Koffiezetapparaat schoonmaken, klinkt moeilijker dan het is!

  • december 4, 2018

Vergeet je koffiezetapparaat niet schoon te maken! 

Koffie drinken we (bijna) allemaal, maar soms vergeten we wel eens iets zeer belangrijks, namelijk om de koffiezetapparaat schoon te maken. We staan er niet altijd bij stil, maar ook dit apparaatje moet schoongemaakt worden wil je geen verstopping door kalkaanslag bekomen in je apparaat, want anders maak je bovendien ook nog eens kans op koffie die minder goed zal smaken.

Er wordt aangeraden om je koffiezetapparaat (bij normaal gebruik) toch minstens een keer per maand te reinigen. Een van de manieren om je apparaat te reinigen op een goedkope manier is door het gebruiken van schoonmaakazijn. 

koffiezetapparaat schoonmaken

De schoonmaakmethode met schoonmaakazijn

Eerst en vooral maak je de filterhouder leeg en spoel je deze wat uit met water. Op deze manier zitten er geen koffieresten meer in de filter.Hierna doe je ongeveer een derde schoonmaakazijn in de koffiepot. Hierbij vul je de rest dan bij met water.
Daarna mag je het azijnmengsel in het waterreservoir gieten en mag je de koffiepot spoelen met schoon water.

Vervolgens mag je de lege koffiepot in het apparaat plaatsen en mag je deze aanzetten. Op deze manier zal het mengsel door het apparaat heengaan en zal het de leidingen in het apparaat reinigen. Wanneer het reservoir met water dan leeg is, dan mag je deze koffiepot legen en deze weer spoelen.

Tot slot mag je schoon water gieten in het waterreservoir en mag je de koffiepot weer terug in het apparaat plaatsen. Deze laatste stap mag je nog 2 keer herhalen en bij de laatste keer proef je goed of het water niet meer naar azijn smaakt. Wanneer dit niet het geval is, dan is je apparaat goed gereinigd. Is dit we het geval, dan mag je het naspoelen herhalen, tot het niet meer smaakt naar azijn. 

luxe koffiezetapparaat

Wil je enkel de pot schoonmaken? 

Wanneer je enkel de pot wilt schoonmaken, dan stop je ongeveer 2 cups ijs, 1/4 cup van tafelzout en 1/4 cup citroensap en schud het goed door de pot. Hierbij hoeft de verhouding niet perfect te kloppen. Dit mag ongeveer zou zijn. Wel is het belangrijk dat de pot koud is voor je dit gaat doen, anders loop je het risico dat het glas breekt. 

Andere tips bij het schoonmaken van de koffiezetapparaat 

  • Spoel je koffiepot goed om als je hem met zeep wast! Zeep kan een nasmaak nalaten. Om deze reden moet je hem dus goed omspoelen. 
  • Heb je echt hardnekkige vlekken? Dan kan je eerst de pot grondig schoonmaken met een stuk keukenpapier. Daarna kan je deze grondig schoon spoelen. Zo wordt het toch handiger om je koffiepot grondig schoon te maken.
  • Wat je ook zou kunnen doen, is ijsklontjes met wat water in de pot doen en deze rondschudden. Heb je dan hardnekkige vlekken, dan kan je er wat tafelzout bij doen. Deze laat je dan een paar minuten zitten, waarna je deze weer kan uitspoelen.
  • Lukt het je niet om met keukenpapier je apparaat echt grondig schoon te maken, dan raden we je een microvezel doek aan. Dit maakt immers beter schoon dan keukenpapier.
  • Een goede tip: gebruik nooit de koffiepot om water toe te voegen in het reservoir. Dit kan er namelijk voor zorgen dat vuile olie en resten van de pot in dit reservoir terecht komen. Dit kan ook bijdragen aan een slechte smaak in de koffie, welke je ten alle tijde wilt vermijden natuurlijk. Beter gebruik je een kan die je enkel gebruikt voor water. 
  • Enzovoort

Koffiezetapparaat ontkalken

Hierboven kan je enkele tips doorlezen om je koffiezetapparaat schoon te maken. Schoonmaken is één ding maar je moet af en toe ook je koffiezetapparaat ontkalken, we hebben hier een goed instructie artikel over geschreven. De frequentie wanneer je je koffiezetapparaat moet ontkalken is afhankelijk van je hardheid van het kraanwater. Heb je bijvoorbeeld een waterfilter in huis? Dan hoef je je koffiezetapparaat veel minder te ontkalken. We hopen dat je met onze tips nu je gemakkelijk koffiezetapparaat kunt schoonmaken!

Het is leuk als je een reactie achterlaat: