Solis Scala 166 Koffiemolen Review

  • december 3, 2017

De Solis Scala 166 klinkt Italiaans, maar is Zwitsers. Ook niet bepaald verkeerd toch? Als de Zwitsers fantastische koekoeksklokken en horloges kunnen maken, waarom dan ook geen prima koffiemaler? De Solis Scala 166 heeft inderdaad alles aan boord wat je als koffiemaalfanaat maar zou willen. Een strak design, een timer en wat prachtige plaatjes in de folder doen de rest. Als je de Solis Scala echter onder de kap gaat bekijken valt deze toch wat tegen. Alsof je een prachtige Rolex denkt te kopen.

De Prijs...

Gelukkig doen de Zwitsers ook niet heel veel moeite om dit te verbergen. Zo kun je uit de prijs van ongeveer 100 euro al wel opmaken dat dit geen high art koffiemaler is waar iedere professionele barista watertandend mee aan de slag gaat. Nee, de Solliscala is hooguit een leuke huis-tuin-en-keuken machina voor dagelijks gebruik bij Jan Modaal. Dat de Solliscala geen technisch koffiemaalwonder is, wil niet zeggen dat je deze machine gelijk moet afschrijven. Als je eenmaal de koffiemaler in de juiste categorie hebt geplaatst, blijkt deze helemaal niet zo slecht te zijn.

Goede prijs!
100~ Ongeveer

Kenmerken en instellingen

Dus.. waarom blijkt deze koffiemolen niet slecht te zijn?
Veel koffiemalers die een heel stuk duurder zijn, komen namelijk een stuk beroerder uit de test. Om te beginnen ziet de Solis Scala 166 er van de buitenkant in ieder geval uit als een prachtige stuk Zwitsers vakwerk. Wil je een koffiemolen kopen voor weinig geld om je buren mee te imponeren? Dan stop je nu met zoeken en schaf je de Solis Scala aan. De combinatie van glanzend chroom, glas en gepolijst plastic doen je haast denken dat je hier een heuse Starbucks machine te pakken hebt. Totdat je er natuurlijk daadwerkelijk koffie mee gaat malen, maar dat moet je de buren dan maar niet vertellen.

Solis scala 166 review

Als het gaat om de vormgeving is de Solis Scala 166 prima geslaagd. Het reservoir voor de koffiebonen is van antistatisch glas gemaakt. Dat is belangrijk omdat er bij het malen standaard statische elektriciteit vrijkomt, waardoor de koffie aan het glas blijft "plakken". In het reservoir gaan 250 gram koffiebonen. Dat is meer dan genoeg voor de tien kopjes koffie die je in één keer kunt malen. Een prima gemiddelde score. Als de koffie eenmaal is gemalen komt deze terecht in een kleine glazen opvangbak die naadloos in het design is verwerkt. Hij is bovendien luchtdicht waardoor de smaak en de geur van de koffie niet verloren gaat.

Maalopties

Het malen wordt gedaan door een ring in combinatie met een conische wetsteen. Als je dit vergelijkt met andere koffiemalers uit dezelfde prijscategorie levert dit toch een stuk minder goede koffie op. Dat wil niet zeggen dat het resultaat niet goed is, maar het is gewoon een stuk minder professioneel. Het goede nieuws voor de Solis Scala is dat het overgrote deel van de mensheid dit waarschijnlijk niet eens doorheeft. Met het resultaat van de koffiemaler kun je namelijk gewoon prima koffiezetten, je kan tevens malen in 15 maalgraden. Het is dus maar de vraag hoeveel belang je hier aan hecht. Misschien wel een tip om voordat je dit Zwitserse koffieuurwerk koopt eerst eens een paar andere koffiemalers te proberen.

Gebruiksvriendelijkheid van de koffiemolen

Zoals bij een niet professionele consumentenmaler hoort, is de gebruiksvriendelijkheid van de Solis Scala 166 wel een duidelijke plus. Vijftien standen is weliswaar een belediging voor iedere barista, maar voor mensen met een verhoogd twijfelniveau is het ongetwijfeld heel fijn. Daarnaast is de machine gewoon heel makkelijk in te stellen. Je stopt er koffiebonen in, selecteert het aantal kopjes dat je gemalen wilt hebben en drukt op start. Van alle koffiemolens is dit zonder meer het beste systeem tot nu toe. Geen gedoe met timers, weegschalen en rekenmodellen. Gewoon aangeven hoeveel kopjes je wilt en daarmee klaar.

Solis Scala 166 bonenmaler

Een ander belangrijk aandachtspunt is het schoonmaken van de bewegende onderdelen. Bij sommige koffiemalers kan dit een hele toer zijn, maar niet bij de Solis Scala. Je kunt het koffiebonen reservoir makkelijk verwijderen, waarna je ook de maalring en de wetsteen makkelijk er uit kunt halen om schoon te maken. Tenslotte is er nog het geluidsniveau van de maler. Veel mensen malen hun eerste kopje koffie ergens vroeg in de ochtend als er hier en daar nog wat mensen proberen te slapen. Met de Sollis Scala hebben zij in ieder geval geen wekker meer nodig. De machine heeft namelijk een nogal hoog geluidsniveau. Wil je toch in stilte gemalen koffie hebben, probeer dan grootmoeders handmaler nog maar eens…

SOLIS SCALA 166 KOFFIEMOLEN CONCLUSIE

De Solis Scala is een prima koffiemaler voor dagelijks gebruik. Nee, het is geen Starbucks grinder, zoals je misschien zou denken als je hem ziet. En nee, hij maalt ook niet de meest perfecte koffie. Hij is echter wel makkelijk in gebruik, doordat je het aantal bakjes koffie aan kunt geven die gemalen moeten worden. Tenslotte is de prijs ook heel behoorlijk. Alles bij elkaar een prima aanrader om in huis te halen.


4/5

Voordelen:
  • Lage prijs
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Makkelijk schoon te maken
Nadelen:
  • Technisch minder goed
  • Maakt veel lawaai

Het is leuk als je een reactie achterlaat: