Buikpijn Door Koffie, Hoe komt het? + 6 Tips!

Koffie behoort tot één van de meest gedronken drankjes ter wereld. Wereldwijd wordt koffie op verschillende manieren gedronken en veel mensen kunnen een leven zonder koffie niet eens voorstellen. Koffie wordt ook gedronken om juist cafeïne binnen te krijgen.

Veel mensen moeten dan ook ‘s morgens direct na het opstaan het koffiezetapparaat aanzetten en direct een bak koffie drinken, anders voelen ze zich niet voldoende fit en wakker. Maar lang niet iedereen drinkt met plezier een lekker kopje koffie. Er zijn veel mensen die er ook de nodige lichamelijke klachten van krijgen. 

buikpijn door koffie

Welke klachten kan het drinken van koffie veroorzaken? 

Hoewel de ingrediënten in koffie ook een positief effect op sommige aspecten van de gezondheid kunnen hebben, zijn er evenveel nadelige effecten op te noemen. Wel is het zo dat de klachten vooral individueel bepaald zijn. Iemand kan dus veel klachten krijgen door het drinken van één kopje koffie, terwijl iemand anders, die tien kopjes koffie per dag drinkt nergens last van heeft.

Enkele van de meest voorkomende klachten na het drinken van koffie:

  • Buikpijn 
  • Hoofdpijn 
  • Chronische vermoeidheid
  • Slaapproblemen 
  • Stress, angst en depressie

Wanneer je één van de bovenstaande klachten soms of altijd ervaart na het drinken van koffie dan is het eerste advies altijd om te minderen of stoppen met koffie. Vooral als je gewend bent om meerdere kopjes koffie per dag te drinken, dan kan het geen kwaad om het eens met enkele kopjes koffie minder te doen. 

koffie

Buikpijn na koffie drinken 

Bij mensen die klachten ervaren na het drinken van koffie, is buikpijn één van de meest gehoorde klachten. De buikpijn kan op verschillende manieren ervaren worden. Sommige mensen krijgen spontaan buikkrampen waarbij men vaak ook direct naar het toilet moet.

Anderen krijgen oprispingen van maagzuur en er zijn mensen die een niet zo’n prettig gevoel in de darmen ervaren. Ook nu verschilt de wijze van buikpijn weer van persoon tot persoon en is er niet direct een eenduidige oorzaak aan te wijzen. Soms kan de oorzaak ook een combinatie zijn met andere klachten of je kunt voor één bepaalde stof in de koffie gevoeliger zijn dan een andere stof. 

6 Tips om buikpijn van koffie te verhelpen 

Op verschillende manieren kun je proberen om buikpijn van koffie te verminderen of te verhelpen. Werkt een bepaalde methode niet, probeer dan een andere methode.

1. Eet!

Wanneer je niks in je maag hebt komen de zuren en irriterende stoffen harder aan dan wanneer je net een maaltijd op hebt. Zorg dat je wat eet voordat je je koffie drinkt.

2. Geroosterde koffiebonen 

Langer geroosterde koffiebonen bevatten een verhoogd aantal NMP stoffen. NMP bestrijdt de schadelijke stoffen in de koffie die buikpijn veroorzaken.

3. Cafeïnevrije koffie

Cafeïne is een belangrijke stof dat buikpijn kan veroorzaken. Het drinken van cafeïnevrije koffie kan voor sommigen een oplossing zijn.

4. Geen melk

Enkel wanneer je gevoeligheid voor zuivelproducten vermoedt, is het aan te raden om geen melk in de koffie te gebruiken.

5. Wel melk

Mensen die niet gevoelig voor zuivelproducten zijn kunnen koffie met melk proberen. Alle stoffen in koffie zullen dan verdunnen.

6. Koude koffie

Vooral bij warm weer erg lekker. Koude koffie wordt namelijk niet of amper heet gemaakt. Dit voorkomt dat er bepaalde oliën vrijkomen die voor een hogere zuurheid zorgen.

Welke stoffen in koffie veroorzaken buikpijn? 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat koffie de productie van overtollig maagzuur kan stimuleren. Overtollig maagzuur kan de maagwand beschadigen. Toch is het te gemakkelijk om daarmee te zeggen dat koffie dan de oorzaak hiervan is, want wetenschappers zijn het er wel over eens dat koffie zelf helemaal niet zoveel zuren bevat.

Het zijn bepaalde bepaalde bestandsdelen in koffie die een bepaalde irritatie in de maag kunnen geven. Het gaat hier om cafeïne, N-alkanoyl-5-hydroxytryptamine en catecholen. Cafeïne is hiervan de bekendste stof uit koffie en staat veelal als positief bekend omdat het een oppeppende werking heeft. Maar ook cafeïne is dus één van de stoffen die ervoor kan zorgen dat je last krijgt van overtollig maagzuur. 

Lactose

Naast de bepaalde stoffen in koffie die vaak buikpijn veroorzaken is er ook nog een niet te onderschatten andere oorzaak. Iemand die lactose intolerantie heeft, kan niet tegen zuivelproducten. Bij het binnenkrijgen van zuivel, of zuivelproducten krijgt diegene erg veel last van maagproblemen.

Mensen die koffie drinken zonder melk en buikpijn krijgen, krijgen dit waarschijnlijk door de stoffen in koffie die overtollig maagzuur produceren. Drink je koffie met melk, dan is lactose ook niet uit te sluiten. Er zijn namelijk mensen die intolerantie voor lactose hebben maar dit niet weten. Hier is eenvoudig achter te komen. Drink eens koffie zonder melk. Heb je dan geen klachten meer, dan is melk de oorzaak. 

kop koffie

Bestrijden schadelijke stoffen in koffie 

De stoffen cafeïne, N-alkanoyl-5-hydroxytryptamine en catecholen zijn dus de schadelijke stoffen in de koffie die overtollig maagzuur stimuleren. Zijn deze stoffen er ook uit te halen? Gedeeltelijk. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij cafeïnevrije koffie. Uit deze koffiebonen is de cafeïne verwijderd, zodat je van deze stof geen last meer hoeft te hebben. Toch zijn er talloze mensen die koffie zonder cafeïne verschrikkelijk vinden en dus liever op zoek gaan naar een ander alternatief. Die is er ook en dat is de stof NMP (N-methylpyrrolidon).

Deze stof is een actieve bestrijder van cafeïne, N-alkanoyl-5-hydroxytryptamine en catecholen. NMP komt ook in koffie voor, maar het is dan van belang om de hoeveelheid NMP in de koffie te verhogen. Dit kan door koffiebonen langer te roosteren. Tijdens het roosteren zal er veel meer NMP vrijkomen dan bij licht geroosterde koffiebonen.

Conclusie

We hopen dat je nu weet wat wellicht buikpijn door koffie veroorzaakt. Probeer onze tips en je hebt wellicht geen last meer. Veel last? Consulteer dan altijd je arts.

Het is leuk als je een reactie achterlaat:

2 Reacties
Kelly says juni 8, 2019

Drink bijna nooit koffie maar als ik koffie drink is het mokka koffie en valt het heel zwaar op me maag en krijg er dan buikkrampen van in me onderbuik half uur later gelijk na de wc en dan nog last van krampen in de onderbuik.

Reply
    Thomas says juni 29, 2019

    Spijtig :(, hopelijk heb je wat aan onze tips gehad.

    Reply
Add Your Reply