Jura Impressa C65 review

  • december 3, 2018

Koffierolex? Zo noemen sommige koffieliefhebbers het Zwitserse merk Jura. 

Maar behoord de Jura C65 hier ook bij? Lees vooral wat Koffieamigo er van vindt, we hebben de machine getest en met onze review kom je er achter of de Jura Impressa C65 bij je past. Lees vooral verder als je geen miskoop wil doen! 

We hebben het koffiezetapparaat uitbundig getest, in onze tests letten we op deze dingen:

  • De Prijs
  • De Smaak
  • De Melkopschuimer
  • Settings en bediening
  • Reiniging
  • Het koffiezetapparaat en design
  •  Conclusie
Jura C65 voorkant

De Prijs van de C65...

Met zo’n 650 euro is de Jura C65 niet goedkoop. Hij behoord wel tot een van de goedkopere modellen van het Zwitserse merk, klik op de onderstaande knoppen voor een actuele prijs.


De vraag is: Krijg je waar voor je geld? Hier gaan we jou bij helpen in dit artikel. Het voordel van koffiezetapparaten met bonen is dat de prijs per kopje koffie lager is dan bij bijvoorbeeld Nespresso cups.

​ 

Dure kant maar wel goedkoop model van Jura
650~ Ongeveer
“k heb mijn vorige Jura 10 jaar gebruikt, zeker een goede investering! Mijn dochter ging uit huis dus ik de oude aan mijn dochter gegeven. Dit apparaat is wederom perfect, het doet alles wat ik het moet doen, goede koffie zetten 🙂 “  Frank - Amsterdam

De Smaak van de Jura Impressa C65

De smaak van de koffie is wat je verwacht van koffiezetapparaten van Jura. Een groot pluspunt is dat de koffie en melk goed op temperatuur zijn. 

We hebben in het verleden modellen getest waar de koffie al snel lauw is wanneer je een melkdrankje maakt, bij deze Jura is dit absoluut niet.

Smaken verschillen, daarom kan je bij de Jura Impressa C65 veel instellen. Maar hierover later meer.

Jura C65 platina zijkant

Melkopschuimmethode

Hou je van de allernieuwste koffietrends en kan je genieten van koffie zoals, flat white en latte macchiato? Dan is dit apparaat zeker voor jou geschikt. De Jura Impressa C65 beschikt over professionele Cappucinatore uitloop. Dit zorgt voor geweldig micro-melkschuim. Dit is hetzelfde systeem dat de meeste Jura machines bevatten. Later leggen we uit hoe je het systeem precies moet bedienen.

De melk van deze machine wordt erg warm wat een groot pluspunt is. Wanneer je de melksopschuimer wil gebruiken moet hij wel eerst even opwarmen, dit duurt ongeveer 10 seconden. Je kan met deze melkopschuimer ook je latte art skills oefenen aangezien je zelf kan bepalen wanneer je genoeg melk hebt. 

Settings en bediening van de Jura C65

Jura E8

De Jura C65 heeft een mooie draaiknop met daaronder twee knoppen. Één knop voor program en één om het melksysteem op te warmen.

Boven de draaiknop heb je een klein scherm klein scherm. Je bedient het koffiezetapparaat doormiddel door aan de draaiknop te draaien en af en toe in te drukken om in menu’s te komen. Wanneer je de linker knop ingedrukt houdt kom je in het programmeer menu, hier kan je bijvoorbeeld de volume van de koffie en temperatuur aanpassen.

Dit werkt allemaal prima maar je hebt echter geen gemak van een touchscreen, uiteraard geen groot probleem aangezien apparaten met een touchscreen vaak een stuk duurder zijn. Je moet wel even wennen om de draaiknop te gebruiken.

Deze dingen kan je zelf instellen:

  • Koffievolume, vanaf 25ml tot en met 240ml
  • Koffiesterkte, hoe sterker hoe meer bonen hij per keer gebruikt
  • Watertemperatuur
  • Maalgraad, 6 opties

De machine doet het meeste werk voor je, het maalt de bonen stoomt de melk etc. Maar als je bijvoorbeeld een cappuccino wil zetten moet je wel eerst moet je wel een aantal handelingen doen. Het melksysteem is namelijk helaas niet volautomatisch.

Zo maak je een cappuccino met de Jura C65:
Eerst selecteer je Espresso in het menu, terwijl je wacht tot de espresso klaar is klik je op het stoom knopje, hierdoor verwarmt het melkmechanisme. Wanneer de espresso klaar is en de rechterknop wordt rood kan je de melkopschuimer gebruiken.

De melkopschuimer gebruik je door de rechter draaiknop naar links te draaien. Wanneer je genoeg melk hebt draai je hem weer dicht. Niet zo makkelijk als de duurdere apparaten waar je met 1 druk op de knop cappuccino kan zetten, maar het microschuim is wel van waanzinnige kwaliteit.

jura c65 melk

Reinigingssysteem

Net zoals elk volautomatisch koffiezetapparaat moet je af en toe het lekbakje afspoelen en het bakje met gemalen bonen legen. Dit schuift gemakkelijk uit en kost maximaal een minuut. De machine geeft aan wanneer je hem moet ontkalken.


De machine geeft aan wanneer je hem moet ontkalken, en helpt je hoe je dit moet doen. 

​ 

"Ik heb voorheen een paar keer een “goedkoop” espresso apparaat gekocht en nu maar eens voor de zekerheid van Jura gegaan. Geen enkel moment spijt. Mooi Design en goede koffie. Wat mij betreft een aanrader!"         Sara - Venlo
Jura Impressa C65

Het Apparaat/Design

De Jura C65 ziet er net zoals de andere apparaten van Jura waanzinnig uit. De machine is gemaakt van kunststof met roestvrijstalen accenten, dit maakt hem erg mooi. Het liefst wil je natuurlijk alleen maar roestvrijstaal zien maar dit kan erg duur zijn. 


De afmetingen van het apparaat zijn:

34,5 cm hoogte x 28,0 cm breedte x 41,5 cm diepte.


Jura c65 zijkant

Het druppelmechanisme gaat op en neer zodat je er ook langwerpige glazen onder kan zetten, hoewel het melksysteem dan weer niet op een neer gaat.

De meeste koppen en glazen passen hier echter makkelijk onder, en als je perse een lang smal glas wil, kan je altijd het schuim in een ander kopje maken en overscheppen. Het melkmechanisme van de duurdere Jura's gaat wel omhoog, maar daar betaal je wel een stuk meer voor. 

In het koffiebonen reservoir kunnen 200 gram koffiebonen, dit is genoeg voor ongeveer 10 koppen koffie, afhankelijk van de sterkte. We hadden liever wat meer capaciteit gezien, de meeste volautomatische koffiezetapparaten hebben een reservoir van 250 - 300 gram. 

Wanneer je de knop indrukt hoef je niet lang meer te wachten aangezien de machine de bonen erg snel maalt, hij maalt de bonen ongeveer 50% sneller dan de meeste koffiezetapparaten, het oudere model de Jura C60 maakte daarom ook veel lawaai, Jura heeft bij het de nieuwere Jura C65 het geluid met 50% gereduceerd en is een stuk stiller. Ik moet wel zeggen dat de machine nog steeds wel wat geluid maakt, maar dit is bij alle koffiemolens zo.

De machine gaat tevens, zoals de meeste machines, automatisch uit. Je kan deze machine echter wel instellen wanneer deze uitgaat. Je kan hem van 15min tot maar liefst 15 uur instellen, zo lang is handig als je hem bijvoorbeeld in een publieke (wacht)ruimte neerzet, of op kantoor!

Als je het apparaat een poosje aanhebt staan wordt de bovenkant warm, dit heeft Jura express gedaan zodat je kopjes op de bovenkant kan neerzetten en het de kopjes opwarmt. Hier zit geen actief verhittingselement dus het wordt niet super snel warm, maar wel mooi meegenomen!

De Jura C65 heeft ook een groot waterreservoir, maar liefst 1,9 liter.

Ook deze Jura heeft een aparte vulschacht, hier kan je gemalen koffie indoen zodat je ook eens kan geniet van koffie zonder cafeïne. Handig voor ’s avonds! Of als je wil afkicken van caffeine ;). Meer informatie over allerlei koffiezetapparaten? Klik dan hier. We hebben veel koffiezetapparaten getest en daar vind je onze top lijst!

Jura Impressa C65 Platina

Jura E8 Koffiemachine Conclusie

De Jura C65 doet wat hij moet doen: Gemakkelijk goede koffie zetten. Hij heeft niet alle toeters en bellen als de duurdere Jura machines zoals een touchscreen, en Onetouch melkdrankjes en is daarom ook een stuk beter geprijsd. Wil je een goede koffiemachine van het zwitserse koffierolex waarvoor je geen geldboom nodig hebt? Dan is deze zeker voor jou. Wil liever een volautomatisch melksysteem, een mooier scherm, P.E.P. technologie en, programmeerbare kopjes? Kijk dan eens naar zijn grote broertje de E8. Lees hier onze Jura E8 review


4.5/5

Voordelen:
  • Heerlijke koffie
  • Goed op temperatuur
  • Groot waterreservoir
  • Geweldig melkschuim
Nadelen:
  • Melksysteem niet volautomatisch

Het is leuk als je een reactie achterlaat: