Koffie Verkeerd maken, Caffe Latte

  • november 8, 2017

Ik weet dat koffie verkeerd ingewikkeld klinkt, maar dat is het niet. Vandaag wil ik u aanmoedigen om een zeer ontspannen benadering van latten te hebben. Want als we het eenvoudiger maken, is een latte gewoon koffie met melk. Alles wat je echt nodig hebt voor een perfecte latte thuis zijn verse ingrediënten van goede kwaliteit en een goed latte recept.

 

In de zomer houden we van onze ijskoffie, maar herfst en winter behoren tot de latte. We zitten graag binnen op een kille dag met een warme, schuimige latte of cappuccino. Maar een latte mag niet alleen een lekkernij in de coffeeshop zijn. Zelfs zonder espressomachine, melkopschuimer of ander speelgoed van de handel kun je thuis een mooie latte maken – en ja, het heeft een mooie schuimhoes.

Hier is hoe we het doen als we thuis een latte willen,’s ochtends gaan slikken, of met een bezoekende vriendin.

 

Wat is het verschil tussen een Latte en een Cappuccino?

Maar laten we eerst praten. Een latte is een koffiedrank die normaal gesproken wordt bereid met espresso, gestoomde melk en melkschuim.
Een cappuccino is zeer gelijkaardig, maar heeft een hoger percentage schuimmelk dan gestoomde melk.
Een macchiato heeft geen gestoomde melk aan de espresso toegevoegd, maar een dopje melkschuim.
Cafe au lait heeft alleen warme gestoomde melk toegevoegd aan koffie (soms espresso) en geen schuim.
Al deze koffiewinkels zitten eigenlijk allemaal op een continuüm. Een zeer “natte” cappuccino met veel gestoomde melk glijdt in lattegebied, en wat een koffiebar een cappuccino noemt, is eigenlijk een macchiato elders.

Het punt is dat de verhouding tussen espresso, warme melk en melkschuim zich perfect aan uw smaak kan aanpassen als u thuis een drankje maakt, en u kunt het in de privacy van uw eigen keuken bellen wat u maar wilt.

Wat over de Espresso?

Het ding gemeenschappelijk aan alle bovenstaande dranken is espresso, dat is koffie gebrouwen onder stoomdruk die het water door koffiedik dwingt. Het is intens, olieachtig en rijk, en deze kwaliteiten brengen de hoeveelheid melk die in deze dranken wordt gebruikt in evenwicht. Het toevoegen van gestoomde melk aan zwakkere Amerikaanse koffie geeft u niet de echte smaak en ervaring van een latte of cappuccino.

Natuurlijk, als je thuis een espresso-opstelling hebt, geweldig! En als je een espressomachine hebt met één druk op de knop, zoals een Nespresso, kun je dat ook gebruiken om dit soort drankjes te maken. Maar persoonlijk gebruik ik extra sterke koffie van een Aeropress, wat voor mij een goede balans tussen kosten en kwaliteit oplevert. Het maakt koffie sterk genoeg om bijna (niet helemaal!) espresso genoemd te worden, maar het kost niet veel of vereist technische vaardigheid om te gebruiken.

Hier ziet u meer over de Aeropress.
Als u geen espressomachine, Nespresso of Aeropress hebt, probeer dit dan eens met sterk gebrouwen koffie.

Wat over de melkschuim?

Het is waar – je hebt geen fancy foamer nodig om thuis schuimende melk te maken! Eigenlijk is het heel gemakkelijk om het in de magnetron te maken. Het enige wat u doet is in een jampotje nonfat of 2% melk schudden tot het schuimig is, het deksel uittrekken en gedurende enkele seconden magnetron gebruiken. Je krijgt lepels schuim, plus warme melk om in je latte te gieten.

Maak uw espresso of sterk gebrouwen koffie: Zoals vermeld in de bovenstaande noten, zal elke sterk gebrouwen espresso van een thuis espressomachine of een capsulemachine zoals een Nespresso.

 

Hieronder leggen we uit hoe we dit moeten doen. U kunt het ook hier stap voor stap zien:

Hoe maak je een latte zonder espressomachine

1 drankje
Wat u nodig hebt
Ingrediënten
Espresso of sterk gebrouwen koffie van een Aeropress
2% of niet-vette melk
Cacaopoeder, te garneren

Uitrusting
Breed, ondiep koffie kopje
Staaf met deksel
Lepel

Instructies
Maak uw espresso of sterk gebrouwen koffie: Zoals vermeld in de bovenstaande noten, zal elke sterk gebrouwen espresso van een thuis espressomachine of een capsulemachine zoals een Nespresso. Of gebruik sterk gebrouwen koffie uit een Aeropress, niet verdund met water. Ik begin meestal met ongeveer 1/3 cup espresso, maar dit is aan jou.
Vroth de melk: Melk in de pot gieten. Vul niet meer dan halverwege. Schroef het deksel stevig vast en schud de pot zo hard als je kunt, totdat de melk schuimig is en ongeveer verdubbeld in volume, 30 tot 60 seconden.
Microgolf de melk: Neem het deksel van de pot en de magnetron 30 seconden lang onbedekt. Het schuim zal naar de bovenkant van de melk stijgen en de warmte van de magnetron zal helpen om het te stabiliseren.
Giet warme melk in de espresso: Giet de espresso of koffie in een brede, ondiepe koffiekop. Gebruik een grote lepel om het melkschuim tegen te houden en giet zoveel warme melk als je wilt in de espresso.
Schuim toevoegen: lepel zoveel melkschuim als u wilt op uw latte (of misschien is het een cappuccino op dit moment!). Garneer desgewenst met een strooi van cacaopoeder of nootmuskaat bovenop het schuim. Onmiddellijk slikken!
Recept notities
Smaak van de latte: Als u een gezoete of gearomatiseerde latte wilt, roer dan wat siroop met de warme melk, voordat u het schuim toevoegt.
Smaakideeën: U kunt een theelepel vanille of amandel-extract toevoegen, of een gezoete gearomatiseerde siroop zoals deze: huisgemaakte Caramel siroop voor Uw Koffie. Esdoornsiroop is ook heerlijk.

Probeer het maar eens en laat het me weten! Genieten!

Het is leuk als je een reactie achterlaat: