Siemens TE605209RW EQ 6 Review

  • december 3, 2018

Espressomachines van Siemens kenmerken zich door een degelijke kwaliteit machine, met een uitgebreid keuzemenu. De Siemens TE605209RW EQ6 is daarop geen uitzondering. In deze review gaan we dieper in op de Siemens EQ6!

De Prijs...

Met een vanaf prijs van zo'n 700 euro kun je hem beschouwen als het kleine broertje van de Siemens TI905201RW EQ 9. Veel van de functionaliteiten zijn namelijk hetzelfde. Aangezien de prijs van de Siemens EQ 9 op zo'n 1300 euro ligt ontbreekt er echter ook het nodige. Toch is het maar de vraag of de gemiddelde koffieliefhebber daar van wakker ligt.

Goede prijs!
700~ Ongeveer

De Smaak

Eerst maar het goede nieuws voor de koffieliefhebbers. De ontwerpers van de Siemens EQ6 hebben een aantal van hun high tech systemen ook in dit koffiewonder geïnstalleerd. Vooral de SensoFlow techniek valt dan op. Deze zorgt voor een constante temperatuur door het hele apparaat. Een soort van ingebouwde boiler die zorgt dat de temperatuur gedurende het zetten niet veranderd. Dit is een must voor de echte koffieliefhebbers. Schommelt de temperatuur dan heeft dit een negatief effect op de smaak, die dan voor een deel verdwijnt. Ook het AromaShot systeem is overgenomen. Daarmee kun je ervoor kiezen om de koffie dubbel te laten malen voor een optimaal resultaat. Het zorgt er ook voor dat je ineens twee koppen koffie kunt zetten. De maalschijven zijn van keramiek en zijn ook vergelijkbaar met de duurdere Siemens EQ9. Het resultaat van de koffie dan? Ja, ook die is vergelijkbaar.

Siemens TE605209RW EQ 6 review

Siemens EQ6 VS Siemens EQ9

Misschien vraag je jezelf nu af, waarom je dan in vredesnaam nog 600 extra uit zou geven voor de EQ9. Dat zit hem vooral in de barista modus die je bij de EQ9 wel vindt, maar de goedkopere EQ6 niet. Je kunt weliswaar wat aanpassingen doen aan de maalgraad en de hoeveelheid koffie die wordt gebruikt, maar dit komt bij lange aan niet in de buurt van de mogelijkheden die je als barista met de EQ9 hebt. Bij de Siemens EQ9 kun je vooral kiezen uit een flink aantal voorgeprogrammeerde instellingen. Deze leveren prima koffie op en dat is eigenlijk wat de gewone koffiedrinker graag wilt. Klik hier voor onze review van de EQ9.

Om het verschil goed samen te vatten: de EQ6 is ideaal voor Jan Modaal die graag een goede kop koffie wilt, terwijl de barista uit het café zich uit kan leven op de EQ9. Verschil moet er zijn. Maar of je de barista modus als koffieliefhebber ook mist? Voor 600 euro korting lijkt mij dat geen slechte deal.

De Machine

Zoals we gewend zijn van Siemens ziet ook de EQ6 eruit als een blinkend stuk Duits premium design. De behuizing is van staal en alles ziet er strak uit. Totdat je ietsje verder gaat kijken. Dan blijkt het koffiereservoir bijvoorbeeld van simpel plastic te zijn. Dat is toch wel ietsje teleurstellend voor een machine van 700 euro. Maar ja, blijkbaar kan zelfs in Duitsland niet alles van topkwaliteit zijn. Gelukkig wordt dit deels weer goed gemaakt door het strakke design. Het mooie van vrijwel alle Siemens apparaten is dat de ruimte voor de kopjes koffie aan de binnenkant is weggewerkt. Ook de afvoer van het afvalwater naar het reservoir verloopt via een buisje, waardoor je geen kans hebt op knoeien.

Daar moet wel bij worden gezegd dat je vervolgens niet moet vergeten om dat reservoir om de paar keer zetten even te legen. Anders krijg je alsnog last van een plaatselijke overstroming in je keuken. Maarja, dit is logisch. 

Siemens TE605209RW EQ 6 kopen

Reinigingssysteem & Garantie

Kopjes koffie kun je per één of twee koppen tegelijk zetten. Ook het schoonmaken van de machine, altijd een belangrijk onderdeel, is pico bello in orde. Er is zowel een schoonmaakprogramma voor de machine, als voor het melkreservoir. Eigenlijk is de machine daarmee zelfonderhoudend, wat de kans verminderd dat je voor vervelende schoonmaakklusjes komt te staan. Moet je zelf regelmatig onderhoud plegen, dan vergeet je dit snel. Ook de garantie is bij Siemens altijd dik in orde. Er zit een termijn van twee jaar op de Siemens TE605209RW EQ 6, mocht je plastic reservoir het in de tussentijd begeven, dan krijg je in ieder geval gratis een nieuwe.

Gebruiksvriendelijkheid

Misschien is dit het terrein waar de EQ6 zijn grote broer de EQ9 wel kan verslaan. Dat komt door het gebruik van het zogenaamde OneTouch systeem. Weer zo'n leuk dingetje van Siemens. Ze hebben het gebruik van LCD touchscherm volledig gebruikt, waardoor je alleen maar op een icoontje hoeft te drukken van de kop koffie die je wilt hebben. Wil je een zwarte espresso? Dan druk je op het bijbehorende plaatje, wil je toch liever een latte machiato? Zoek dan gewoon het juiste icoontje op. Een prachtig systeem en de eerste waarmee ook een analfabeet rustig een kopje koffie kan zetten. Naast de nodige soorten koffie, kun je ook kiezen voor warm water, of alleen melk. Voor de gemiddelde barista is een dergelijk systeem zowel een zegen als een vloek. Het maakt zijn werk namelijk volledig nutteloos, aangezien iedere drie jarige het nu van hem over kan nemen. Aan de andere kant hoeft hij daar waarschijnlijk niet bang voor te zijn, aangezien de verdere opties van deze machine te beperkt zijn.

Siemens EQ6

Instellingen

Voor iedereen die graag een simpele en duidelijke machine wilt: de Siemens EQ6 is van alle automatische koffiemachines één van de meest gebruiksvriendelijke die je in huis kunt halen. De hoeveelheid tijd die je nodig hebt om hiermee een kop koffie te zetten is beperkt tot het aanzetten van de machine, het plaatsen van één of twee mokken en het kiezen van het juiste plaatje. Echt ideaal voor als je 's ochtends met een duf hoofd je bed uit komt rollen.

Siemens TE605209RW EQ6 Conclusie

De Siemens TE605209RW EQ 6 zal voor veel koffieliefhebbers net zulke goede koffiezetten als de veel duurdere EQ9. Hij bevat veel van dezelfde technieken die zorgen voor een stabiele temperatuur en een eventuele dubbele maling. Wel zijn de opties om de maalinstellingen nog apart aan te passen vrij beperkt. Je zult het dus moeten doen met de plaatjes op het scherm. Iets wat de gemiddelde koffiedrinker alleen maar zal toejuichen. Geen ingewikkeld geknoei, maar gewoon een simpele tik op het kopje koffie dat je wilt. Een ideale machine die je misschien wel meer geeft dan de prijs doet vermoeden. Bevalt dit koffiezetapparaat je niet? Zoek dan de beste koffiemachine uit die bij jou past! Dit doe je op onze homepagina. 


4.5/5

Voordelen:
  • Goede koffie
  • Zelfreinigend
  • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
Nadelen:
  • Weinig opties om zelf verder in te stellen.

Het is leuk als je een reactie achterlaat: