Koffiebonen Bewaren, Zo doe je het goed!

  • december 4, 2018

Hoe bewaar je koffiebonen op de best mogelijke manier? 

Elke koffieliefhebber weet het: geen kopje koffie is hetzelfde!

Om ervoor te zorgen dat je koffie altijd het allerlekkerst smaakt volstaat het gebruik van een goede blend niet volledig en is het, om optimaal te kunnen genieten van de koffie die je zorgvuldig naar jouw smaak hebt uitgekozen, van groot belang dat je bepaalde tips en truuks toe weet te passen.

In dit artikel zullen we het hebben over het belang van het goed bewaren van je koffie, zodat deze zijn aroma en positieve eigenschappen volledig behoudt.

De eigenschappen van koffiebonen

Het is belangrijk om bewust te zijn van het feit dat koffie, net als bijvoorbeeld groente, fruit en noten, een natuurlijk voedingsmiddel is en daarom bepaalde natuurlijke eigenschappen bevat die daarbij horen. Wist je trouwens dat koffie gezond is? In tegenstelling tot de meeste voorverpakte voedselwaren, dranken in fles en thee, die gedroogd is en daarom lang houdbaar, is koffie een vers product dat gevoelig is voor invloeden van buitenaf.

Om je koffie zo lang mogelijk en zo goed mogelijk houdbaar te bewaren, is het belangrijk dat je bepaalde dingen over koffie weet:

  • Koffie heeft een leefcyclus.
  • Bepaalde factoren zorgen ervoor dat koffie zijn versheid verliest. Dit zijn, op volgorde: lucht, vocht, warmte en licht.
  • Hele koffiebonen behouden hun versheid langer dan gemalen koffie.
  • Koffie absorbeert geuren.
koffiebonen vers houden

Koffiebonen op de juiste manier bewaren beschermt zijn versheid 

Daarom wordt altijd aanbevolen om het product op een koele en droge plek te bewaren. Het feit dat koffieverpakkingen nooit doorzichtig zijn heeft een duidelijk doel: de koffie die erin zit wordt zo beschermd tegen het licht.

Het negatieve effect van invloeden van buitenaf is, hoewel makkelijk te begrijpen, iets om altijd in je achterhoofd te houden wanneer je besluit koffie te kopen en bewaren, zeker in grotere hoeveelheden.

Ook wanneer de koffie optimaal bewaard wordt is het nog kwetsbaar voor invloeden van buitenaf, omdat lucht en luchtvochtigheid bij iedere opening van de verpakking naar binnen kunnen kruipen, evenals penetrante geuren die in de keuken aanwezig kunnen zijn. Daarnaast is het moeilijk om een product in de keuken op een constante, koele (maar niet te koude!) temperatuur te behouden, zeker in de zomer.

koffiebonen in zak

Hoe koffiebonen te bewaren 

Hier volgen de twee eenvoudige indicaties om de koffie op de beste manier te bewaren, waardoor de aroma's en natuurlijke vetten zo lang mogelijk beschermd worden tegen de natuurlijke processen van verslechtering.

  • In een (niet doorzichtige!) luchtdichte verpakking. Zowel losse koffiebonen als gemalen koffie moeten in een luchtdichte verpakking worden bewaard, zodat er geen lucht, licht en geuren naarbinnen kunnen dringen.
    Het materiaal van de verpakking kan zowel glas als plastic zijn, maar een donkere kleur heeft altijd de voorkeur. De verpakking mag niet te groot zijn in vergelijking met de hoeveelheid koffie die erin zit, om te voorkomen dat deze gevuld is met een overmatig luchtvolume. Het zou ideaal zijn om potten te gebruiken die vacuüm dichtgemaakt kunnen worden, maar die zouden in het dagelijks leven natuurlijk niet zo praktisch zijn. De verpakking moet na gebruik natuurlijk zorgvuldig worden gereinigd voor er nieuwe, verse koffie in wordt gedaan.
  • Op een droge en koele plaats. Zoals vermeld op iedere koffieverpakking, moet onze pot koffie in een gesloten kast worden geplaatst, ver uit de buurt van warmtebronnen zoals verwarmingen, ovens en airco's. De gekozen berging mag niet direct worden verlicht door de zonnestralen. De ideale temperatuur om koffie goed te houden is van 15 tot 25 graden Celsius, met een luchtvochtigheid van bijna 50%. Het is belangrijk dat deze waarden zo veel mogelijk stabiel blijven.
koffiebonen bewaren

Het bewaren van losse koffiebonen

Naast algemeen advies is het nuttig om enige verduidelijkingen te geven met betrekking tot de twee soorten verwerking van het product. In het geval van granen, om koffie in al zijn organoleptische rijkheid te behouden, is het belangrijk dat het malen plaatsvindt onmiddellijk voor consumptie, in kleine hoeveelheden. Als sterke natuurlijke variaties in vochtigheid optreden, kan een aanpassing van het maalniveau geschikt zijn. Om deze reden kun je echter het best de instructies van de koffiemolenfabrikant volgen. 

Het bewaren van gemalen koffie

Om contact met lucht en andere oppervlakken zo veel mogelijk te verkleinen, kan de gemalen koffie dat origineel in een vacuümverpakking zat, eenmaal geopend, in de verpakking worden bewaard voordat deze in zijn geheel in de luchtdichte pot wordt geplaatst, zonder de koffie eruit te hoeven halen en aan externe factoren bloot te stellen. 

De voorkeur gaat uit naar hele koffiebonen 

Als je het belangrijk vindt dat je koffie zo lang mogelijk vers blijft, kun je het beste kiezen voor hele koffiebonen die je in kleine hoeveelheden zelf maalt. Hiervoor heb je uiteraard een goed bonen koffiezetapparaat nodig, we hebben hebben veel van deze koffiemachines getest en kunnen jou goed helpen met het kiezen van het beste apparaat. We hopen dat je wat geleerd hebt van dit artikel en hopelijk geniet je altijd van verse koffie met onze tips!

Het is leuk als je een reactie achterlaat: