Leer hier hoe je Turkse koffie zet

  • oktober 22, 2019

In dit artikel gaan we je alles leren over Turkse koffie. Wat is het? Waar komt het vandaan? En hoe zet jij voor je (Turkse) vrienden en familie de beste Turkse koffie?

Door deze gids gaan we jou een expert maken in het zetten van Turkse koffie!

We zullen alvast iets verklappen: Turkse koffie is veel sterker dan wij gewend zijn. Lees hieronder waarom dat zo is!

turkse koffie


Wat is Turkse koffie?

Omdat we je gaan leren hoe je de beste Turkse koffie zet moet je eerst weten wat Turkse koffie is. Turkse koffie is het best te vergelijken met een soort espresso. Het grote verschil is dat Turkse koffie wordt gemaakt van koffiedik.

De Turkse koffie wordt dus niet gefilterd, waardoor het caffeïnegehalte een stuk hoger is dan andere soorten koffie. Turkse koffie wordt in een traditioneel koperen koffiepotje gezet, dit heet een cezve. 

Wat Turkse koffie anders maakt is de bereidingsmethode die van origine uit het Midden-Oosten, Turkije, Ethiopië en Griekenland komt.

Hoe maak je Turkse koffie?

Turkse koffie maken is simpel, zeker als je deze gids goed nadoet! Om Turkse koffie te zetten moet je rekening houden met het volgende:

  • Je hebt schoon kraanwater nodig, fijngemalen Turkse koffie, een cezve (een koperen koffiepotje), koffiekopjes en suiker.
  • Gebruik altijd koud kraanwater in je cezve. Je kan ongeveer anderhalf koffiekopje water gebruiken om één warm kopje koffie te serveren. 
  • Fijngemalen Turkse koffie kan je in elke Turkse supermarkt kopen. 
  • Voor elk kopje koffie gebruik je één flinke eetlepel fijngemalen Turkse koffie in je cezve.

Het schuim in Turkse koffie is extra belangrijk

Let tijdens het zetten van Turkse koffie op de schuimlaag! In de schuimlaag zit de lekker sterke koffiebonensmaak die Turkse koffie zo lekker maakt.

Het is belangrijk is om te onthouden dat jouw Turkse gasten de schuimlaag echt waarderen. In Turkije staat dat voor goede kwalitatieve Turkse koffie. Turkse koffie zonder schuimlaag wordt als saai gezien.

 

turkse koffie

Het zetten van Turkse koffie (stap voor stap)

Voor het gemak houden we de methode aan om één kopje koffie te serveren. 

  1. Vul je cezve met ongeveer anderhalf koffiekopje water.
  2. Voeg vervolgens een flinke eetlepel fijngemalen Turkse koffie toe (en suiker indien nodig).
  3. Breng dit mengsel heel langzaam aan de kook in je cezve onder middelhoog vuur. Dat duurt 3 tot 4 minuten. Overkook de koffie niet, dan wordt het al snel te bitter.
  4. Roer het geheel niet, anders verliest het de schuimlaag!
  5. Wanneer er een mooie donkere schuimlaag vormt kan je de koffie inschenken en serveren. 
  6. Serveer de koffie met een koud glaasje water en zoetigheden zoals chocolade en Turks fruit. Hiermee kunnen je gasten hun pallet verfrissen.

Tip:

Het maken van Turkse koffie hoeft geen karwei te zijn. Hou natuurlijk wel rekening met de benodigheden zoals de cezve en de fijngemalen Turkse koffie!

Het is leuk als je een reactie achterlaat: