Magimix Inissia m105 review

  • december 2, 2018

Nederlanders zijn over het algemeen slimme mensen, met een aangeboren handelsgeest. Bij Nestlé zijn ze daar inmiddels ook achter als ze naar de verkoopcijfers van hun Nespresso machines kijken in ons land.

Daaruit blijkt dat de Inissia M105 hier de best verkochte Nespresso apparaat is. Omdat hij zo bijzonder is? Vanwege het prachtige design? Of de overheerlijke smaak van de koffie?

Nee natuurlijk niet! Het is de goedkoopste en bij Nespresso maakt dat dus geen bal uit!

Nespresso Apparaat Inissia
“Leuk en compact! Ik was verrast dat er ook 16 cupjes bijgeleverd werden. Hij werkt intuïtief en ook niet Nespresso cups kunnen er in! “  Isabel - Groningen

Hoe komt dat?

Nespresso is eind jaren 80 ontwikkelt en aan alle kanten gepatenteerd door de Zwitsers. Nu waren zij heel goed in het uitvinden van soorten koffie, maar minder goed in het maken van koffiemachines. Dus gingen ze op bezoek bij een aantal koffiemachinefabrikanten en gaven hen een licentie om Nespresso apparaten te produceren.

Daaraan zaten wel de nodige voorwaarden. Zo mag een Nespresso maar op één bepaalde manier worden gezet. Namelijk door een cup, met daarin de koffie, in een houder te stoppen, die vervolgens vast te zetten met een hendel of klep, waarna er met 19 bar heet water doorheen wordt gespoten.

Door dit zo vast te zetten gebeurde iets unieks. Alle Nespresso apparaten, of ze nu 100 of 300 euro kosten, bereiden de koffie dus op exact dezelfde wijze. Blijkbaar weten wij Nederlanders dat en gaan we dus massaal voor de goedkoopste machine. Want, ach… het maakt dus toch niet uit. 

magimix inissia

De vraag is echter of onze Hollandse boerenwijsheid wel helemaal klopt, want is de Inissia eigenlijk wel zo'n ideale koffievriend? Om daar achter te komen hebben we het apparaat eens grondig onder het vergrootglas gelegd en vergeleken met een aantal andere machines. Zowel in dezelfde prijsklasse, als daar buiten. 

Behuizing van de inissia

Over de prijs hebben we het al gehad, maar hoe zit het met de behuizing? Die is namelijk van belang, want die bepaalt mede de degelijkheid van het apparaat. Niet verrassend is de behuizing van de Magimix Inissia m105 van kunststof. Dat is zeker niet het sterkste materiaal, maar afgezet tegen de andere Nespresso machines is het vrijwel de standaard. Alleen de Pixie (100-125 euro) onderscheidt zich met een aluminium buitenkant. 

Gebruik Nespresso Inissia

Nespresso inissia zijkant

Kijkend naar de gebruiksmogelijkheden is de Inissia behoorlijk beperkt. Je hebt om precies te zijn twee keuzes: lungo of espresso.

Daar kun je een heel verhaal over afsteken, maar waarschijnlijk is dit exact wat het gros van de koffiedrinkers graag wil hebben. Een no-nonsense machine die weinig kost en met een simpele druk op de knop koffie zet. Het nadeel van alle Nespressoapparaten is daarbij wel dat je maar één kop koffie tegelijk kunt zetten. De vraag is nog steeds waarom? Maar waarschijnlijk weet alleen Nesté daar het antwoord op.


Het zetten van een bak koffie duurt welgeteld 25 seconden, ook niet bijzonder. Sterker nog, ook dit is exact hetzelfde bij alle Magimix Nespresso Machines.

Heb je echter een uitgebreide familie en komen ze alle tien op bezoek, dan ben je dus wel even bezig met het zetten van koffie. Bovendien is dat ook nog eens dure grap, aangezien Nespresso cups niet bepaald de goedkoopste zijn. 

De M105 is klein en fijn

De meeste mensen kopen echter geen Nespressomachine voor hun familie, maar vooral voor erbij. Bijvoorbeeld in combinatie met een normaal filterkoffieapparaat, of voor op kantoor of tijdens het werk. De Nespresso leent zich daar namelijk ideaal voor vanwege het opvallend kleine formaat.

Ook de Magimix Inissia is daar geen uitzondering op. Met een omvang (lxbxh) van 32,1 bij 12 bij 23 centimeter kun je dit koffiewonder vrijwel overal kwijt. Zelfs op de hoek van je bureau als je wilt. Mocht je echt verslaafd zijn aan Nespressokoffie, dan kun je hem zelfs rustig meenemen op vakantie. Met een gewicht van slechts 1100 gram, zal hij je koffer zeker niet overbelasten. De beperkte grootte heeft overigens wel gevolgen voor de grootte van het waterreservoir. Die is met 0.7 liter behoorlijk beperkt en moet dus regelmatig worden bijgevuld. 

Makkelijk schoon te maken

Het schoonmaken en onderhouden is erg makkelijk. De gebruikte cups worden automatisch uitgeworpen in een opvangbakje en kunnen makkelijk worden weggegooid.

Het enige waar je rekening mee moet houden is het schoonmaken van het uitdruipbakje en het waterreservoir. Dit kun je doen met simpel schoonmaakmiddel. Nespresso machines zijn zo ontworpen dat ze standaard erg onderhoudsvriendelijk zijn. De Magimix Inissia m105 is daarop geen uitzondering.

"Goede prijs kwaliteit! En super klein, makkelijk mee te nemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en hotel koffie niet lekker vindt. Hij weegt maar een kilo ongeveer."   Freddy - Amsterdam

Magimix Inissia m105 Conclusie

Concluderend kun je zeggen dat het geen wonder is dat wij zo verzot zijn op de Inissia m105. Hij zet dezelfde goede Nespresso koffie als alle andere machines, is makkelijk in gebruik en oogt ook nog eens mooi. Wel is de behuizing ietsjes kwetsbaar, maar is dit mooi opgelost door de ontwerpers. De gebruiksopties zijn beperkt, maar wel adequaat. Alles bij elkaar is de Nespresso Inissia van Magimix de ideale machine om kennis te maken met Nespresso koffie. Zeker een aanrader dus.


5/5

Voordelen:
  • Goedkoop
  • Makkelijk in onderhoud
  • Mooi
Nadelen:
  • Gemaakt van kunststof

Het is leuk als je een reactie achterlaat: