Espresso maken zonder een Espressomachine

 • november 10, 2017

Als u ooit een goede beker espresso in het comfort van uw eigen huis gewild hebt, heeft u waarschijnlijk jaloersheid gezocht bij de glinsterende, roestvrijstalen espressomachines online. En je bent waarschijnlijk gekrompen toen je het prijskaartje zag. Maar er is hoop: espresso thuis maken zonder espressomachine is mogelijk.

Terwijl het gebruik van een traditionele espressomachine de beste manier is om een espressoapparaat van uw lokale barista te kopiëren, kunt u een echt sterke koffie maken die espressoachtig smaakt. Alles wat je nodig hebt is een paar stukjes apparatuur (minder dan $30 per stuk), de juiste techniek, de juiste verhoudingen en een paar eenvoudige recepten om espresso van hoge kwaliteit te maken zonder een espressomachine. Dus hoef je geen honderden dollars op een dure espressomachine uit te schuiven om te genieten van een at-home latte of cappuccino.

Wat is Espresso Koffie?

Een espresso heeft drie belangrijke kenmerken: het braadstuk, de grond en de druk waarmee de koffie wordt gebrouwen. Door je op deze drie kwaliteiten te focussen, maak je een espressoapparaat zonder espressomachine.

 • De Espresso Roast: Espresso-koffie wordt traditioneel zeer donker gebrand, wat het een veel sterkere en krachtigere smaak geeft. Wetenschap: donker gebrande bonen worden meer op moleculair niveau afgebroken dan licht gebrande bonen, waardoor het gemakkelijker wordt om deze smakelijke koffiesolubles te extraheren.
 • De Espresso Ground: Na het branden wordt de espresso gemalen tot een zeer fijn poeder. De fijne koffiemolen helpt de druk te verhogen die nodig is om het water door het filter te duwen en een goede espresso-opname te maken. Maar als de molen te fijn is, kan hij het koffiefilter blokkeren. Als u thuis slijpt, krijgt u een fijnere preciezere slijpschuur met een automatische braamslijpmachine. Technisch is het mogelijk om je bonen met de hand te slijpen tot een fijne consistentie, maar het is echt moeilijk.
 • De druk: Espressomachines gebruiken zeer heet water dat met enorme druk door de koffie wordt geperst. Maar met de juiste koffiemolen en de juiste apparatuur, kunt u nabootsen dat proces onder druk zetten en een hoge kwaliteit schot van sterke koffie krijgen die zeer dicht bij espresso smaakt.

Dus als je geen espressoapparaat hebt, ben je niet zonder geluk. Deze drie kwaliteiten heb je gewoon nodig om thuis een espresso te brouwen. Nu dat je de wetenschap kent, zijn hier een paar manieren om espresso te maken zonder espressomachine.

3 Manieren om Espresso te maken zonder een Espressomachine

Hier zijn onze drie favoriete manieren om thuis espresso te maken: de Aeropress, de Moka Pot en de goede ol’ French Press.

1. Hoe maak je Espresso met een Aeropress?

We houden van de Aeropress van Roasty. Het is de perfecte manier om onderweg koffie te zetten en, zoals we ontdekten, een geweldige manier om zonder espressoapparaat een espresso te maken. Hier is het stapsgewijze proces voor het brouwen van een espresso schot met de Aeropress. Dit recept is voor een dubbel schot van espresso. Voor een enkele opname snijdt u de hoeveelheid water en koffie in tweeën.

Wat je nodig hebt:

 • Aeropress
 • Vers gebrande koffiebonen
 • Automatische slijpmachine
 • Scale voor koffie meten (of een eetlepel)
 • Elektrisch vlotzetje waterkoker ofovetopt ketel
 1. Verwarm het water op. Verwarm wat water tot 185 graden F (85 graden C) en verwijder gedurende 30 seconden na ongeveer de ideale temperatuur. U wilt meer water opwarmen dan wat in het recept wordt gevraagd, omdat u 4 fl oz (of 1?2 cup/120 ml) van het verwarmde water in een latere stap gaat meten. Let op: de perfecte watertemperatuur voor het bereiden van koffie is 205 graden F (96 graden C) of bijna kokend. Met een Aeropress kunt u echter spelen met elke willekeurige temperatuur tussen 185 – 205 graden F (85 – 96 graden Celsius).
 2. Maal uw koffiebonen. Terwijl het water verwarmd wordt, vermalen uw bonen tot een fijne consistentie, totdat u 2 eetlepels of 30 gram heeft. Een automatische braamslijper is de meest precieze manier om espressomalen koffie te krijgen, maar u kunt uw bonen altijd op de koffieshop laten vermalen of op voorhand bewaren (het is gewoon niet zo vers).
 3. Stel de Aeropress in. Plaats een filter in de aftapkap en spoel af met heet water. Plaats vervolgens de aftapdop op de AeroPress en plaats deze direct op een koffiemok of droogtrommel. Zorg ervoor dat het een stevige container is, want je zet er druk op.
 4. Vul de Aeropress met de koffiedik. Vul de Aeropress met uw koffie en zet de koffiedik op de grond om er zeker van te zijn dat het terrein mooi en compact is (u kunt elk cilindervormig item gebruiken om naar beneden te knijpen – wat er ook in de Aeropress past).
 5. Roer en steil. Meet 4 fl oz (of 1?2 cup/120 ml) van het verwarmde water af, giet het water in de Aeropress en roer het snel.
 6. Plons met je hand. Wacht 30 seconden na het roeren en dompel met het gewicht van uw hand. Je zult veel weerstand voelen, maar je blijft constant duwen! Zodra de zuiger volledig ingedrukt is, verwijdert u de pers.
 7. Serveer uw espresso. Breng uw drankje over naar een espressokopje en geniet! Voor het schoonmaken verwijdert u gewoon de aftapkap en drukt u de zuiger over uw afval of compost om het terrein naar buiten te drukken. Spoel alles af met heet water.
  Als u de Aeropress nog niet in uw bezit hebt, is het een handig en krachtig hulpmiddel om in uw koffiearsenaal te hebben en een verrassend effectieve manier om espresso te maken zonder espressoapparaat.

Hoe maak je Espresso met een Moka Pot?

Een van de meer klassieke manieren om espresso te maken zonder espressomachine is met de Moka Pot. Dit elegante, Europese apparaat kan echt een indrukwekkend kopje van een espresso maken dankzij de waterdruk die het genereert (en zoals we weten is druk een belangrijk ingrediënt voor een espressoachtige koffie).

Wat je nodig hebt:

 • Moka Pot
 • Vers gebrande koffiebonen
 • Automatische slijpmachine
 • Scale voor koffie meten (of een eetlepel)
 • Elektrisch vlotzetje waterkoker ofovetopt ketel

Maal uw koffie. U zult uw koffie tot een zeer fijn poeder willen vermalen. Zorg ervoor dat je 20-22 gram koffie klaar hebt om te gaan.
Voeg water toe aan de bodem van uw Moka Pot.
Plaats de gemalen koffie in de filterkorf van de Moka Pot.
Bevestig de gespoten top van de Moka Pot.
Plaats de Moka Pot bovenop de kachel op medium warmte.
Controleer het koffiepeil en roer. Wanneer het water kookt, duwt de druk een koffiestroom door de bovenste kamer. Luister voor sissen om te weten wanneer het proces is voltooid. Wanneer de bovenkant van de kan vol is met koffie, haal dan uit het fornuis. Hazelbruin schuim verschijnt slechts enkele seconden voordat de koffie helemaal klaar is. Roer de koffie eerst met een kleine lepel in de bovenste kamer.
Verwijder de pot van de hitte en serveer.
De Moka Pot is net zo veel kunst als wetenschap, net zoals de Italianen het voor ogen hadden, dus het zal waarschijnlijk een beetje oefening vergen om het precies goed te krijgen. Echter, eenmaal dat je het hebt gedaan, is het een fantastische en stijlvolle manier om een heerlijk espressomachine te maken zonder espressomachine.

3. Hoe maak je Espresso met een French press

Als je een serieuze koffieliefhebber bent, is de kans groot dat je een Franse Pers in je keuken hebt. Dus waarom zou u het niet gebruiken om uw favoriete espressodrank te maken? Om espresso te maken in uw Franse pers, volg de onderstaande stappen:

Wat je nodig hebt:
8-Cup Franse pers
Vers gebrande koffiebonen
Automatische slijpmachine
Scale voor koffie meten (of een eetlepel)
Elektrisch vlotzetje waterkoker ofovetopt ketel

Maal uw koffie. Zorg ervoor dat uw koffie zeer fijn gemalen is en zorg ervoor dat u voor het proces zeer donkere bonen of espressobonen gebruikt. U wilt 2 eetlepels bonen per 1 kopje water gebruiken.
Verwarm uw water. U wilt dat uw water in een waterkoker op de kachel zo’ n 195 graden wordt. Als u geen methode hebt om de temperatuur te meten, laat het water dan 30 seconden koken en haal het uit de hitte.
Voeg uw koffiedik toe aan uw Franse pers. De hoeveelheid koffie die u normaal gesproken gebruikt voor Franse perskoffie verdubbelt voor een espressoachtige kwaliteit. Ook hier weer 2 eetlepels bonen voor elke 1 kopje water.
Voeg een paar spatten heet water toe aan de Franse pers. Hierdoor kan de koffie bloeien en zijn oliën vrijgeven.
Voeg de rest van uw water toe.
Roer uw koffie.
Sluit het deksel zonder te gaan schuiven en laat ongeveer 4 minuten steile hellingen maken. Als u uw espresso sterker wilt, laat hem dan langer steil staan.
Druk de zuiger op uw Frans Druk langzaam maar gestaag op de zuiger. Dompel halverwege de duik in en til de zuiger vervolgens op voordat hij helemaal naar beneden gaat.

De Franse pers is minder effectief dan de andere methoden, dus vinden wij het een laatste redmiddel om thuis espresso te maken. Maar als je geen andere apparatuur bij de hand hebt, is het een gemakkelijke manier om een zeer sterke koffie te bereiden.

Geniet van het maken van espresso thuis!

Dus daar heb je het dus! Eenvoudige, effectieve en betaalbare manieren om espresso te maken zonder espressomachine. Ongeacht uw budget, u kunt thuis een fantastisch espresso schot maken. Onthoud de drie belangrijkste ingrediënten: gebraden, gemalen en druk.

Het is leuk als je een reactie achterlaat: