Alle soorten koffie op een rijtje

  • november 3, 2019

Stel je voor dat je in een koffiezaak staat en je snel een kop koffie wilt hebben. Je wordt gebombardeerd met verschillende soorten koffie die je kunt bestellen.

Je zou kunnen vragen wat dat allemaal inhoudt, maar met een rij achter je is dat onhandig. Al snel kies je voor je gewoonlijke keuze, maar daardoor mis je een hele boel heerlijke koffiesoorten.

Daarom leggen we je nu uit wat er in de verschillende soorten koffie zit, zodat je zonder stress iets nieuws kunt proberen. Handig hè?

verschillende koffiesoorten

Koffiesoorten gebaseerd op espresso

Er wordt in de koffiewereld onderscheid gemaakt tussen varianten die op espresso zijn gebaseerd en varianten met espresso én melk. Eerst duiken we dieper in op de varianten met espresso:

Espresso

Espresso is de beroemdste soort koffie uit Italië. Je maakt het door stoom onder hoge druk door gemalen koffiebonen te persen.

Het eindproduct is een dikke koffie met een romige schuimlaag erop. Door de concentratie en het hoge cafeïnegehalte is het vaak een basis voor andere koffiesoorten zoals Americano.

  • Shot van 35 ml.

 

Dubbele espresso (doppio)

De naam verklapt het al: twee shotjes espresso in één koffiekopje.

  • Twee espressoshots van 35 ml.

 

Ristretto

Ristretto, Italiaans voor klein, is een espressoshot gemaakt als een gewone espresso, maar met de helft van de hoeveelheid water. Het resultaat is dus een meer geconcentreerde espressoshot met een iets andere smaak.

  • Shot van 20 ml.

 

Americano

Een Americano is een Italiaanse term voor Amerikaanse koffie. Men gelooft dat de naam afkomstig is van de Amerikaanse soldaten in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog, die water gebruikten om zuiniger te zijn met hun koffie.

De basis van de Americano is espresso. Er wordt een grotere hoeveelheid heet water overheen gegoten om de espresso zachter te maken, waardoor een klein scheutje espresso in een groot kopje koffie verandert.

  • Espressoshot aangelengd met heet water.
espresso

Tip:

Thuis deze soorten koffie proberen? Niet alleen de koffiebonen, maar ook de espressomachine die je gebruikt bepaalt de kwaliteit van jouw kopje espresso.

Koffiesoorten met espresso én melk

Er zijn veel variaties te verzinnen met koffiesoorten die espresso en melk combineren. Hieronder degene die in de meeste Nederlandse koffiezaken zijn te bestellen.

Cappuccino

Cappuccino bestaat uit espresso en melk. Er zijn hier echter twee soorten melk, namelijk warme melk en melkschuim. Je kunt de koffie ijskoud, warm, met room in plaats van melk en op verschillende andere manieren serveren.

  • De drank bevat 1/3 espresso, 1/3 melkschuim en 1/3 gestoomde melk.

 

Flat white

Flat white is een populaire koffiesoort op basis van melk. Hij bestaat uit espresso met een kleinere hoeveelheid gestoomde melk. De espressosmaak overheerst, terwijl de melk als ondersteunende smaak dient.

  • Dubbele espressoshot met evenveel zachte, romige melk.

 

Caffè latte

Een Caffè latte verschilt van cappuccino omdat het veel melk bevat, terwijl cappuccino de sterkere espressosmaak behoudt. Een latte is niet hetzelfde als een flat white, wat een veel voorkomende misvatting is. Flat whites hebben veel minder melkschuim.

  • Een espressoshot, met twee delen warme melk en een toefje melkschuim.

 

Piccolo Latte

Piccolo latte, of kleine latte, wordt gemaakt door warme melk over een ristretto shot te gieten. Cafés serveren het meestal in een 100 ml latte-glas, dus het is eigenlijk een klein koffieshotje met melk.

  • Ristrettoshot met warme melk.

 

Latte Macchiato

Latte macchiato betekent “gekleurd melk” en deze drank is een glas melk dat je ”kleurt” door er espresso overheen te gieten.

Het heeft dezelfde ingrediënten als caffè latte, maar wordt op een andere manier bereid en geserveerd. Een perfecte latte macchiato wordt geserveerd in een hoog glas, en je kunt duidelijk de schuimlagen bovenop zien, de espresso in het midden en de melk aan de onderkant.

  • Glas warme melk met espresso shot en melkschuim.
 
 
cappuccino

Conclusie

Er zijn tal van verschillende soorten koffie die espresso als basis gebruiken. We hopen dat je nu met iets meer zekerheid iets nieuws probeert te bestellen in een koffiezaak!

We vinden het leuk als je iets nieuws probeert en een reactie achterlaat.

Het is leuk als je een reactie achterlaat: