Jura E8 review

 • december 3, 2018

De Jura E8 koffiemachine is geweldig, bedankt voor het lezen.

Grapje zo snel ben je nog niet van me af! Heb je interesse in dit espresso wonder of vraag je je af of de Jura E8 wel echt een bewuste koop is? Lees zeker voordat onze Jura E8 review, je wil tenslotte geen miskoop doen!

We hebben het volautomatische koffiezetapparaat uitbundig getest, in onze tests letten we op deze dingen:

 • De Prijs
 • De Smaak
 • De Melkopschuimer
 • Settings en bediening
 • Reiniging
 • Het koffiezetapparaat en design
 •  Conclusie
Jura E8 koffiemachine

De Prijs van de Jura E8...

Met zo’n 1200 euro behoord de Jura E8 tot de duurdere klasse koffiezetapparaten voor thuis, klik op de onderstaande knoppen voor een actuele prijs. Budgetten verschillen maar de vraag is: Is dit het waard? Uiteindelijk moet je dit zelf beslissen, maar hier gaan we jou bij helpen in dit artikel. 


Ten eerste hou er rekening mee dat je dit apparaat waarschijnlijk dagelijks gebruikt. De prijs per kopje koffie lager ligt bij koffiemachines met bonen dan bij bijvoorbeeld Nespresso cups. Prijs kwaliteit klopt dit apparaat helemaal. Het gemak waarbij je met één druk op het apparaat op een kop koffie kan zetten is heel hemels. Maar is hij ook lekker..?

​ 

Niet voor elk budget! 
1111~ Ongeveer
“Voorheen had ik de f8 van Jura, deze heb ik 13 jaar dagelijks gebruikt en nu ingeruild voor de E8, wederom een TOP apparaat. Ik hoop dat hij weer zo lang mee gaat. “  Joep - Eindhoven

De Smaak van de Jura E8

Als je bang bent dat je dag wordt verpest omdat je in de ochtend een vieze bittere bak koffie hebt gedronken kan de Jura Impressa E8 wellicht de uitkomst voor jou zijn. De machine heeft namelijk een scala aan instelmogelijkheden, maar hier later meer over..

Wat de Jura koffiemachine echt uniek maakt is het P.E.P. systeem, dit staat voor Pulse Extraction Process. Dit systeem zorgt ervoor dat het water door de espresso heen pulseert met kleine intervallen. Dit om de het extractieprocess te optimaliseren en de koffie meer smaak te geven. Dit was voorheen alleen beschikbaar op de duurde modellen van Jura die al gauw 3000 euro kosten.

Maar ho! Dit is nog niet alles de Jura E8 heeft ook een pre-infusiestap, dit is een speciaal mechanisme dat de gemalen koffie eerst een beetje nat maakt voordat hij er hoge druk op plaatst. Wanneer de gemalen koffie nat is komt het hete water onder hoge druk beter verspreid over alle kleine gemalen koffie korreltjes heen. Het leidt ook tot een langere contacttijd tussen het water en de koffie.

Hierdoor heb jij een kopje koffie met meer body en een geweldige crèmelaag.

Jura E8 Productfoto
P.e.p.

Melkopschuimmethode

De Jura E8 gebruikt een zogenaamde cappuccinatore om het melk op te schuimen, dit is superieur aan een stoompijpje wat de meeste koffiezetapparaten hebben. Het apparaat gebruikt een melkslangetje dat je makkelijk in een pakje melk kan steken, en klaar. 

Het enige nadeel is dat het apparaat geen gloeiend heette melkschuim kan maken, maar zeker warm genoeg voor onze smaak. Hou je van super warme melk dan raden we aan om de melk kort in de magnetron te doen.

Het apparaat heeft ook een unieke functie. De Jura E8 heeft namelijk ook een draaiknop aan de voorkant waarbij je kan instellen hoe schuimig het schuim is. Wat wil een mens nog meer? Als je hem helemaal naar rechts draait krijg je geen schuim en alleen maar warme melk. Helemaal naar links en je krijgt een een super luchtig schuim,  je kan dus zelf instellen wat jij het lekkerst vindt. 

Settings en bediening van de machine

Jura e8 scherm

Het apparaat heeft een mooi scherm waarbij je met één druk op de knop een kopje koffie kan zetten, wel zo makkelijk ’s ochtends voordat je de deur uitmoet.

Je hoeft niet zelf de hoeveelheid koffiebonen te wegen, te malen, te tellen, melkopschuimen etcetera. Druk op de knop en er komt koffie uit! De Jura Impressa E8 het wordt ook wel een volautomatische koffiemachine genoemd.


Met de Jura E8 kan je de volgende dranken maken:

 • Flat White
 • Latte Macchiato
 • Cappuccino
 • Normale koffie
 • Espresso
 • Dubbele Espresso
 • Ristretto
 • Melkschuim
drankjes jura e8

Je kan bij elk drankje je eigen instellingen opslaan, zo kan je kiezen uit de hoeveelheid water, melk, hoeveelheid bonen en temperatuur. De hoeveelheid bonen is waar de Jura E8 pluspunten scoort.  Net zoals de meeste Jura machines, doseert de Jura E8 tot en met 16 gram bonen in één maalcyclus. Dat is ongeveer 4-5 gram meer dan de meeste andere koffiezetapparaten en hetzelfde wat pro-baristas gebruiken voor een dubbele espresso in een café!

Dat betekent dat je twee koppen “echte” espresso kan maken met één maalcyclus. Bij de meeste machines betekent twee koppen espresso dat je moet wachten op een tweede maalcyclus.

Voordat we het vergeten kan je tevens ook de maalgraad van je bonen instellen, je kan kiezen uit 6 verschillende keuzes voor maalgraad. Voor Espresso wil je liever een fijnere maalgraad en voor normale koffie kan je betere een groffe maalgraad kiezen. Het mooie is dat je hier zelf mee kan experimenteren en zelf jou smaak kan vinden.

Jura e8 donker

Reinigingssysteem

Schoonmaken vindt niemand leuk. Dit heeft het team van Jura gerealiseerd en het daarom zo makkelijk mogelijk voor jou gemaakt. Je hebt natuurlijk geen zin om te laat te komen voor je werk in de ochtend omdat je aangekoekte melkresten moet wegschuren uit een melkopschuimer. 


De Jura E8 heeft een grote druppellade die je makkelijk kan uitschuiven en legen. In deze druppellade vind je ook een bakje die de gebruikte gemalen koffiebonen netjes bij elkaar houdt.
Je kan de inhoudt van dit bakje gewoon weggooien in de prullenbak of je kan de gemalen koffiebonen gebruiken als meststof. Even omspoelen en klaar is kees! 


10 minuten nadat de Jura E8 een melkdrankje heeft gemaakt maakt hij automatisch het melksysteem schoon. Voor een diepere schoonmaak van het melk systeem heeft Jura een handig bakje meegeleverd en ook reinigingsvloeistof. De druppellade schuift makkelijk uit en is eenvoudig te legen en schoon te maken.


De Jura Koffiemachine heeft een zogenaamd “smart filter” in het waterreservoir. Deze filtert kalk uit het water waardoor je het apparaat bijna nooit hoeft te ontkalken. De reden waarom Jura het een smart filter noemt is omdat het doormiddel van radiotechnologie vertelt wanneer het filter vervangen moet worden. 

​ 

“Ik ben blij! Ik had hiervoor altijd een Nespresso apparaat maar dit is echt vele malen beter!“  Melissa - Almere

Het Apparaat/Design

De Jura E8 ziet er, net zoals de andere apparaten van Jura, gelikt uit. Het apparaat voelt solide aan en je kan zien dat er is nagedacht over de details. Wij vinden de Juna E8 Dark Inox variant het mooist, en deze staat ook afgebeeld in dit artikel.

Het hele systeem kan je in hoogte verstellen zodat je ook langwerpige glazen eronder kan zetten.

Jura E8 koffiereservoir

Het bonen reservoir is 280 gram, de meeste zakken koffie zijn 250 gram dus dit is perfect. De deksel van het reservoir heeft een mooie rubberen voet zodat er geen lucht uit het reservoir ontsnapt, dit zorgt ervoor dat de bonen vers blijven. Er zitten ook sensors in het bonen reservoir die je laten weten wanneer er niet genoeg bonen inzitten voor een kopje koffie. Goedkopere machines hebben dit vaak niet. Het maal mechanisme maakt tevens niet veel lawaai als je het vergelijkt met andere machines. Wil je meer informatie over de beste koffiezetapparaten? Klik dan hier, op deze pagina hebben we een lijst met de top machines die je op dit moment kan kopen. 

Het waterreservoir bevat ook voldoende volume voor een hele hoop kopjes koffie, maar liefst 2 liter. 

Jura E8 Koffiemachine review Conclusie

Al met al is de Jura E8 zeker waar voor zijn geld, ik heb zelfs dit apparaat een keer in een restaurant zien staan. De ruime instelmogelijkheden gecombineerd met slimme technologie zoals P.E.P. en de pre-infusiestap maakt dit onze #1 volautomatische koffiezetapparaat op dit moment. Er zijn koffiezetapparaten met nog meer functies die 2-3 keer zo duur zijn als deze, maar ik denk dat de gemiddelde consument hier meer dan genoeg aan heeft! Vind je hem net iets te duur? Lees dan onze Jura Impressa C65 review, dit is het kleine broertje van de E8 en een stuk goedkoper. 


5/5

Voordelen:
 • Bijna alles is instelbaar zelfs de maalgraad
 • Maximaal 16 gram koffie per maalcyclus (pro-barista hoeveelheid)
 • Heerlijke koffie door slimme technologie (P.E.P.)
 • Goede prijs kwaliteit
Nadelen:
 • Maakt niet gloeiend heet melkschuim

Het is leuk als je een reactie achterlaat: