Afkickverschijnselen Koffie

  • december 4, 2018

Elke dag sta je weer in de startblokken om als eerste bij de koffiemachine te zijn op het werk.

Of begin je zelfs thuis al? Maar wat zijn de effecten als je eens helemaal geen koffie meer drinkt? Kan het je dag flink beïnvloeden? Het is belangrijk dat je de afkickverschijnselen goed doorneemt, hieronder hebben we de meest voorkomende op een rijtje voor je gezet.

Ontwenningsverschijnselen koffie

Wanneer je wilt stoppen met koffiedrinken, kan dat diverse effecten geven op je lichaam waardoor je dagen anders zullen verlopen dan je gewend bent. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hoofdpijn. Het eerste wat je waarschijnlijk merkt is hoofdpijn. 
  • exclamation-circle
    Ergernis. Je reageert je af op anderen op de meest simpele vragen, veel sneller als normaal. 
  • Verkoudheidjes. Het kan voorkomen dat je meer last krijgt van een verstopte neus en snotteriger bent. Het is als een soort hooikoorts effect, maar dan veroorzaakt door het gebrek aan caffeïne. 
  • De stoelgang. Het is bekend dat koffie de stoelgang bevordert. Wanneer je stopt, kan dat betekenen voor jou dat er toch wat vaart in het systeem lijkt te zijn.
  • exclamation-circle
    Negatief gevoel. Koffie zorgt voor een opgewekt gevoel, wanneer je besluit te stoppen kan dat een negatief effect hebben op heel je humeur, je ziet veel dingen niet meer zitten.
  • exclamation-circle
    Duizelig en spierpijn. Er kleven nog meer andere vervelende bijwerkingen aan het rigoureus stoppen met koffie: duizeligheid kan zomaar opsteken, maar ook spontaan spierpijn waar dit eerder minder voorkwam. De mate hiervan is wel afhankelijk per persoon.
Koffie drinken

Hoe ga je met de ontwenningsverschijnselen om?

Bereid je op de meeste ontwenningsverschijnselen voor om zo nare verrassingen voor te zijn. Drink bijvoorbeeld meer water en eet meer graanproducten om de stoelgang lekker op gang te houden. Doe vooral veel positieve ondernemingen de eerste 2 weken, dan zijn de effecten namelijk het ergst.

Probeer ook zoveel mogelijk te bewegen/sporten, dit maakt namelijk endorfines aan in je lichaam, die je weer een fijn gevoel geven. Drink daarnaast alternatieve drankjes zonder caffeïne op de momenten dat je naar koffie smacht.

Wanneer je toch flink geïrriteerd voelt thuis of op het werk, pak dan meerdere rustmomenten om je hoofd leeg te maken om daarna weer verder te gaan. We hebben ook een artikel met meer tips over stoppen met koffie. Het kan erg lastig zijn! 

Wel of geen koffie?

Er is niet direct een zwaarwegende reden om zomaar te stoppen met koffie als een gezond persoon. Bij sommige ziektes waarbij medicijnen komen kijken kan het wel een reden zijn om met koffie te stoppen. Koffie heeft ook veel voordelen, maar hier later meer over.

Je kunt ook met koffie stoppen om je lichaam eens een nieuwe start te geven. Je kunt ook voor jezelf bepalen of je jezelf beter voelt wanneer je stopt. Caffeïne is een verslaving, mede omdat het een beter gevoel geeft. Met vooral veel voordelen voor jouw lichaam kan je dus afwegen of je toch van die verslaving af wilt, of toch die extra boost energie per dag wilt.

Wil je meer effect van je kop koffie? Dan kan je ook een periode stoppen. Als je een periode van ongeveer 2 weken stopt dan "reset" je je lichaam en merk je meer effect van koffie. Zo heb je minder koffie nodig om je toch nog opgewekt te voelen. 

koffiebonen

Voordelen koffie

Uit veel onderzoeken is gebleken dat koffie een positief effect kan hebben op jouw lichaam: 

  • Hart- en vaatziekten. Waar vroeger werd gedacht dat koffie zou kunnen zorgen voor een toename op hart- en vaatziekten, blijkt dat juist het tegengestelde waar is. Enkele kopjes per dag zorgt juist voor een afname hiervan. 
  • exclamation-circle
    Parkinson. De caffeïne van koffie beperkt kansen op de ziekte van Parkinson. 
  • Alzheimer. Wanneer je bang bent om ooit Alzheimer te krijgen, dan kan je ook koffie drinken. Caffeïne reageert met bepaalde stoffen in je lichaam waardoor deze de beginselen van Alzheimer bestrijden en mogelijk dus voorkomen. 
  • Alerter. Het is een algemeen bekend gegeven dat je van koffie alerter bent en de dag dus frisser start. Dit effect kan overigens per persoon verschillen. Wanneer iemand veel koffie per dag drinkt, wordt het effect steeds kleiner.  

Wil je stoppen omdat je koffie eigenlijk helemaal niet lekker vindt? Het kan zijn dat je helemaal geen goed koffiezetapparaat hebt. Op onze homepagina helpen we je bij het kiezen van een nieuw apparaat! 

Ga je voor koffie volledig uit je leven verbannen? Of ga je kort stoppen om het alerte gevoel terug te krijgen? De keuze is aan jou! We wensen je ieder geval heel veel succes en hopen dat je niet veel afkickverschijnselen / ontwenningsverschijnselen hebt van koffie! We hopen dat je wat aan dit artikel hebt gehad. 

Het is leuk als je een reactie achterlaat: