is zeker ver te zoeken.

Echt gebruiksvriendelijk kun je de Siemens TK53009 Surpresso Compact zo bij elkaar niet noemen. Je moet vrijwel alles zelf doen. Alleen heet zetten van de koffie doet de machine zelf. Al het andere, of het nu het houden van een stevige schoonmaak is, of het bereiden van opgeschuimde melk mag je zelf doen. Dit zorgt ervoor dat deze machine vooral een leuke verzameling van tools is, waarmee je zelf met wat moeite een vrij goede koffie kunt bereiden. Sommige mensen vinden dat geen probleem, maar het is niet bepaald wat je van een volautomatische espressomachine kan verwachten.

Siemens TK53009 Surpresso Compact Conclusie

De Siemens TK53009 Surpresso Compact is een degelijke machine voor gebruik in huis. Hij zet een redelijke bak koffie, maar blinkt verder nergens in uit. Het aantal keuzes is beperkt tot espresso of Lungo, de behuizing is goedkoop, het bereiden van de koffie duurt relatief lang, de melk moet je zelf opschuimen en af en toe moet je flink de tijd uittrekken om de machine grondig te reinigen. Daarnaast is de bediening iets té straight forward. Het wordt er onduidelijk door. Zeker als je de Siemens TK53009 afzet tegen zijn duurdere soortgenoten valt deze toch wat tegen, maar ja, die zijn dan wel minimaal twee keer zo duur. Opzoek naar de beste koffiemachine? Bekijk onze homepagina. 


3.8/5

Voordelen:
  • Goede koffie voor de prijs
  • Goedkoop
Nadelen:
  • Bediening is onduidelijk, maar hier kan je aan wennen
  • Koffiezetapparaat is vrij basis, wil je voor meer functies zou voor een duurder apparaat moeten gaan
Summary
Review Date
Reviewed Item
Siemens TK53009 Surpresso Compact
Author Rating
51star1star1star1star1star

Het is leuk als je een reactie achterlaat: