Waar komt koffie vandaan? Top 11 Landen!

  • december 13, 2018

Koffie is niet alleen een drankje, het is een van de levensbehoeften, voor ons en miljoenen anderen over de hele wereld.

Waar komt koffie vandaan

Een maandagochtend zonder het druppelde geluid uit je espressomachine die een heerlijk bakje koffie maakt om de dag te beginnen is bijna ondraagelijk voor velen.

Cafés, zowel grote ketens als kleine lokale, zijn nu een veelvoorkomend gezicht in winkelstraten over de hele wereld.Meer dan 70 landen, verspreid over de tropen, telen nu commercieel koffiebonen, en de groeiomstandigheden, het weer, de bodem, de verwerkingsmethoden en de soorten koffie die worden verbouwd, hebben allemaal een aanzienlijke invloed op het brouwsel dat in je kopje terechtkomt.Heeft u zich ooit de vraag gesteld waar de koffie vandaan komt? Zo ja, dan vindt u hier onze gids voor enkele van ‘s werelds beste koffieproducerende landen.

#1 Braziliaanse koffie

brazilie

Brazilië is veruit de grootste koffieproducent ter wereld, een positie die het al zo’n 150 jaar bekleedt.Het land neemt ongeveer 30% van de wereldproductie voor zijn rekening, meer dan twee keer zoveel als het op de tweede plaats geplaatste Vietnam.Geschat wordt dat het land 27.000 km2 aan koffieplantages heeft, verdeeld over ongeveer 300.000 individuele boerderijen.De meeste koffie die in Brazilië wordt verbouwd is arabica, hoewel er ook een deel van de hardere robusta wordt verbouwd.De belangrijkste oogst is meestal tussen juni en september.Brazilië is de enige belangrijke koffieproducerende natie die gevoelig is voor vorst, en een recent verbod op een veelgebruikt pesticide heeft geleid tot een toename van het aantal besmettingen met bessenstruikkevers.De koffieproductie in Brazilië is zo groot dat een slechte oogst kan leiden tot een wereldwijde stijging van de koffieprijzen.Brazilië heeft een zeer aantrekkelijke combinatie van perfecte teeltomstandigheden en lage arbeidskosten.Braziliaanse koffie werd van oudsher gezien als een hoog volume koffie van lagere kwaliteit, maar nu produceren de telers daar enkele van de beste bonen ter wereld.Braziliaanse koffie heeft een lage zuurgraad, waardoor het zeer gewild is, vooral in de VS, de grootste importeur van Braziliaanse bonen.

#2 Vietnamese koffie

vietnam

Sinds de jaren negentig is de koffieproductie in Vietnam zo sterk toegenomen dat het nu de op één na grootste koffieproducent ter wereld is (bron).Het grootste deel van de koffie die daar wordt verbouwd is de minder gewilde robusta variëteit, maar de koffieopbrengsten in Vietnam zijn de hoogste ter wereld, waardoor het winstgevend is om te groeien.Vietnam is ‘s werelds grootste producent van robusta bonen, perfect voor in je bonenmaler.Sommigen vrezen dat de koffieproductie in Vietnam een onzekere toekomst tegemoet gaat als gevolg van de klimaatverandering.Naarmate de temperaturen stijgen en de droge seizoenen langer worden, kunnen de gebieden die geschikt zijn voor koffieproductie worden verkleind.Een ander probleem is dat veel van de koffiebomen in Vietnam erg oud zijn en vervangen moeten worden.De overheid onderneemt nu actie om ervoor te zorgen dat de Vietnamese koffie-industrie levensvatbaar blijft.Telers worden gestimuleerd om meer arabica te planten en te investeren in meer gespecialiseerde koffiesoorten zoals kopi luwak – “kattenpoepkoffie” – waarover achter de link meer.De Vietnamezen zelf hebben een unieke manier ontwikkeld om hun koffie te zetten en te serveren.De koffie wordt in een speciaal filter geplaatst dat in een kopje onderin druppelt. De drank wordt dan meestal geconsumeerd met zoete gecondenseerde melk, warm of met ijs.

#3 Colombiaanse koffie

colombia

De derde grootste producent van koffie ter wereld is Colombia, een land met een lange geschiedenis van de teelt van dit gewas.De koffieteelt maakt zo’n wezenlijk deel uit van de nationale identiteit van Colombia dat het land in 1995 een themapark heeft geopend dat aan de drank is gewijd.De omstandigheden in Colombia zijn zo geschikt voor de koffieteelt dat het mogelijk is om twee keer per jaar bonen te oogsten, de primaire oogst en de secundaire oogst.De combinatie van het klimaat, de bodem en de hoogte van het land maken dat Colombia in staat is om enkele van de beste koffiebonen ter wereld te produceren.Net als elders bedreigt de klimaatverandering het vermogen van Colombia om op de lange termijn grote hoeveelheden koffie te blijven produceren en de productie is de afgelopen tien jaar al gedaald.Colombia heeft vijf belangrijke koffieproducerende zones.De smaak van het product varieert van zone tot zone, maar over het algemeen is Colombiaanse koffie van oudsher mild en evenwichtig, waardoor bonen uit dit land zeer gewaardeerd worden.

#4 Indonesische koffie

indonesie

De op drie na belangrijkste koffieproducent en -exporteur ter wereld is Indonesië.Koffie werd voor het eerst in het land geïntroduceerd door Nederlandse kolonialen en was een tijd lang de grootste producent van koffie ter wereld voordat het in de 19e eeuw door Brazilië werd verdrongen.Koffie wordt verbouwd op veel van de eilanden van de Indonesische archipel, waaronder Sumatra, Sulawesi, Java, Bali, Sumbawa, Flores en Papua.Koffie geteeld op elk eiland – en zelfs verschillende delen van hetzelfde eiland – heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten.Sumatraanse koffie wordt beschouwd als een intense aardse smaak, met tonen van cacao en tabak, Javaanse koffie heeft een goed lichaam en geeft een blijvende afdronk, Balinese koffie heeft de zoetste smaak van Indonesische koffie en koffie uit Sulawesi is zoet met een vleugje kruiden.De meeste koffie die in Indonesië wordt verbouwd is robusta, met belangrijke arabica plantages in het noorden van Sumatra. Robusta is een koffiebonen soort, hou er rekening mee wanneer je verse koffiebonen wil gebruiken dat je een koffiemachine bonen nodig hebt. Indonesië is ook de thuisbasis van kopi luwak. Deze speciale koffie wordt geproduceerd door Aziatische civets, een katachtig dier, de kersen te laten eten.Wanneer de civet de bonen uitscheidt, worden ze verzameld en schoongemaakt.Er wordt gezegd dat de enzymen in de maag van het dier de zuurgraad van de koffie afbreken, waardoor een gladdere drank ontstaat.Kopi luwak staat bekend als “de duurste koffie ter wereld” en kan voor honderden dollars per kilo verkopen.

#5 Ethiopische koffie

Ethiopië is het land dat ons de arabica koffieplant heeft gegeven en is nu de vijfde grootste producent van koffiebonen ter wereld.De teelt en export van arabica is van vitaal belang voor de economie van het land en de koffie-industrie biedt werk aan ongeveer 15 miljoen mensen daar, 16% van de bevolking.Afhankelijk van de vraag of de koffiebonen volgens de droge methode of volgens de natte methode worden verwerkt, passen Ethiopische koffiesoorten in grote lijnen in twee smaakprofielen.Droog bewerkte bonen hebben de neiging om een chocoladeachtige, fruitige drank te geven, terwijl nat bewerkte koffie lichter is, met een sterkere zuurgraad.Ethiopische koffie heeft veel meer genetische diversiteit dan waar ook ter wereld, en er zijn veel verschillende soorten koffie in Ethiopië, die elk hun eigen karakteristieke brouwsel produceren.Twee van de bekendste Ethiopische koffieteeltgebieden zijn Sidama en Harar.De koffieproductie in Ethiopië wordt al negatief beïnvloed door de klimaatverandering.De toenemende droogte heeft geleid tot een daling van het totale volume aan koffie uit het land.In sommige gebieden is de productie al met 20% gedaald en geschat wordt dat het land tegen het einde van de eeuw tussen de 39% en 59% van de voor koffieteelt geschikte grond zou kunnen verliezen.

#6 Honduras koffie

Honduras is snel gestegen in de ranglijst van koffieproducerende landen en is nu de grootste producent in Midden-Amerika.Honduras is een van ‘s werelds grootste exporteurs van arabicabonen en heeft onlangs Ethiopië ingehaald om de derde plaats in te nemen, na Brazilië en Colombia.Naar schatting zijn er ongeveer 110.000 boerderijen in het land, waarvan ongeveer 92% kleine producenten.Lange tijd werd koffie uit Honduras beschouwd als van mindere kwaliteit in vergelijking met de Centraal-Amerikaanse buren, maar die tijd is lang voorbij en koffiekenners over de hele wereld nemen nu nota van de verbeterde bonen uit het land.Honduras heeft zes verschillende koffieproducerende regio’s, die elk koffie met verschillende profielen produceren.Copán koffie is zoet ruikend met tonen van chocolade, karamel en citrus, Opalaca heeft complexe, fruitige smaken, Montecillos is zoet van smaak, Comayagua is rijk en citrusachtig met een rijke body, El Paraíso is zoet en glad, en Agalta heeft een complex profiel met hints van tropisch fruit, chocolade en karamel.Enter your text here…

#7 Indische koffie

indie

Meestal associëren we India met de teelt van thee, maar het land is ook een van de grootste koffieproducenten ter wereld.Ongeveer 70% van de Indiase koffie wordt geteeld in de deelstaat Karnataka, gevolgd door Kerala en Tamil Nadu.De koffieteelt in India groeide snel in de jaren vijftig van de vorige eeuw, met robusta bonen die 70% van de nationale oogst en arabica voor hun rekening nemen.Het grootste deel van de Indiase koffie is bestemd voor de export, terwijl de binnenlandse markt voor de drank ook begint te groeien.Italië is de nummer één importeur van Indiase koffie.Koffie wordt in India in de schaduw geteeld en wordt vaak geteeld naast specerijen zoals kardemom, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat, en dit zou een vleugje specerijen aan de koffie zelf toevoegen.Hoewel robusta koffie over het algemeen minder gewenst is dan arabica, wordt India beschouwd als een van de beste robustas ter wereld.Een kleine hoeveelheid kopi luwak wordt nu ook in Karnataka geproduceerd.

#8 Oeganda koffie

Robusta koffie komt oorspronkelijk uit Oeganda en wordt commercieel geteeld; arabica werd ook geïntroduceerd vanuit Ethiopië en Oeganda is nu een belangrijke producent en exporteur van bonen.Robusta is goed voor ongeveer 80% van de Oegandese productie, arabica ongeveer 20%.Koffie is het belangrijkste exportgewas van Oeganda.Traditioneel werd veel van de Oegandese robusta-oogst gebruikt voor het maken van oploskoffie, maar nu is Oeganda’s arabica ook een naam voor zichzelf aan het maken.De laatste tien jaar is de arabicaproductie van start gegaan en één van de bekendste variëteiten is Bugisu, vernoemd naar de regio waar het geteeld wordt op de westelijke hellingen van Mt Elgon.Bugisu is een zoete koffie met hints wijn, fruit en citrus.Sommigen beweren echter nog steeds dat de koffie die in Oeganda wordt geproduceerd inferieur is aan de koffie die wordt geproduceerd in Kenia, Zimbabwe of Tanzania.Terwijl robusta koffie in Oeganda normaal gesproken droog verwerkt wordt, wordt arabica meestal volgens de natte methode verwerkt.

#9 Mexicaanse koffie

Mexico is een belangrijke koffieproducerende natie en ‘s werelds grootste producent van biologische koffie.De Mexicaanse koffieproductie heeft de afgelopen jaren geleden onder een combinatie van slecht weer, ziekte en economische problemen.De oogst van 2015-16 was het slechtste seizoen voor de Mexicaanse koffieproductie in 20 jaar.De toekomst ziet er echter rooskleuriger uit. In 2017-18 is de productie gestegen en de voorspelling voor de productie in het groeiseizoen 2018-19 is meer dan het dubbele van de productie in 2015-2016.Dit is goed nieuws voor diepe L-liefhebbers overal ter wereld, omdat Mexico in staat is om een aantal uitstekende koffies te verbouwen.De meeste productie vindt plaats in het zuiden van het land en de bekendste regio’s zijn Veracruz, Chiapas en Oaxaca.Mexico blijft de grootste exporteur van koffiebonen naar de VS.

#10 Koffie uit China 

china

China is een relatieve nieuwkomer in de wereld van de koffieproductie, maar staat nu op de lijst van ‘s werelds grootste producenten.Terwijl sommige robusta koffie wordt geproduceerd in de provincie Fujian en op het eiland Hainan, wordt 95% van de koffieproductie van China in de zuidelijke provincie Yunnan verbouwd.Natuurlijk is China van oudsher een thee-producerend land, en op dit moment zijn de expertise en infrastructuur nog steeds niet aanwezig.Chinese koffie kan sterk verschillen in kwaliteit en wordt nog steeds als minderwaardig beschouwd dan koffie die in meer gevestigde koffieproducerende landen wordt geproduceerd.Het is echter onwaarschijnlijk dat deze situatie zal voortduren en investeringen door grote bedrijven als Nestlé en Starbucks tonen aan dat sommige mensen zich bewust beginnen te worden van het potentieel van China.Omdat er in het land betere koffiesoorten worden verbouwd, is China zeker voorbestemd om een steeds belangrijkere speler in de wereldkoffieproductie te worden, zowel voor de ontluikende binnenlandse markt als voor de export.

#11 Koffie uit Kenia 

Hoewel Kenia niet in de top tien van koffieproducerende landen qua volume, verdient het toch een vermelding vanwege de uitstekende kwaliteit van de koffie die daar wordt geproduceerd.De combinatie van bodem en klimaat zijn ideaal voor de koffieteelt en Keniaanse bonen zijn zeer gewaardeerd.Een van de redenen voor het succes van Kenia in de teelt van hoogwaardige koffie is het veilingsysteem, dat de teelt van een kwaliteitsproduct stimuleert.Sommigen beweren zelfs dat de Keniaanse arabica de beste ter wereld is.Keniaanse koffie wordt meestal nat verwerkt.Hoewel er grote variatie is, wordt Keniaanse koffie gekenmerkt als een schone, knapperige drank met tonen van bessen of zelfs citroen.

Dit was het dan!

Dus als je daar zit te genieten van een ander heerlijk brouwsel, kun je de lange reis die de koffiebonen van de teler naar je kopje hebben afgelegd in je achterhoofd houden.Hopelijk heb je nu antwoord op de vraag:”Waar komt koffie vandaan?”Je kunt meer te weten komen over de typische eigenschappen van koffie uit elk land en u kunt bonen van verschillende oorsprong zoeken om te zien welke u het meest van koffie houdt.Heb je genoten van onze lijst?Misschien hou je van koffie uit een van de vele landen die we niet hebben opgenomen.Welk land produceert je favoriete koffie? Laat het ons weten in de reacties! Bedankt voor het lezen.

Het is leuk als je een reactie achterlaat: