Hoe maak je zelf koffielikeur?

  • oktober 26, 2019

Als je eenmaal die mooie glazen fles opent voor het eerst na 40 dagen, zul je herinnerd worden aan de wijze woorden van je oma: ‘’Geduld is een schone zaak.’’

We hebben het hier over het maken van koffielikeur. De bereidingstijd is kort en het wachten tot alle smaken tot zijn recht komen duurt lang.

Uiteindelijk is dat het allemaal waard en word je beloond met een gelaagde smaaksensatie die jij helemaal zelf hebt gemaakt. We gaan je in dit artikel alles leren over koffielikeur, hoe je deze het beste maakt en met welke ingrediënten je kunt experimenteren.

koffielikeur maken

Wat is koffielikeur?

De koude wintermaanden staan weer voor de deur en wij vinden koffielikeur heel goed passen bij deze gezellige tijd. Want zeg nou eerlijk, deze koude periode gaat mooi samen met het verwarmende gevoel van een zelfgemaakte koffielikeur!

De naam zegt het eigenlijk al: het is koffie (of koffiebonen) gemengd met een alcoholische versnapering. Toch ligt het iets ingewikkelder, omdat er verschillende ingrediënten zijn toe te voegen die hun eigen smaak geven aan de koffielikeur.

Het duurt ook even totdat alle smaken tot zijn recht komen. Een koffielikeur moet samen met alle ingrediënten zo’n 40 dagen intrekken op een donkere en koele plek. Dat is geen vaste regel, maar wij hebben gemerkt dat dit het beste werkt.

Experimenteer ook zelf!

Kies ongebruikelijke ingrediënten om erachter te komen wat je wel en niet lekker vindt! Denk aan basterdsuiker en rode peper of sinaasappelschil met munt.

Het is leuk om verschillende batches te maken met deze ingrediënten, zodat de smaak uit elk flesje een verassing wordt.

zelf koffielikeur maken

Welke ingrediënten geven extra smaak?

Hieronder zie je de meest gebruikte ingrediënten die de basis vormen van je koffielikeur:

  • Vanillestokjes
  • Kaneelstokjes
  • Steranijs
  •  Peperkorrels

Vind je dat niet gek genoeg? Kijk dan naar de volgende, meer spannende, smaakversterkers:

  • Gesmolten chocolade
  • Honing
  • Sinaasappelschil (snij het witte gedeelte weg)
  • Chocolade-, vanille-, of hazelnootsiroop
  •  Vanille- of amandelextract

Hoe maak je zelf koffielikeur?

We gaan je nu alles vertellen hoe je zelf een overheerlijke koffielikeur maakt. Wij hebben deze recepten gemaakt in een glazen fles van een anderhalve liter.

De basis van koffielikeur bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • 1200 ml jonge jenever
  • 700 gram bruine kandijsuiker
  • 125 gram koffiebonen
  • De door jou gekozen extra ingrediënten

De bereiding

1.     Schenk de jonge jenever in de glazen fles (of pot). Voeg vervolgens de kandijsuiker en koffiebonen toe. Je kan een trechter gebruiken als dat helpt.

2. Voeg de door jou gekozen extra ingrediënten toe.

3.     Zorg ervoor dat de fles goed dicht is en laat zo’n 40 dagen staan op een koele en donkere plek. Schud je fles elke dag zorgvuldig.

4.     Jouw koffielikeur is klaar om te drinken als de kandijsuiker volledig is opgelost.

5.     Nu kan je je likeur door een zeef halen en terugschenken in een nieuwe fles.

Conclusie

Het allerleukste van het maken van koffielikeur is om te experimenteren met verschillende ingrediënten. Zo kom je erachter, na een flinke dosis geduld, welke smaken goed werken!

Ons advies: experimenteer erop los!

Het is leuk als je een reactie achterlaat: