Duurste Koffie Ter Wereld (Kopi Luwak)

 • december 4, 2018

Je dag beginnen met de duurste koffie ter wereld? Sommige mensen doen het. Wist je dat regelmatig koffie drinken is ook gezond blijkt uit wetenschappelijk onderzoek?

Mensen staan niet stil bij het hele productieproces van het duurste kopje koffie. In principe is dat ook logisch, nog steeds kopen veel mensen hun koffie gewoon bij de supermarkt.

Het is makkelijk, je koffiepad in de Senseo, het apparaat aanzetten en je hebt een kopje koffie. Kopi Luwak koffie ligt helaas niet in de supermarkt!  

kopi luwak

Koffie verdient een betere behandeling dan de Senseo pads, de echte koffieliefhebber weet waarom. Het is een edele drank waarbij de kwaliteit van het zwarte goud afhankelijk is van een behoorlijk aantal factoren.

Dat geldt niet alleen voor de koffie die je elke dag drinkt, zowel thuis als op kantoor, het geldt voor alle koffiesoorten, ook voor de duurste koffie ter wereld, de Kopi Luwak. Achter die koffie zit een heel bijzonder verhaal.

De civetkat koffie, enorm bijzonder!

De civetkat leeft in Indonesië. Tot zover niks bijzonders. Het bijzondere aan dit beestje is dat het van koffiebessen houdt. Die worden dus met liefde opgegeten en weer uitgepoept.

Het bijzondere komt nu: door het fermentatieproces in het maag- en darmstelsel krijgen de koffiebonen de bijzondere smaak. De civetkat kan de koffiebes maar gedeeltelijk verteren. In de maag en in het darmstelsel wordt het vruchtvlees namelijk verwijderd en je houdt dus de koffieboon over. Die wordt vervolgens gewassen en geroosterd en zo ontstaat de wereldberoemde Kopi Luwak koffie.

Een arbeidsintensief proces

Wat de Kopi Luwak koffie nu zo duur maakt is het hele productieproces. De bonen moeten namelijk uit de uitwerpselen van de civetkat worden gehaald. Dat gebeurt handmatig. Dit hele proces is dus behoorlijk arbeidsintensief.

Bovendien zal je als koffieboer dus de beschikking moeten hebben over voldoende diertjes. Daar zit dan ook het grootste nadeel aan vast: de koffiebonen die de wilde civetkat uitwerpt zijn het lekkerste en het meest arbeidsintensief. Dit vertaalt zich dan ook direct in een extreem hoge prijs: circa € 5000,- per kilo. Dat is dus een erg exclusief kopje koffie. De 'tamme' variant is dan nog een stuk betaalbaarder, deze kost ongeveer € 200,-.

civet kat koffie

Wat maakt koffie tot een goede koffie

Met koffie kan je alle kanten op als je de reclamemakers mag geloven. Je hebt bijvoorbeeld Latte Machiatto, Espresso, Capuchino, kortom voor elke smaak is er wel een koffie beschikbaar. Eigenlijk heeft dat nog maar heel weinig met koffie drinken te maken.

Goede koffie heeft voldoende smaak van zichzelf. Alles hangt namelijk af van de bekende factoren:

 • Het ras van de koffieboon
 • Het brandingsproces
 • De grond waarop de koffieplant groeit

Koffie is in grote lijnen vergelijkbaar met andere edele dranken zoals whisky en wijn. Ook bij die dranken is de grond, net als het productieproces van grote invloed op de uiteindelijke smaak. Een belangrijke factor bij het maken van koffie is naast de eerder genoemde drie factoren, het fermentatieproces.

Normaal gesproken is het fermenteren van de geplukte koffiebonen een eenvoudig proces. De Kopi Luwak kent echter een bijzonder fermentatieproces wat deze koffieboon zijn unieke smaak geeft. De civetkat speelt in dit hele proces een zeer voorname rol.

Zo zet je de duurste koffie ter wereld

Om deze bijzondere koffie volledig tot zijn recht te laten komen geven we graag een deskundig advies zodat je exact weet hoe je de beste kopi Luwak koffie kan zetten.

 1. Gebruik altijd vers en schoon water, neutraal bronwater heeft de voorkeur. Voor het gebruik is het belangrijk om te zorgen voor een goed onderhouden koffiemachine. Spoel de machine goed door. Op die manier zorg je ervoor dat de boiler en het thermoblok vers, schoon water krijgen toegevoerd.
 2. Een goed onderhouden koffiemachine garandeert een goede koffie. Het regelmatig spoelen van alle onderdelen zorgt daarnaast voor een langere levensduur.
 3. Voor je koffie gaat zetten moet je eerst de koffiemachine goed voorverwarmen. Een niet goed opgewarmde machine resulteert in een koffie die niet goed op temperatuur is. Zonde van zo'n exclusieve koffie. Dit geldt ook voor de temperatuur van het water. Te koud water resulteert in onder-extractie, je haalt dan niet het beste uit je koffie.
 4. Te heet water zorgt voor een bittere smaak aan de koffie. De beste temperatuur is 95 graden, een afwijking van twee graden is normaliter geen probleem.

Bewaar de koffie op een droge plek. Voor de goede orde: dat is dus niet de koelkast. Is de duurste koffie ter wereld eenmaal aangebroken dan bestaat de kans dat de koffie andere geurtjes in zich opneemt. Zonde van je kopi luwak dus.

Waar koop je Kopi Luwak koffie

De kans dat je Kopi Luwak koffie aan zult treffen in de lokale supermarkt is nagenoeg nihil. Het exclusieve karakter maakt dat deze koffiesoort enkel wordt verkocht via een netwerk van speciaal geselecteerde verkooppunten. In veel gevallen wordt Kopi Luwak koffie verkocht als ongemalen koffiebonen. Het voordeel is dat je dus zelf kan bepalen hoe de maling uiteindelijk wordt:

 • Cafetière: grove maling
 • Filterkoffie: middelfijne maling
 • Mokka of percolator: fijne maling
 • Esspresso: zeer fijne maling

Een dergelijke koffie met zo'n exclusief karakter ga je natuurlijk zelf zetten met een het beste koffiezetapparaat bonen. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden beschikbaar, op onze site vind je diverse artikelen die je helpen.

Je kunt ook gebruik maken van een piston koffiemachine of een volautomatische koffiemachine. Kopi Luwak kan je ook drinken als espresso koffie. Ook dan komt het volle aroma van deze duurste koffie ter wereld helemaal tot zijn recht. Ga jij de duurste koffie ter wereld kopen? Laat het weten in de reacties!

Het is leuk als je een reactie achterlaat: